Сладко и желе от касис



След малините, черното френско грозде е любимият ми плод. Него използвам не толкова за прясна консумация, колкото за сладка, сиропи и компоти. И понеже храстчето ми не ражда кой знае колко, прибягвам до разни хитрости, за да затворя това черно злато в колкото се може повече буркани. За компоти го комбинирам с други плодове, за сироп използвам и листата му, които засилват аромата, дори да сложа шепа плодчета. За сладко слагам повечко захар, вода и накрая получавам освен сладко и желе, което има същия страхотен вкус.

Рецептата, която ще запиша е за едновременна направа на сладко и желе. От 650 - 700 г касис се получават около 1300 г краен продукт.

Сладко и желе от касис

Продукти:

  • 650 - 700 г касис
  • 1 кг захар
  • 320 - 350 мл вода
  • 1 ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
  • Почистваме плодовете от дръжчиците.
  • Измиваме ги под течаща вода (най добре в гевгир)
  • Поставяме ги в съда, в който ще варим сладкото и изсипваме отгоре захарта.
(Ако нямате време да варите сладкото веднага (както се случи при мен), може да оставите покритите със захар плодчета в хладилника. Те няма да пуснат сок, както това се случва с други плодове или, ако пуснат ще е малко). 



  • Добавяме водата и поставяме съда на котлона.
  • Включваме на умерено силна степен и загряваме до кипване.
  • Разбъркваме леко, в началото по-начесто, до разтваряне на захарта.


  • Варим до сгъстяване на сиропа (проверяваме готовността като капнем малка капчица върху порцеланова чинийка. Ако капчицата запазва формата си, без да се разлива значи сладкото е готово)
  • Слагаме лимонтузуто и варим още 3 минути.
  • Отстраняваме от котлона.
  • С решетъчна лъжица изваждаме плодчетата и ги насипваме в буркани, добавяме и част от сиропа.
  • Затваряме с капачки, докато е още горещо и обръщаме бурканчетата с капачките надолу.
  • Оставяме така до пълното изстиване на сладкото.
  • Останалият сироп насипваме в бурканчета и затваряме по същия начин. Касисът съдържа пектин, който ще желира сиропа.
  • Не варя повторно бурканчетата, но винаги работя с горещ продукт и затоплени буркани и капачки. Ако искате може да кипнете бурканите за 2-3 минутки.
Получих общо 5 бурканчета (всяко с различен грамаж) - 3 бурканчета (общо около 760 г) сладко и 2 бурканчета (общо около 600 г) желе.


 Има и друга технология - първо кипваме водата и захарта. След това слагаме плодчетата в захарния сироп и варим до готовност.

Желето използвам най-често в торти. Сладкото - за палачинки, за филийки, но най-любимо ми е с панирани сиренца.


Малко информация за касиса, прочетена и копирана от интернет

Източник: agronet.bg:
"Касиса (черно френско грозде) има висока биологична стойност на плодовете, които са много търсени и добре платени на световния пазар. Освен високото съдържание на захари, на органични киселини, на багрилни и пектинови вещества, на етерични масла и др. това са едни от най-богатите с витамин С и Р плодове, а също и с други витамини. Те се консумират ограничено в прясно състояние, но се преработват в много и разнообразни продукти. В листата на касиса също се съдържа голямо количество витамин С и други ценни съставки. Изсушени, те се използват за приготвяне на чай, който има лечебни свойства."

Източник: aquamat2000.com
"Касисът е много полезна храна, действа и лечебно - укрепва сърцето, тонизира кръвното налягане, подобрява дейността на храносмилателната система.
Касисът превъзхожда всички останали ягодоплодни видове по съдържание на витамин С, който е стабилен и не се разгражда лесно при преработка на плодовете. ... плодовете на касиса подпомагат лечението на някои заболявания - на бъбреците, на черния дроб и на червата. Не случайно продуктите от касис са сред задължителните храни за космонавтите."

В заключение на прочетеното - готова съм за изстрелване в космоса ;) :)
Кой ще ми прави компания?


Сладко от касис
Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Прекрасно сладко и желе! Аз също използвам останалото без плодчета желе, и го затварям в бурканче. През зимата е истинско съкровище! Слънчева и спокойна нова седмица, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно е сладкото, Снежи! А комбинацията с панираните сиренца е направо неустоима! Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Мнооого ароматно, а със сиренцата....

    ОтговорИзтриване

loading...