Хрупкави домашни гризини


Доста гризинки изхрупахме, докато стигнат до публикация. Но не се оплаквам, толкова са хубави, че мога да ги правя всеки ден, сутрин, обед и вечер, без да ми омръзнат. Моментът с печенето е може би най-важен - трябва да се хване онова състояние, в което са апетитно зачервени, водата се е изпарила в тях и е останала една хрупкава пореста структура. Хванах им тънкостите (то след толкова правене остава и да не съм) и горещо ви ги препоръчвам.

Хрупкави домашни гризини

Продукти:
  • 2 ч. л. суха мая за хляб
  • 350 мл топла вода
  • 1 чаена лъжица мед (захар)
  • 60 мл зехтин
  • 540 г брашно (и приблизително още 60 г за доомесване и разточване)
  • 3 с.л. маково семе (сусамено или друго)
  • 1 и 1/2 ч. л. сол
  • 1 белтък за намазване
  • допълнително мак (сусам) за поръсване

Начин на приготвяне:
  • В голяма купа се смесват маята, водата и медът (захарта). 
  • Разбърква се хубаво сместа и се оставя за 5 минути. 
  • Добавя се зехтинът.
  • След това се слага брашното (540г), маковото семе (30 г) и солта (една и половина ч.л.).
  • С лъжица разбъркваме хубаво до получаването на меко тесто (все още леко лепкаво).
  • Покриваме купата с фолио за свежо съхранение и оставяме на топло, да втаса тестото.
  • След това късаме топка от тестото, колкото юмрук (на мен ми е по-удобно да работя с части, а не с цялото тесто на веднъж) и размесваме нежно (без да го мачкаме силно) на набрашнен плот.
  • Разточваме топката на кора с дебелина около 0,7 - 0,8 см.
  • Нарязваме ленти, с ширина пак около 0,7 - 0,8 см.
  • С ръка оформяме лентите на кръгли пръчици (с търкаляне между дланите или директно на плота). Продължаваме да сме нежни с тестото, без да го натискаме силно.
  • Подреждаме пръчиците в тава, застлана с хартия за печене и ги оставяме за 15 минути, до половин час (да втасат повторно). През това време подготвяме следващата тава с гризини.




  • Загряваме фурната на 200 (С) градуса (горно и долно нагряване).
  • Намазваме гризините (тези, които са втасали вече) с разбит белтък и поръсваме с маково (сусамено) семе.
  • Поставяме тавата в нагрятата фурна, на средна скара и печем около 9 - 10 минути (времето зависи от дебелината на гризините - ако сте ги направили по-дебели значи повечко време за печене).
  • След това завъртате тавата на 180 градуса и пак връщате във фурната, но на долна скара (намалих в този момент фурната на 180 градуса). 
  • На гризините трябва да докараме апетитен зачервен цвят на повърхността и леко запечен на дъното.
  • Изваждаме готовите гризини и оставяме да се охладят на решетка.



Бележка: Времето за печене и градусите може да са различни за всяка фурна, така, че приемете тези стойности за ориентировъчни.


Ако успеете да изчакате пълното им изстиване, ще се насладите на едни истински хрупкави и без да преувеличавам, пристрастяващи гризини.

Хайде, до скоро и хруп...- хруп... - хрупкав ден!


5 коментара:

  1. Снежи,
    чудни са станали гризинките.Прекрасно мезе, великолепни снимки и представяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Аааа Снежи, поне да не беше писала това хруп хруп, сега ще ги сънувам тез гризинки:))) Ами чудесни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са! Благодаря! :) Бих предложила само зехтинът да не се добавя към маята, тъй като забавя действието й. ;)

    ОтговорИзтриване

  4. Хей, страхотна кулинарна рецепта! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение! Личи си, че сте страхотен кулинар! Поздрави

    ╰┈➤ Gladni.com

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятни сте! Страхотна публикация! Браво на авторът! Поздрави и успех с развитието на този блог!
    Дигитална агенция Висео

    Дигитален маркетинг

    Един Клик


    ОтговорИзтриване

loading...