Доста гризинки изхрупахме, докато стигнат до публикация. Но не се оплаквам, толкова са хубави, че мога да ги правя всеки ден, сутрин, обед и вечер, без да ми омръзнат. Моментът с печенето е може би най-важен - трябва да се хване онова състояние, в което са апетитно зачервени, водата се е изпарила в тях и е останала една хрупкава пореста структура. Хванах им тънкостите (то след толкова правене остава и да не съм) и горещо ви ги препоръчвам.
Хрупкави домашни гризини
Източник: Кулинарно в кухнята с Йоана
Продукти:
- 2 ч. л. суха мая за хляб
- 350 мл топла вода
- 1 чаена лъжица мед (захар)
- 60 мл зехтин
- 540 г брашно (и приблизително още 60 г за доомесване и разточване)
- 3 с.л. маково семе (сусамено или друго)
- 1 и 1/2 ч. л. сол
- 1 белтък за намазване
- допълнително мак (сусам) за поръсване
Начин на приготвяне:
- В голяма купа се смесват маята, водата и медът (захарта).
- Разбърква се хубаво сместа и се оставя за 5 минути.
- Добавя се зехтинът.
- След това се слага брашното (540г), маковото семе (30 г) и солта (една и половина ч.л.).
- С лъжица разбъркваме хубаво до получаването на меко тесто (все още леко лепкаво).
- Покриваме купата с фолио за свежо съхранение и оставяме на топло, да втаса тестото.
- След това късаме топка от тестото, колкото юмрук (на мен ми е по-удобно да работя с части, а не с цялото тесто на веднъж) и размесваме нежно (без да го мачкаме силно) на набрашнен плот.
- Разточваме топката на кора с дебелина около 0,7 - 0,8 см.
- Нарязваме ленти, с ширина пак около 0,7 - 0,8 см.
- С ръка оформяме лентите на кръгли пръчици (с търкаляне между дланите или директно на плота). Продължаваме да сме нежни с тестото, без да го натискаме силно.
- Подреждаме пръчиците в тава, застлана с хартия за печене и ги оставяме за 15 минути, до половин час (да втасат повторно). През това време подготвяме следващата тава с гризини.
- Загряваме фурната на 200 (С) градуса (горно и долно нагряване).
- Намазваме гризините (тези, които са втасали вече) с разбит белтък и поръсваме с маково (сусамено) семе.
- Поставяме тавата в нагрятата фурна, на средна скара и печем около 9 - 10 минути (времето зависи от дебелината на гризините - ако сте ги направили по-дебели значи повечко време за печене).
- След това завъртате тавата на 180 градуса и пак връщате във фурната, но на долна скара (намалих в този момент фурната на 180 градуса).
- На гризините трябва да докараме апетитен зачервен цвят на повърхността и леко запечен на дъното.
- Изваждаме готовите гризини и оставяме да се охладят на решетка.
Бележка: Времето за печене и градусите може да са различни за всяка фурна, така, че приемете тези стойности за ориентировъчни.
Ако успеете да изчакате пълното им изстиване, ще се насладите на едни истински хрупкави и без да преувеличавам, пристрастяващи гризини.
Хайде, до скоро и хруп...- хруп... - хрупкав ден!
Снежи,
ОтговорИзтриванечудни са станали гризинките.Прекрасно мезе, великолепни снимки и представяне.
Поздрави !
Аааа Снежи, поне да не беше писала това хруп хруп, сега ще ги сънувам тез гризинки:))) Ами чудесни са! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесни са! Благодаря! :) Бих предложила само зехтинът да не се добавя към маята, тъй като забавя действието й. ;)
ОтговорИзтриване
ОтговорИзтриванеХей, страхотна кулинарна рецепта! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение! Личи си, че сте страхотен кулинар! Поздрави
╰┈➤ Gladni.com
Невероятни сте! Страхотна публикация! Браво на авторът! Поздрави и успех с развитието на този блог!
ОтговорИзтриване☛ Дигитална агенция Висео
☛ Дигитален маркетинг
☛ Един Клик