Студена и отлежала е по-хубава. Със "запотена" чаша бяло вино (и ако може с морска гледка) удоволствието е гарантирано (само за тези, които обичат риба разбира се).
Ароматите, в това рибно предястие, са сплотени, като колектив от соц времето. Нещо като тимуровска команда ;))
Не се чудете за асоциацията :) Сравнението ми кацна на езика от спомените по ученическите бригади, за които пък се сетих на път за морето, минавайки през Габарево... А това, ехеее, беше толкова отдавна... бригадите, де.
Солена торта с пушена риба
Продукти (за 4 големи или 6 по-малки порции):
- 600 г картофи
- 120 г моркови
- 2 гл. кромид лук
- 250 - 300 мл течна сметана за готвене
- 15 - 20 млади лозови листа (киселец или лобода)
- 6 - 8 бр. гъби печурки
- 1 пушена риба (топло пушена скумрия при мен)
- 1 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. лимонова трева
- сол, олио
Начин на приготвяне:
- Сваряваме картофите (не обелени), изцеждаме водата и оставяме да изстинат напълно. След това ги обелваме.
- Настъргваме картофите на едро ренде.
- Почистваме лука и нарязваме на кубчета.
- Морковите настъргваме на едро ренде.
- Рибата накъсваме на парчета и почистваме от костите.
- Лозовите листа измиваме и нарязваме на лентички (по желание отделяме за декорация. Тях само попарваме с вряла вода, за да омекнат)
- Почистените и измити гъби нарязваме на лентички или по-малки парчета.
Първа смес:
- Половината лук (1 глава) и настърганите моркови запържваме в малко олио до омекване.
- Добавяме половината (3 - 4 бр.) нарязани гъби и пържим за кратко, колкото да сменят цвета си.
- Слагаме 1/3 (или малко повече) от настърганите сварени картофи.
- Посоляваме, наръсваме куркумата и лимоновата трева. Разбъркваме.
- Наливаме половината от количеството сметана (130 - 150 мл) и държим на котлона, докато сместа се сгъсти. Разбъркваме от време на време.
- Първият слой е готов.
Втора смес:
- В друг тиган запържваме до омекване останалия лук и нарязаните лозови листа (киселец или лобода).
- Добавяме останалите гъби. Пържим кратко, колкото да сменят цвета си.
- В тази смес добавяме част от настърганите картофи (горе-долу 1/3 от първоначалното количество или около 200 г).
- Наливаме останалата сметана и като бъркаме от време на време изчакаме сместа да се сгъсти.
Подреждане на тортата:
- В тортена форма (ако не е с махащи се стени я облепете с фолио за свежо съхранение, за по-лесно изваждане) или в индивидуални формички слагаме отстрани по едно попарено лозово листо (не е задължително, но това ползвах като част от украсата).
- Слагаме от първата смес на дъното на формата и заравняваме.
- Отгоре подреждаме късчета пушена риба.
- Върху рибата поръсваме от останалите настъргани сварени картофи (не са подправени с нищо при мен).
- Отгоре слагаме от втората смес и заравняваме.
- Прибираме тортата в хладилник и оставяме поне 3 - 4 часа (може и една нощ) да отлежи.
Да ви е сладко, лятно и морско!
Снежи,
ОтговорИзтриванепрекрасна солена торта, могат да се добавят и кисели краставички и ще стане чудна.Но идеята с лозовите листа много я обогатява.
Поздрави !
Благодаря, Ели! Да, биха и подхождали и кисели краставички, но нали не им е сезона. Исках с киселец да е горния слой, но и с лозови листа стана добре.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Bozanstveno!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Jasna!
ИзтриванеПерфектно предястие, а за морския бряг си е направо идилия...Само със соца сравнението не ми се понрави:)) Хубави слънчеви дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе! Аз от тези бригади, от соц-времето си имам страхотни спомени. Бяхме една силна и задружна група, и приятелството с някои си остана и до днес.
ИзтриванеХубав и усмихнат ден!