Толкова често ползвам рецептата за домашното сладко от мляко (дулсе де лече), че въпреки наличието й в блога, реших да си я запиша в отделна публикация.
Последния път, когато варих това сладко беше за един страхотен сладолед, рецептата за който открих при Зори (ще ви почерпя в някоя от следващите публикации). Промених въпросния сладолед като добавих и фъстъчено масло. Няма да описвам вкуса му, само още малко търпение и ще ви покажа това сладоледено бижу. Правя го за 4 или 5 път и нямам нито една снимка. Това трябва да ви подсказва що за чудо е :)
Първият път си купих готово фъстъчено масло от Lidl, което е много хубаво и ми е любимо (за мой късмет се случи американската седмица). Но кулинарното любопитство в мен ме накара след това да включа опцията "направи си сам".
Така, че днешната публикация я приемете като заготовка за въпросния неустоим домашен сладолед.
Стъпка първа:
Направи си сам
"Дулсе де лече"
Източник: Кулинарно в кухнята с Йоана
Продукти:
200 г захар
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. вода
ванилия
Начин на приготвяне:
- Залейте содата с 2 с.л. вода и разбъркайте.
- Във висока тенджера сложете млякото, захарта и солта.
- Поставете на котлона и изчакайте да кипне.
- Дръпнете от котлона и добавете водата с разтворената в нея сода (сместа става пенлива и се надига много, за това тенджерата трябва да е висока) - снимка 1.
- Върнете на котлона (той трябва да е включен на умерена към висока степен, сместа трябва да ври интензивно, а не да къкри) и варете, като разбърквате през 10 минути.
- След като започне леко да се сгъстява, бъркайте по често (примерно през минута, две) - снимка 2.
- Млякото започва да променя цвета си към жълт и се сгъстява. Ако в този момент отстраните от котлона ще получите сладко от мляко, със съвсем лек карамелен цвят - снимка 3.
- За дулсе де лече трябва да държите на котлона още известно време, като бъркате непрекъснато - снимка 4 . (Времето за направата е около 1 час - зависи от това на каква мощност ви е пуснат котлона и каква е тенджерата (тясна и висока или по-разлата)).
Споделен опит: В началото варя на силен котлон и щом млякото промени цвета си към жълтеникав, намалявам на умерен.
За да не загори бъркам непрекъснато от момента, в който има светъл карамелен цвят.
Намалявам с още една степен котлона.
И така продължавам да варя до чист карамелен цвят. Става и по-лъскаво, и гладко.
Когато изстине се втвърдява (не съвсем твърдо, но все пак трудно се гребе с лъжица) и за това го използвам в момент, когато е все още топло или хладко.
Стъпка втора:
Направи си сам
Домашно фъстъчено масло
Вариант 1
Към този вариант ме насочи Дани , за което много й благодаря.
Източник: browneyedbaker.com
- Ще ви трябват примерно 200 г печени обелени фъстъци и малко търпение, за да ги пасирате до момента, в който не пуснат мазнинката си.
- Направих го на етапи, с кратки паузи при пасирането, през които свалях полепналата фъстъчена маса от стените на купата на кухненския робот. И пак пасирах.
- Само още две врътвания ме деляха от още по-гладката консистенция.
- Постигнах това:
Вариант 2
Продукти:
160 г печени (пържени) белени фъстъци, осолени (купих готови)
2 с.л. олио
1 с.л. вода (ако се наложи, за корекция на консистенцията)
Начин на приготвяне:
Купих готови белени фъстъци.
Със сурови, току що опечени в домашни условия мисля, че ще стане по-ароматно и вкусно.
Поставяме фъстъците в купата на кухненски робот, с приставка нож.
Смиламе ги.
Добавяме олиото.
Добавяме 1 с.л. вода, ако консистенцията е все още сипкава. Завъртаме още няколко пъти с ножа.
Пасираме сместа до желаната гладкост.
Може да сложите в буркан и да приберете в хладилник до момента, в който ще използвате фъстъченото масло в някоя новооткрита или стара изпитана рецепта. Не съм съхранявала по-дълго от два дена обаче.
Следва стъпка трета и рецепта за сладолед с дулсе де лече и фъстъчено масло. До скоро...
Снежи, ако бъркаш по-продължително фъстъците,
ОтговорИзтриванете започват да си пускат маслото.
Аз го правих с прекъсване, за да не ми прегрее уреда ;)
Не ги разваляй с олио, освен ако не е фъстъчено :)
Аз му добавих и малко сусамов тахан!
Прегръдки и хубав уикенд!
О, благодаря, Дани. Тези фъстъци ми стояха нещо сухи. Даже и лъжица вода им сложих, за да ги направя на пюре. Ще пробвам по-дълго време да ги държа на въртележката ;) Благодаря за съветите, ще ги тествам тези дни. Хубави почивни дни и на теб! Прегръдки!
ИзтриванеСнежи, аз гледах от тук :
ОтговорИзтриванеhttp://www.browneyedbaker.com/diy-homemade-peanut-butter/
Има и опции за добавяне :)
Но на мен ми харесва с печени, солени фъстъци, обелени :)
Направих една доза преди да прочета този ти коментар, Дани и сега виждам, че съм постигнала резултата от снимка 7. Имало е още две врътвания :) Но тях - следващия път. Много ти благодаря още веднъж :* Ще кача снимка и на новото масло.
ИзтриванеСнежи, много полезна инфотмация, за което ти благодаря!
ОтговорИзтриванеЧакам с нетърпение сладоледа. :)
Весела неделя! :)
И аз ти благодаря, Хриси! Хубава нова седмица на теб!
ИзтриванеАз правих веднъж дулсе де лече с овче мляко и се получи супер, то нали си е по-гъстичко по принцип. Фъстъчено масло не съм правила, но сигурно и то е по-добро от купеното, по който и начин да се направи. Добре си се постарала:)
ОтговорИзтриване