Ето го и него - кралят на летните десерти, господар на фризера и запотените ми мисли :)
Нали ви обещах да го покажа, като продължение на предишната публикация, в която записах рецептите за домашно дулсе де лече и фъстъчено масло.
Негово Величество Сладоледът - в едно от многото му лица:
Домашен сладолед
с дулсе де лече и фъстъчено масло
Продукти:
- 300 г дулсе де лече (сложих цялото количество, което получих по тази рецепта)
- 250 мл прясно мляко
- 400 мл течна сметана
- 160 - 200 г фъстъчено масло (вложих цялото количество, направеното по тази рецепта - веднъж по вариант 1, друг път по вариант 2)
- 30 г масло
- 1 с.л. подсладено прясно мляко
- 7 - 8 бр. чаени бисквити (ползвах "Еверест", с орехи)
- В тенджерка сипваме сметаната и прясното мляко.
- Затопляме на слаб котлон (до достигане на 40 - 50 градуса на сместа) и добавяме цялото количество дулсе де лече. Бъркаме до хубаво смесване. (В топлата сметана по-бързо се разтваря дулсе де лечето (особено, ако последното е студено и направено по домашна технология)).
- Оставяме сместа да изстине напълно.
- Добавяме фъстъченото масло. (Може да разделим сместа на две и към едната част да добавим фъстъченото масло, а другата да си остане чиста. Може и да си спестим това разделяне и към млечната смес да добавим цялото фъстъчено масло).
- Разбъркваме хубаво и прибираме в камерата на хладилника.
- Щом започне да се стяга по периферията изваждаме и разбиваме с миксер.
По желание към сладоледа може да добавим бисквитени топчета.
- За тях начукваме бисквитите и ги смесваме с разтопеното масло и 1 лъжица подсладено прясно мляко. Оформяме на малки топчета. Пускаме ги в сладоледената смес и разбъркваме.
- Прибираме във фризера до пълното замръзване на сладоледа.
Оставих малко от бисквитените топчета, хем за гарниране на сладоледа, хем да се види как изглеждат.
Този сладолед се стяга по-бавно (или може би така ми се струва от нетърпението, с което го чакам да стане готов), а когато се извади от камерата се отпуска много бързо.
Маслен, мек и сладък е.
Да ви е сладко и на вас!
Прекрасен е, Снежи :)
ОтговорИзтриванеВзимам си лъжичка и сядам ;)
Заповядай, Дани :) Скоро и на шоколадов ще те поканя, че не ми излиза от ума, последния който показа.
ИзтриванеОоо, а на мен не ми илизат от ума вече два - и на Дани, и твоя, Снежи. :) Чудесен сладолед! Обожавам сладолед! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Това лято и за нас е сладоледеното лято :) Само такива рецепти търся и записвам.
ИзтриванеПоздрави, Гери!
Да, ненапразно ми беше чакането на рецептата за сладоледа :) Много изкушяващ, непременно ще се възползвам от рецептата, Снежи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и слън1еви дни! :)
Ако знаеш, Хрис, колко дози направих, за да остане най-накрая за снимка :) Много е хубав, ще се радвам и на вас така да се услади. Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеДвете с Дани сте големи подстрекателки, ще ме накарате да заобичам сладолед!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Снежи!
Имаше едно време, когато и аз не обичах сладолед, Игличе. Но ела да видиш сега :)
ИзтриванеСнежи,
ОтговорИзтриванечуден е сладоледа, подходящ за горещите летни дни.Прекрасно декориран и представен.
Поздрави !
Благодаря, Ели! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеАу, жестоко! Умирам си за домашен сладолед, а този е великолепен! Прегръдка, много голяма!
ОтговорИзтриванеИ аз така, Поли, много си падам по домашен сладолед. Даже повече от позволеното ;)
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Снежи, направо залепнах за екрана! Ако знаеш само колко обичам сладолед - мога само това да ям! А твоята комбинация на вкусове е направо неустоима! Ето, заповядай и моята чашка, ако можа да напълниш :) Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМоже, може :) ще напълня и твоята чашка :)) Виртуално е толкова лесно :);)
ИзтриванеПоздрави и прегръдки, Люси!
И вчера исках да кажа нещо за домашното дулсе де лече, но блогър ми беше скрил коментарното поле. И тук понеже е две в едно, поздравления за целия труд, Снежи и за чудесния резултат!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мъхче! Поздрави и хубав ден!
Изтриване