четвъртък, 6 септември 2012 г.

Родопа планина (ден трети) - Смолян и пърженки със сладко от тиквички и локум


Трети ден сме в Родопите и за първи път в Смолян. Пътят Пампорово - Смолян е типично родопски - осеян с красиви гледки и завои.

Минава до едно от смолянските езера, но едвам успяхме да го зърнем от храсти и дървета. Все пак го видях в движение.
Самият град Смолян е много красив. Прекосяваме го първо с колата, защото хотелът ни е на другия край. След това пеша, като съвсем неусетно изминаваме 4 км. Чак на връщане усетихме, че много сме се отдалечили - започна да ми пари на петите :).






От терасата на еко хотел Макрелов  има страхотна гледка към накацалите по склона къщи на кв. "Райково". Ресторантът също е на високо и докато чакаме поръчката, се наслаждаваме на тишината и гледката. После се наслаждаваме на катмите, тишината и гледката...:)

Аз ще ви почерпя НЕ с катми, а с пърженки, сервирани с нетрадиционно сладко. Преди да тръгнем на почивка, видях при Мариета рецепта за конфитюр от тиквички с локум. Направих пробна доза (с две доста пораснали и почти узрели вече тиквички) и останах приятно изненадана от вкуса.
Благодаря ти, Мариета, за хубавото сладко! 




С 2 бурканчета почерпих мама и татко (колко за проба, за това, че са отгледали тиквичките :)), други 2 изпапкахме ние и за зимата ми останаха само 2 бурканчета :)


А пърженките са много лесни и бързи. Трябват ви:


  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 150 - 200 г сирене
  • 2 яйца
  • щипка сол
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • олио за пържене


Намачквам сиренето, чуквам 2-те яйца, разбърквам и наливам прясното мляко. Ръся брашното и солта и пак разбърквам до получаване на еднородна смес. Оставям да престои половин, един час (Не и ако бързам).
В тиган с незалепващо покритие капвам малко мазнина и оставям да се нагрее. С лъжица гребвам от сместа и пържа до лек загар.
Рецептата видях в сайта наВеселият готвач. Предложението e на jeni.
Когато ги правих за първи път сложих и 1/2 ч.л. сода, защото не вярвах, че ще се получат добре без никакъв набухвател. Но при следващото приготвяне пробвах точно както са си по-рецепта - без сода и ми харесаха повече. Изключително бърза рецепта и много вкусен краен резултат. Радвам се, че попаднах на нея и вече редовно си ги хапваме. Аз лично ги предпочитам в компанията на сладко или мед.
Снимките са ми стари. Не успях да снимам последното им приготвяне, че гладни хора чакаха на трапезата :)
По оригинална рецепта, без сода.

С добавена 1/2 ч.л. сода бикарбонат

Сервирани с мед

10 коментара:

  1. Елти, много зареждащи снимки и чудесна рецета! Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Това сладко е страхотно!
    И аз съм му хвърлила око. Топвам пърженка в него. Мммм! Вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен много ми се услади това сладко :)) Когато прочетох рецептата при Мариета, ми се завря в главата и не мръдна от там, докато не го направих :)) С пърженките си партнира чудесно. Топвай и да ти е сладко :))

      Изтриване
  3. Много ми харесват публикациите ти! Всичко си има в тях и разходка и рецепта... С интерес следя поредицата ти за Родопите, страхотно разказваш! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Candy! Приятно ми стана от коментара ти :)Радвам се, че ти харесва. Поздрави и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  4. Елти,
    колко дена изкара там??
    Ще ни водиш ли по пещерите и язовирите?;)
    И рецептите чакам с интерес, въобще хубава серия;)
    Хайде пак с пожелания за хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още един ден и една (най-много две) публикация за Родопите. Няма да казвам (все още) къде ще ви водя - изненада :)
      Приятна неделя и у вас, Мъхче!

      Изтриване
  5. За малко да изпусна тази публикация с интересния ти разказ и апетитни пърженки! А и на сладкото съм хвърлила око!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, tillia! Сладкото е страхотно, опитай! Хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")