Не знаех дали някой друг, освен мен, ще се осмели да опита (бях готова да заложа на 90%, че не би и щях да спечеля :)). При това, четейки рецептата имах предчувствие, че и на мен няма да се хареса. Но въпреки това я направих. Тоест тръгнах с нагласата, ако не става за нас, не става и за блога, то поне за кучето да сготвя (то обожава риба под всякаква форма :)).
Но изненадващо ми хареса. Не е от рецептите, които влизат и трудно излизат от готварския тефтер, т.е. готвят се до втръсване, но е наистина хубава, диетична, нежна и изискана. За това получава публикация :)
Като любител на риба само в най-популярните (пържен или печен) варианти си признавам най-чистосърдечно, че изядох две гърненца, но третото дадох на кучето. Половинката дори не разбра какво съм готвила.
Продукти:
- 300 г бяла риба (използвах мерлуза)
- 500 мл прясно мляко
- 3 листчета дафинов лист
- 3 жълтъка
- 1 ч.л. горчица
- 1 равна с.л. (18 г) мед
- сол на вкус, сложих 1 ч.л.
- смлян черен пипер
За тестото:
- 2 с.л. кисело мляко
- 70 мл вода
- 1 с.л. оцет
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 90 г мас (масло)
- 290 - 300 г брашно
Приготвяне на тестото:
- В купа поставяме киселото мляко, водата, оцета, яйцето, захарта, солта, меката мас (масло) и разбиваме всичко.
- Добавяме брашното и омесваме тесто.
- Покриваме с фолио или кърпа.
Тестото излиза в по-голямо количество и от излишното може да направите вкусни хрупкави крекери. Това най-много ми хареса от рецептата. Наистина стават разкошни.
Подготовка на рибата:
- Сложете на котлона прясното мляко с 3 дафинови листа в него.
- Щом кипне сложете рибата (махнах само кожата на този етап)
- Сварете за около 10 минути.
- Отстранете от котлона. Извадете рибата и я почистете от костите (мерлузата е много лесна за тази процедура).
- Прецедете млякото, поставете в него меда, солта, горчицата. Разбъркайте и оставете да се охлади.
- Накъсайте рибата на едри парчета и я поставете на дъното на чашки (гърненца), в които ще я поднесете след това.
- Посолете съвсем леко рибните късчета и наръсете смлян черен пипер.
- В изстиналото мляко сложете жълтъците и разбийте.
- С тази смес залейте рибните парчета, като сместа трябва да ги покрива. (Не препълвайте чашките. Оставете поне 2 см до ръба).
- Разточете тестото на кора, с дебелина около 0,3 - 0,4 мм. Изрежете кръгове, които да са по-големи от диаметъра на отвора на чашата.
- От лентички направете декоративна решетка върху тестените кръгове. Или просто изрежете още един кръг, на който направете дупчици с желана форма.
- Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
- Поставете чашките вътре и печете до зачервяване и готовност на тестените шапчици.
- Докато чакате предястието да се изпече, от останалото тесто изрежете солени бисквитки, които след това ще използвате при сервирането. Разточете тестото по-тънко, с дебелина максимум 0,2 мм, за да получите хрупкави крекери.
Много, ама наистина много подхождат на предястието тези солени залчета. Освен тях допълнително си налях (това е точната дума, няма грешка :)) и доволно количество лимонов сок.
Млечния сос се беше стегнал и съвсем нежно беше прегърнал рибката. На мен лично ми липсваше киселата нотка в рецептата, за това балансирах вкуса с лимон.
Предложението за сервиране с тестена книжка също ме грабна. И привечер приказката звучеше така:
Чело коте книжки, как се хващат рибки :)
С кучето заспахме доволни, а половинката сигурно е сънувал приказката за трите прасенца :)
Да живеят импровизациите, Снежи! :) Аз бих си опитала с удоволствие от рибката ти. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрува си да се опита, Гери :) Не би се харесало на всеки вкус, но опита ще покаже.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Много красиво поднесено, Снежи! И аз като Гери бих опитала такава рибка с голямо удоволствие. Чудесно представяне! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Габи! От любопитство опитах и ми хареса, въпреки, че, ако повторно направя рецептата ще променя туй-онуй :) Поздрави!
ИзтриванеКрасива,..много красива импровизация....Снежи и аз не бих отказала предястийцето.С голямо удоволстие бих си топвала капачето.....:)
ОтговорИзтриванеО, топването беше най-хубавата част. Ей, как ги надушваш нещата :))
ИзтриванеПоздрави, Миленче!
Разсмя ме, Снежи накрая...Интересна рибка!
ОтговорИзтриванеИ на мен още ми е интересна. Мисля да повторя, ама да поразбъркам, да стане още по-интересна :) Поздрави, Весе!
ИзтриванеВесела публикация и със сигурност вкусна рибка си хапнала, Снежи! Да мариновам някои рибки в мляко ме научи баба - млякото стяга финото рибно филе и то стои по-добре и панирано, и печено. Твоят вариант малко ми напомня скандинавска рецепта, за които пък знам от сигурен източник, че са отлични. Идеята за тестена книжка обаче ще ти я открадна на драго сърце! :))
ОтговорИзтриванеПрегръдка и много усмивки за теб, мила!
О, нямам идея, Ирме, към коя кухня клони, може би си права. Но определено си струва да се опита. Без хлебчето обаче не бих я препоръчала :)) А книжката стана толкова хрупкава (изобщо тестото стана много вкусно), че един том бих "прочела" за минутка ;)
ИзтриванеБлагодаря ти и топли прегръдки от мен!
Много беше весело да чета за рибката, кучето, книжките и котето :) Рибната рецепта наистина ми е малко странна, но пък украсата ... Е, може да бъдеш сигурна, Снежи, че ще бъде използвана тази идея!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и сладки сънища и тази вечер :)
Албенче, не по-малко странно и на мен ми звучеше, но си казах "колко му е да пробвам". Хубава е, лека, приятна, но без хрупкавото хлебче нямаше да ми хареса. Т.е. двете си вървят приятелски. Сърдечни поздрави и от мен!
ИзтриванеОпределено това предложение е по мой вкус, Снежи,
ОтговорИзтриванеа снимките и импровизациите - страхотни, насладих им се от сърце!
Благодаря, сърдечни поздрави за теб,
хубави, вдъхновени и усмихнати септемврийски дни!
Точно снимките ме грабнаха там, където видях рецептата. А за нея имах една голяма въпросителна, да бъде или да не бъде :)) Радвам се, че ти харесва, Дианче!
ИзтриванеБлагодаря ти и много усмивки през септември!
Чудесна композиция си спретнала, Снежи! А сигурна съм, че и експеримента с предястието се е получил добре. Поздравления и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ради! Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеАми даже си е много интересно! Друг път съм казвала, няма кой друг да ме изненада с рецепта освен ти! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеА тук и аз си се изненадах :)) Признавам си :) Прегръдка и от мен, Поли! Благодаря ти и хубав ден!
Изтриване:) ама много са ти готини гърненцата! Да ти кажа придържам се към коментара на Павлинка:))) страхотия си! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеХайде още едно признание да пусна - ако не беше блогът нямаше да имам смелостта да се изненадам с такава рецепта. Но ползата е, че опитах нещо неопитвано до сега :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен, Катюше!
Както винаги много оригинално и закачливо. Страхотна си, Снежи.
ОтговорИзтриванеПросто копирах, че и на мен ми се видя оригинално :) Благодаря, Танче! Хубав ден!
ИзтриванеСнежи,предполагам,че вкусово ти е куцало наличието на мед към рибно ястие,което при мен се оказа,че също не ми се връзва и също го потушавах обилно с лимонов сок.Иначе спор няма,че предястието ти е невероятно ефектно и така красиво си декорирала шапчиците на чашките,сърце не би ми дало да ги разваля!Много,много креативно представяне и този път,впечатлена съм,особено от герданчетата с бисквитки-супер находчива идея!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеДа, определено ми куцаше нещо вкусово, докато не го лимонизирах :)) И двете значи си падаме по сладко - кисело. Ефектната идея за поднасяне не е моя, но пък се радвам, че ти харесва. Благодаря ти! Прегръдки и хубав ден, Роси!
ИзтриванеЕ, много шик това предястие, Снежи! Хареса ми и рецептата и поднасянето! И удоволствие бих отмъкнала третото гърненце от кучето!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, мила!
Ха-ха, Ив, голяма борба ще падне, кучето ми е дребно, но лютаче :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила! Прегръдки!