неделя, 7 септември 2014 г.

Предястие с риба

С избора на тази рецепта изненадах сама себе си.

Не знаех дали някой друг, освен мен, ще се осмели да опита (бях готова да заложа на 90%, че не би и щях да спечеля :)). При това, четейки рецептата имах предчувствие, че и на мен няма да се хареса. Но въпреки това я направих. Тоест тръгнах с нагласата, ако не става за нас, не става и за блога, то поне за кучето да сготвя (то обожава риба под всякаква форма :)).

Но изненадващо ми хареса. Не е от рецептите, които влизат и трудно излизат от готварския тефтер, т.е. готвят се до втръсване, но е наистина хубава, диетична, нежна и изискана. За това получава публикация :)
Като любител на риба само в най-популярните (пържен или печен) варианти си признавам най-чистосърдечно, че изядох две гърненца, но третото дадох на кучето. Половинката дори не разбра какво съм готвила.


Продукти:

  • 300 г бяла риба (използвах мерлуза)
  • 500 мл прясно мляко
  • 3 листчета дафинов лист
  • 3 жълтъка
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 равна с.л. (18 г) мед
  • сол на вкус, сложих 1 ч.л.
  • смлян черен пипер
За тестото:
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 70 мл вода
  • 1 с.л. оцет
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 90 г мас (масло)
  • 290 - 300 г брашно



Приготвяне на тестото:

  • В купа поставяме киселото мляко, водата, оцета, яйцето, захарта, солта, меката мас (масло) и разбиваме всичко.
  • Добавяме брашното и омесваме тесто. 
  • Покриваме с фолио или кърпа.


Тестото излиза в по-голямо количество и от излишното може да направите вкусни хрупкави крекери. Това най-много ми хареса от рецептата. Наистина стават разкошни.

Подготовка на рибата:

  • Сложете на котлона прясното мляко с 3 дафинови листа в него.
  • Щом кипне сложете рибата (махнах само кожата на този етап)
  • Сварете за около 10 минути.
  • Отстранете от котлона. Извадете рибата и я почистете от костите (мерлузата е много лесна за тази процедура).
  • Прецедете млякото, поставете в него меда, солта, горчицата. Разбъркайте и оставете да се охлади.
  • Накъсайте рибата на едри парчета и я поставете на дъното на чашки (гърненца), в които ще я поднесете след това.
  • Посолете съвсем леко рибните късчета и наръсете смлян черен пипер.
  • В изстиналото мляко сложете жълтъците и разбийте.
  • С тази смес залейте рибните парчета, като сместа трябва да ги покрива. (Не препълвайте чашките. Оставете поне 2 см до ръба).
  • Разточете тестото на кора, с дебелина около 0,3 - 0,4 мм. Изрежете кръгове, които да са по-големи от диаметъра на отвора на чашата.
  • От лентички направете декоративна решетка върху тестените кръгове. Или просто изрежете още един кръг, на който направете дупчици с желана форма.




  • Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
  • Поставете чашките вътре и печете до зачервяване и готовност на тестените шапчици.




  • Докато чакате предястието да се изпече, от останалото тесто изрежете солени бисквитки, които след това ще използвате при сервирането. Разточете тестото по-тънко, с дебелина максимум 0,2 мм, за да получите хрупкави крекери.



Много, ама наистина много подхождат на предястието тези солени залчета. Освен тях допълнително си налях (това е точната дума, няма грешка :)) и доволно количество лимонов сок.
Млечния сос се беше стегнал и съвсем нежно беше прегърнал рибката. На мен лично ми липсваше киселата нотка в рецептата, за това балансирах вкуса с лимон.



Предложението за сервиране с тестена книжка също ме грабна. И привечер приказката звучеше така:

Чело коте книжки, как се хващат рибки :)
С кучето заспахме доволни, а половинката сигурно е сънувал приказката за трите прасенца :)


26 коментара:

  1. Да живеят импровизациите, Снежи! :) Аз бих си опитала с удоволствие от рибката ти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Струва си да се опита, Гери :) Не би се харесало на всеки вкус, но опита ще покаже.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Много красиво поднесено, Снежи! И аз като Гери бих опитала такава рибка с голямо удоволствие. Чудесно представяне! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! От любопитство опитах и ми хареса, въпреки, че, ако повторно направя рецептата ще променя туй-онуй :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Красива,..много красива импровизация....Снежи и аз не бих отказала предястийцето.С голямо удоволстие бих си топвала капачето.....:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, топването беше най-хубавата част. Ей, как ги надушваш нещата :))
      Поздрави, Миленче!

      Изтриване
  4. Разсмя ме, Снежи накрая...Интересна рибка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен още ми е интересна. Мисля да повторя, ама да поразбъркам, да стане още по-интересна :) Поздрави, Весе!

      Изтриване
  5. Весела публикация и със сигурност вкусна рибка си хапнала, Снежи! Да мариновам някои рибки в мляко ме научи баба - млякото стяга финото рибно филе и то стои по-добре и панирано, и печено. Твоят вариант малко ми напомня скандинавска рецепта, за които пък знам от сигурен източник, че са отлични. Идеята за тестена книжка обаче ще ти я открадна на драго сърце! :))
    Прегръдка и много усмивки за теб, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, нямам идея, Ирме, към коя кухня клони, може би си права. Но определено си струва да се опита. Без хлебчето обаче не бих я препоръчала :)) А книжката стана толкова хрупкава (изобщо тестото стана много вкусно), че един том бих "прочела" за минутка ;)
      Благодаря ти и топли прегръдки от мен!

      Изтриване
  6. Много беше весело да чета за рибката, кучето, книжките и котето :) Рибната рецепта наистина ми е малко странна, но пък украсата ... Е, може да бъдеш сигурна, Снежи, че ще бъде използвана тази идея!
    Сърдечни поздрави и сладки сънища и тази вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, не по-малко странно и на мен ми звучеше, но си казах "колко му е да пробвам". Хубава е, лека, приятна, но без хрупкавото хлебче нямаше да ми хареса. Т.е. двете си вървят приятелски. Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  7. Определено това предложение е по мой вкус, Снежи,
    а снимките и импровизациите - страхотни, насладих им се от сърце!
    Благодаря, сърдечни поздрави за теб,
    хубави, вдъхновени и усмихнати септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно снимките ме грабнаха там, където видях рецептата. А за нея имах една голяма въпросителна, да бъде или да не бъде :)) Радвам се, че ти харесва, Дианче!
      Благодаря ти и много усмивки през септември!

      Изтриване
  8. Чудесна композиция си спретнала, Снежи! А сигурна съм, че и експеримента с предястието се е получил добре. Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Ами даже си е много интересно! Друг път съм казвала, няма кой друг да ме изненада с рецепта освен ти! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А тук и аз си се изненадах :)) Признавам си :) Прегръдка и от мен, Поли! Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  10. :) ама много са ти готини гърненцата! Да ти кажа придържам се към коментара на Павлинка:))) страхотия си! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде още едно признание да пусна - ако не беше блогът нямаше да имам смелостта да се изненадам с такава рецепта. Но ползата е, че опитах нещо неопитвано до сега :)
      Прегръдка и от мен, Катюше!

      Изтриване
  11. Както винаги много оригинално и закачливо. Страхотна си, Снежи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просто копирах, че и на мен ми се видя оригинално :) Благодаря, Танче! Хубав ден!

      Изтриване
  12. Снежи,предполагам,че вкусово ти е куцало наличието на мед към рибно ястие,което при мен се оказа,че също не ми се връзва и също го потушавах обилно с лимонов сок.Иначе спор няма,че предястието ти е невероятно ефектно и така красиво си декорирала шапчиците на чашките,сърце не би ми дало да ги разваля!Много,много креативно представяне и този път,впечатлена съм,особено от герданчетата с бисквитки-супер находчива идея!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, определено ми куцаше нещо вкусово, докато не го лимонизирах :)) И двете значи си падаме по сладко - кисело. Ефектната идея за поднасяне не е моя, но пък се радвам, че ти харесва. Благодаря ти! Прегръдки и хубав ден, Роси!

      Изтриване
  13. Е, много шик това предястие, Снежи! Хареса ми и рецептата и поднасянето! И удоволствие бих отмъкнала третото гърненце от кучето!
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, Ив, голяма борба ще падне, кучето ми е дребно, но лютаче :)
      Благодаря ти, мила! Прегръдки!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")