понеделник, 22 септември 2014 г.

Японски блат за руло или торта

Интересно ми бе да пробвам новата технология при този блат - със запръжка е :) В оригиналната рецепта името е "суфле руло", точно заради тази технология. Много хубав, влажен, нежен  и едновременно устойчив блат се получава. Чудесен е според мен за оформяне на руло, въпреки, че го планувах на торта. Чак ме изненада с перфектното си държание :).



Японски блат за руло или торта

Източник: Опитайте...

Продукти:

За блатовете:
  • 8 яйца
  • 70 г масло
  • 120 г брашно
  • 130 мл пълномаслено прясно мляко
  • 180 г захар
  • 1 ванилия
За крема (може да бъде различен, според вкуса ви - варен, маслен, шоколадов...):
  • 500 г заквасена сметана
  • сладко от сини сливи - нарязани плодчета и сироп
  • Инстантен крем "Оле ванилия" (на Dr, Oetker) или сметана на прах
  • Захар (по желание) - аз не сложих 
Приготвяне:

  • Сложете маслото в тенджерка или тиган на котлона да се разтопи.
  • Добавете брашното и запържете до златист цвят.




  • Дръпнете от котлона, оставете малко да се охлади, прехвърлете в купа (за по-удобна работа) и добавете 2 цели яйца, плюс 6 жълтъка.
  • Разбъркайте до гладка смес.
  • Добавете прясното мляко и разбийте до хубаво хомогенизиране.
  • В този момент е хубаво да включите фурната на 180 (С), да нагрява.
  • Останалите 6 белтъка разбийте с миксер, до получаване пяна.
  • Добавете 2 - 3 с.л. от захарта и отново разбийте, около минута. Така на етапи добавете цялото количетво захар. Сместа става по-плътна с всяко следващо добавяне на захар.
  • Избийте до плътен, устойчив белтъчен сняг.
  • След това сложете около 1/3 от белтъците към рядкото тесто.
  • Разбъркайте леко, като се стараете да не спаднат белтъците и да обедините двете смеси в една, въздушна и пухкава.
  • Сега излейте тази смес в купата с останалите белтъци и отново с леко разбъркване ги обединете.
  • От това количество изпекох два блата в квадратна тава с размери 35 х 35 см. 
  • Сложете в тавата хартия за печене.
  • Отгоре излейте половината тесто и печете в предварително загрята фурна до съвсем леко зачервяване по повърхността. 
  • Извадете тестения блат заедно с хартията и по същия начин изпечете и останалото тесто.
  • Оставете да се охладят.
  • След това всеки блат разрежете на две. Така ще получите 4 броя правоъгълни блатове (17,5 х 35 см). Отстранете хартията.



  • Направете крема, като разбиете сметаната със сироп от сини сливи (използвам сироп от сладко, а на по-късен етап и плодовете)
  • Добавете 2 - 3 с.л. (с леко връхче) крем Оле и разбийте с миксер до сгъстяване.
  • Ако все още стои течен крема, добавете пак малко от крем Оле и разбийте. Когато достигнете желаната гъстота, благодарение на този много уважаван от мен крем Оле (спасявал ме е много пъти :)), добавете нарязани на парченца плодове от сладкото.
  • Слепете блатовете с крем и сте на едно стъпало от готовата торта.
  • Последната крачка до върха е самата декорация. При мен съвсем изчистена (ниско стъпало :))

Направих глазура от готварски шоколад (100 - 120 г), масло (колкото кибритена кутийка) и сироп от сливово сладко (около 5 с.л.). Не си записах точни количества, за това насоките са горе-долу, плюс - минус или (любимото ми) на око.


Един час в хладилника и може да се наслаждавате вече на вкуса. Това в случай, че нямате търпение. Иначе след по-дълъг престой става по-хубава и по-сочна.


 С благодарности към Дианка и нейното неустоимо "Опитайте..."


----------------------------------

26.09.2014

Блатовете опитах и на вита торта. Чудесни са и в тази си роля. Но преди да пусна снимките искам да ви кажа, че коригирах, по-горе в поста, размера на тавата. За да получа що-годе хубава вита торта, трябваше да меря широчината на лентите и така установих, че тавата, която години наред си я знам с размер 40 х 40 се оказа 35 х 35 см. А реално използваната площ, там дето се пече всъщност, е дори 33 х 33 см.

  • За крем използвах 500 мл течна сметана, 400 г течен шоколад, 200 г млечен шоколад.
  • Времето ми беше ограничено и за това затоплих половината сметана с 2 вида шоколади - течен и млечен (последния начупен на парченца). 
  • Щом се разтопиха шоколадите отстраних от котлона, оставих малко да се охлади и добавих останалото количество сметана. 
  • Така си спестих по-дългото изчакване за изстиване на сместа. 
  • Сложих в хладилника. Изстина добре, но не се беше стегнало достатъчно, за да го ползвам за крем и то на вита торта, където кремът трябва да е плътен.
  • И отново крем "Оле", този път в шоколадовия вариант.


За първи път правя вита торта, има си тънкости, за да се получи перфектен външен вид и разрез, но за тях ще пиша, когато ги усвоя :)
Ето я и самата торта, която направих за рождения ден на мама







31 коментара:

  1. Снежи, с удоволствие си грабвам парченце, голяяяма вкусотия е пак при теб! :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Гери, (доколкото може виртуално да усетиш вкуса ;)) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Снежи, чудесно предложение!
    И отново си на "японска" вълна!
    Плачеш си за една командировка в Япония :)
    Прегръдка и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина все японски неща ми влизат в полезрението :)) Намеквам за командировка, ама никой не чува :) Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Снежи, много интересна и различна технология на приготвяне на блат. Впечатли ме и непременно ще пробвам.
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, чак сега направих връзката, че ти си Тинчето на Ив ;):) Не съм се припознала, нали? Препоръчвам, много хубав се получава блата. Хубав да е и твоят ден, мила!

      Изтриване
  4. Пропуснала съм при Диди това японско чудо ... ще го видя и там :)
    Перфектно изглежда тортичка и представянето и през твоя обектив Снежка!
    Поздрави и красиви септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Дани, непременно погледни при Дианка, знаеш какви красоти твори. Рецептата е супер. Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  5. Сигурно ще е много вкусно с това препържено брашно, а последната снимка ме развълнува :)..изглежда супер вкусно и ароматно!
    Прегръдка, Снежи! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази технология за първи път прилагам, Ив, ама наистина много добре се получи. Заповядай на парченце :) Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  6. Ама такава красота, то така хубаво декорирано и снимано и произведено с любов! Браво, Снежи! Чудесия голяма е тази торта! Прегръдки, мила и сладка нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесия си ти :) Не мога да смогна на твоето темпо, дори само да те прочета :)
      Благодаря ти за милите думи :* Хубав ден, Бонбон! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  7. Аз едва ли ще се навия скоро да направя такъв, но ако позволиш ще взема парче готова торта- изглежда невероятно, а и вълните отгоре ме връщат на морето, където тази година така и не ми стигна да вися;)
    Хубава седмица, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб винаги, Мъхче, не едно, две парченца си вземи :) Сигурно защото и на мен не ми стигна времето на морето, та си правя такива намеци за завръщане :))
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Декорацията много ми хареса,Снежи,и изобщо тортата е разкошна отвсякъде!сочна,с вкусен крем и много интересни блатове!Хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Блатовете и мен ме изненадаха, перфектни се получиха.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  9. Снежи, много приятно сладкишче се е получило така. Гледала съм рецептата при Дианка, там имаше май и солен вариант.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Весе, има и солен вариант, който след пробата на сладката версия, веднага цъфна и в моя списък. Скоро се надявам да го пробвам и него. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  10. Интересно звучи приготвянето на този блат! А ако всеки път излизат като на снимките ти еднакво равнички, значи ще ми харесат :) Т.е., бъди сигурна, Снежи, че ще ги опитам!
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам, Албенче, дали всеки път ще се получи така добър, но този ми е първият и стана перфектен. Опитай го, ще се радвам и не забравяй да споделиш :)
      Хубав ден и много усмивки!

      Изтриване
  11. Благодарности към теб, Снежи -
    вълшебно изпълнение, визия и представяне.
    Очарована съм,
    с твое позволение бих прикачила линк към рецептата ти и в моя блог.
    Много комплименти за теб,
    сърдечни поздрави и усмихнати есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Дианче, вземи си линк, снимка. Много ти благодаря за рецептата (и не само за тази). Сега поглеждам към соления вариант :) Твоето "Опитайте" ми действа омагьосващо :) Сърдечни поздрави и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  12. Снежи, това май съм го гледала, че му казват японски спондж, ако не се лъжа, че може и да е различно. Ако е така, и аз съм му хвърлила око, защото става много пухкаво, а твоята торта е направо чудесна. Така лъска този шоколад, че направо взех да преглъщам тука :) Поздрави и топли есенни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам с нетърпение публикацията ти за спондж, обичам стила ти, Люси! Дори да става въпрос за едно и също пак ще погледна :) Поздрави и прегръдки, мила!

      Изтриване
  13. Много интересна технология за блата. Пак ще надничам при теб, когато си търся идея за торта, Снеже :) Разкошни са тортичките! Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ради! Наистина е интересна технологията и много успешна рецептата. Поздрави!

      Изтриване
  14. Прекрасна торта, Снежи! Да е жива и здрава мама! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Много интересна техника, Снежи.
    Любопитна съм да пробвам и аз :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хареса ми и също като теб проявих любопитство :) Много е хубава рецептата, Илианче. Насърчавам!

      Изтриване
  16. Невероятно изглежда!
    Много интересен е този японски блат, така любопитно ми стана, че при тортен повод ще изпробвам. А тортите и витата и другата са прекрасни!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")