Скоро Пепи показа пиле фахита кесадияс (което чак сега разбрах, че НЕ е касиядас :)), после в Lidl видях бурканчето с готов сос и се върнах за пиле, гъби, боб, чедър, тортии. Но цената на тортиите ме отказа, та избрах варианта да вложа труд вместо пари ;)
Рецептата, от която четох и нагаждах е на Танита.
Пиле в сос фахитa
Продукти:
- 500 г пилешко месо
- 430 г готов сос "Фахита" (следете за мексиканска седмица в Lidl, там ще го намерите)
- 250 г гъби (кралска печурка)
- 240 г червен или бял боб от консерва, отцеден
- 120 г чедър (пак си взех от любимото топено, на листчета)
- половин гл. кромид лук или 1 малка
- 1 ч.л. лимонова трева
- смлян черен пипер на вкус
- 1 - 2 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. зехтин (за мариноване на месото, ползвах с подправки )
- сол
- олио (зехтин) - за пържене
Приготвяне:
- Месото се нарязва на малки парченца и се подправя със сол, лимонова трева, смлян черен пипер, лимонов сок и зехтин.
- Разбърка се хубаво и се оставя да отлежи половин час (може и повече).
- В по-голям тиган или сач се нагрява малко олио (зехтин).
- Слагат се пилешките хапки и се запържват до побеляване.
- Добавя се нарязания кромид лук и продължаваме с пърженето, до съвсем лек загар.
- След това добавяме нарязаните гъби. Пържим за кратко, колкото да сменят цвета си.
- Добавяме готовия сос "Фахита". Намаляваме огъня. Държим ястието на котлона минутка, две.
- Слагаме отцедения боб и пак изчакваме минутка, две (да се опознаят).
- След това в тигана добавяме и 5 - 6 листчета чедър. Изчакваме да омекнат и разбъркваме, да се скрият в соса.
- Подправяме със смлян черен пипер и отстраняваме от огъня.
Домашни тортии
Източник: Готвач.бг
Продукти:- 2 ч.ч. брашно
- 1 к.л. сол
- 15 г (мл) животинска или растителна мазнина
- 1/2 ч.ч. топла вода
Приготвяне:
- Сложете в купа брашното солта и мазнината.
- С ръка претривайте брашното, така, че да получите омаслени трохи.
- Налейте топла вода и омесете на питка.
- Разделете питката на топчета с големината на яйце.
- Покрийте топчетата с фолио за свежо съхранение и ги оставете за 15 минути.
- От всяко топче разточете много тънка, кръгла кора.
- Загрейте плоча или тиган.
- Съвсем леко намажете с мазнина и сложете една питка.
- Щом се появят мехурчета по повърхността я обърнете и печете и от другата страна.
- Готовите питки покрийте с кърпа.
- Сложете от пилето фахита върху тортиите.
- Прегънете питката на две или завийте като палачинка.
- Лютата чушчица е опция, почти задължителна при мен :)
С благодарности към Пепи, Танита и Lidl, за вкусната вечеря у дома!
Ох, и аз благодаря за вкусните снимки, Снежи, човек и с очите си може да се нахрани, като е толкова апетитно показано. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Това с очите още не съм го усвоила, Гери :)) Завиждам, на който го може ;)
ИзтриванеБлагодаря ти и успешен ден!
На една вълна сме, СНежи :) ама аз и питките купувам, няма кога да ги правя. Тези дни сме на бурито пък :))) много се хареса тази месиканска кухня на човеците у дома :)
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда твоето пиле така, поздравления и за питките, че си правиш сама!
Видях, че сме на една вълна, Пепи :) И бурито ще опитаме скоро, че и у нас мексиканската кухня се прие радушно. Питките са лесни и стават много бързо. Преди и аз съм си купувала, но ме обзе желанието да опитам сама да си ги направя и не съжалявам. Поздрави и хубав ден, Пепи!
ИзтриванеСъблазнителни снимки на явно много вкусно ястие....Поздрави,Снежи:)и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Хубав и усмихнат да е и твоят ден!
ИзтриванеПП: Аз от соса се отказах, имам си достатъчно хубав, доматен сос, за да купувам този :) А питките са 6 броя :))) по-приемливо е от соса (за мен)
ОтговорИзтриванеСледващия път ще опитам с домашен сос. Аз заради подправките го взех този, че е с аромат на мексиканско :) Но от питките не се отказвам, тях ще си ги правя :)
ИзтриванеИ у нас се харчат подобни произведения. Твоето е изкуство, щото и питките сама си правиш, а аз като видна столична мързелана, си ги купувам. Прелестно е, Снежи! Хайде спорен ден!
ОтговорИзтриванеКупуваш си ги, защото не си опитала да видиш колко лесно и бързо стават, Мъхче. Не, че и аз не съм купувала, или че ще спра да си купувам, но просто дойде моментът да ги опитам в домашен вариант.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден ти пожелавам, Мъхи!
Снимките изглеждат върховно вкусни!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снежи!
Благодаря, Габи! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеМмм, усещам аромата от тук :) Много вкусно, Снежи! Снимката на сача с къкрещия сос просто говори какво се случва когато стане готов :) Определено ще го опитаме!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав есенен ден!
Използваме последните слънчеви дни за сача, а и там бърка мъжка ръка :));)
ИзтриванеПоздрави и от мен, Албенче! Хубав ден!
Снежи, голямо преглъщане падна :)
ОтговорИзтриванеГледам ви рецептите с Пепи, но нещо не съм стигнала
до там!
Но със сигурност ще опитам при тези апетитни снимки!
Сърдечни поздрави и прегръдка!
С Пепето разнищваме тънкостите на мексиканските вкусотии :)) Опитай ги, Дани, мисля, че ще ти допаднат.
ИзтриванеСърдечни поздрави и от мен, с пожелание за хубав ден!
Олеле, Снежи, отново ме изкушаваш за кой ли път. Тези тематични предложения много ги обичам, пренасят ни къде ли не. и ето след твоята публикация сякаш съм някъде далеч и похапвам традиционно това ястие. Много вкусни снимки. Поздрави!
ОтговорИзтриванеОх, ох, кой ми говори за изкушения :) Точно ти ме запали по тематичните, нали знаеш :)
ИзтриванеПрегръдки, Катюше и хубав ден!
Аз направо си глътнах граматиката, ама много вкусно да му се не види, искам от всичко и по много! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЕх, Поли, ако можеше щях да изпратя от всичко и по много :)) И пак, ако можеше, щях да съм най-голямата крадла на вкусотийки от твоя блог. Една твоя шоколадова прелест стои в главата ми и не ми дава мира :)))
ИзтриванеПрегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!
Браво снежи, друго си е с домашни питки, сигурна съм.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе! И като се вземе под внимание, че са лесни и бързи тези питки, наистина си струва да се опита с тях. Поздрави и хубав ден!
Изтриване