Предлагам ви един различен хляб, парен. По рецепта на Тошко Поптолев (дядо Хаджия), който се получи много успешен и вкусен. Точно подходящ за празничен ден, като днешния. Рецептата ме грабна още на прочит, но след като я направих, приятната изненада буквално наду платната ми на радостта (проявявам скромност и за това не написах гордостта :)).
Парен хляб
по рецепта на Тошко Поптолев (дядо Хаджия)
Продукти:
- около 700 г брашно (тип 500 при мен)
- 20 г мая (7 г ако е суха)
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. олио
- 300 - 400 мл вода
- 1 среден по големина сварен картоф
Допълнително и по желание:
- 125 г масло
- сирене (при мен топено, тип чедър)
Приготвяне:
- В 150 - 200 мл хладка вода сложете маята, захарта и няколко лъжици от брашното, за да получите кашичка.
- Оставете на топло да шупне.
- Останалата (150 - 200 мл) вода сложете на котлона да кипне, заедно със солта и олиото.
- В купа пресейте 250 - 300г брашно и го залейте с врялата вода. Бъркайте енергично до получаване на тесто. Оставете да се охлади до телесна температура.
- Добавете шупналата мая, пасирания картоф и хубаво разбъркайте до хомогенизиране.
- След това добавяйте на малки порции останалото брашно, докато не получите меко тесто.
- Оформете на питка или продълговат хляб и оставете на топло да втаса.
От тестото направих питка, оформена по друга сръбска рецепта.
- Разделих тестото на 14 малки топчета.
- С ръка ги оформих на сплескани кръгли питки (с диаметър около 10 см).
- Слепих две по две питките, като ги намазах с разтопено масло и сложих малко чедър между тях.
- Подредих питките със застъпване в кръгла тава.
- Намазах ги отгоре с разтопено масло, а това масло, което ми остана просто изсипах в тавата.
- Оставих на топло да втаса.
- Изпекох в предварително нагрята до 190 (С) градуса фурна.
Логично е да не варя един самотен картоф за питката, а повечко. Дали за салата, кюфтета все ще се използват. Употребих ги в нахутено-картофено пюре. По технологията за ей това нахутено-бобено пюре, където боба, замених картофи. Гарнирах с карамелизиран лук, в ямичките е зехтин.
Да ви е сладко и топло на душата! Хубав Празник!
Честит Имен Ден на празнуващите днес!
Стопли ми душата, Снежи!
ОтговорИзтриванеЧудесен хляб се е получил!
И пюрето е много добра идея!
Сърдечни прегръдки!
Благодаря, Дани! С малко съмнения подходих към рецептата, а тя се оказа фантастична. Никога до сега не бях чула за такъв хляб. Прегръдки, с пожелание за щастлив ден!
ИзтриванеОоо и питка искам и пюренце, така вкусно поднесено! Чудесен хляб, за пръв път го виждам. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! И аз за първи път правя такъв хляб. Тошко сподели рецептата като коментар под пост във фейсбук и ми стана интересно. Много е хубав. Поздрави и слънчев ден!
ИзтриванеМного интересен хляб, Снежи! За първи път виждам такава технология и трябва да пробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Препоръчвам го, Хриси. И аз правя по такава технология за първи път, но останах възхитена от резултата. Имах подозрения, че няма да е пухкав, но не бях права.
ИзтриванеПоздрави и прекрасен ден!
Снежи,
ОтговорИзтриванепо тази технология чрез попарването на брашното се приготвят хлябовете в православната църква.Стават много сполучливи.Когато хлябът се приготвя по време на пости, тавата се намазва не с олио, а с восък.Знам, че по подобен начин приготвят нафората и хлябът, който се освещава за здравето на българския народ.
Поздрави и лека седмица!
Не знаех, Ели, благодаря ти! Сега научих нещо ново и опитах нов вид хляб. Поздрави и прекрасен ден!
ИзтриванеНаистина грабваща рецепта, Снежи! Много ме заинтригува :) Поясненията в коментара на Елена допълниха картинката и си записах, че и аз ще пробвам тази питка :)
ОтговорИзтриванеУспешна седмица, Снежи! Поздрави!
Благодаря, Албенче! За мен беше също така грабваща, когато я прочетох за първи път. От Ели научих нещо, което не знаех. Препоръчвам рецептата, опитай. Успешна седмица и на теб! Прегръдки!
ИзтриванеЧупвам си и си топвам, Снежи!
ОтговорИзтриванеИ се сещам, че имаше игра при теб, в която ентусиазирано исках да се включа...ама да не проспя накрая...
Весе, включвай се, че време не остана :) И не е задължително да правиш нещо специално за играта. Стига да имаш снимка на някоя вкусотийка, в чиято рецепта участва мед. Очаквам те в другата тема :) Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСнежи, и от питката бих си отчупила, и от вкусното цветенце. Ама как си ги измайсторила само! :)
ОтговорИзтриванеУсмивки!
Благодаря, Гери! И аз бих повторила и от хлебчето, и пюрето :) Поздрави, с пожелание за успешен ден!
ИзтриванеСнежи,с парено тесто не съм замесвала,благодаря на теб и Тошко за чудесната идея!Щом има и картофче в тестото без съмнение питката е била душичка!Интересна подредба на сръбската погачица.Прегръдка и хубава сряда!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! И аз не бях, за първи път меся такъв хляб. Бях планувала сръбската питка, но в последния момент реших тестото да е от Тошко. Много е добра рецептата.
ИзтриванеПрегръдки и много усмивки през днешния ден!