Бобът сготвен по нашенски и този по сръбски се различават най-вече в подправките. Отдавна исках да пробвам боб по сръбска рецепта, но навикът все пускаше я джоджен, я чубрица и го превръщаше пак в нашенски. Сега бях по-съсредоточена.
Продукти (за около 8 - 9 порции):
- 700 г зрял боб
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- 1 суха чушка
- 1 дафинов лист
- 1 с.л. брашно
- 1/2 скилидка чесън
- 1 с.л. червен пипер
- 2 - 3 с.л. лютеница
- 2 - 3 щипки прясно смлян черен пипер
- 1 равна с.л. вегета
- сол (около 3/4 с.л.)
- сурова и (или) пушена наденица около 600 г (или по 2 - 3 парчета на порция)
Начин на приготвяне:
- Накиснете боба за една нощ в студена вода.
- На другия ден изцедете водата, налейте нова и сложете на силен котлон.
- Оставете да поври 10 - 15 минути и след това отцедете водата.
- Налейте отново студена вода и върнете боба на котлона. Щом кипне намалете котлона на минимум.
- Добавете дафиновия лист, половината от лука, нарязан на кубчета, нарязаната чушка и моркова, нарязан или рендосан.
- Оставете на слаб котлон до пълното омекване на бобените зърна.
- В 3 - 4 с.л. олио запържете за кратко останалата половинка от кромидия лук и ситно нарязания чесън.
- Добавете брашното и го запържете около минутка, като бъркате. След това сложете червения пипер, разбъркайте и налейте веднага 1 ч.ч. от водата на боба. Бъркайте до изглаждане на сместа. След това долейте още 1 - 2 ч.ч. от водата на боба. Свалете запръжката от котлона.
- Сварения боб и част от водата от варенето (зависи колко ви е останала, може и цялата да я сложите) изсипете в тавичка. Добавете запръжката, лютеницата, вегетата, солта и черния пипер. Разбъркайте.
- По желание изпечете наденичките на скара или ги оставете сурови и подредете върху боба в тавата.
Запечете боба във фурната. Ако наденицата е сурова, то печете, докато наденицата се зачерви. Ако преди това сте я пекнали на скара, то изчакайте да кипне боба и изключете фурната.
Ако имате и сръбска "кобасица" ще опитате един истински боб по сръбски.
Рецептите, в които поглеждах са от блога Moje Grne: Tavče sa ajvarom, Beli pasulj na drugi način.
И както казват сърбите "Dobar pasulj daleko se čuje". Да ви е сладко!
Един български боб ще хапнем ние за вечеря, обаче следващия ще е този, много ми хареса, адски добре ми изглежда, а и се пече, мммм! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеИ двата си имат своя добър вкус, Поли - и нашенския, и сръбския. Много отдавна исках да пробвам боб точно по сръбски, че там в Сърбия това не го пропускаме, наравно със скарата им. Прегръдки и от мен! И дано ти хареса, колкото на нас, когато го пробваш :)
ИзтриванеМного беше вкусен!Пак да направиш!
ОтговорИзтриванеРазбира се :)
ИзтриванеHvala na ukazanom poverenju i isprobavanju! <3
ОтговорИзтриванеJa obožavam pasulj, moraću da isprobam i vaš, Bugarski način. Verujem da je i te kako i on ukusan.
Pozdrav!
И аз благодаря за поредната вкусна рецепта, която взимам от твоя блог, Драга! С удоволствие бих те почерпила с боб по български и той е много вкусен! <3
ИзтриванеСнежинка, развесели ме с увода:))) Чудесен е бобеца, а и компанията му ми допада. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен, Кате! Благодаря ти!
ИзтриванеСнежи,
ОтговорИзтриванемалко нетрадиционни са подправките за нашия вкус, но да - срещала съм рецепта за боб с даф.лист и вегета.Прекрасен се е получил този сръбски боб.
Поздрави !
Точно различните подправки ме накараха да тествам рецептата и да видя става ли боб без джоджен. Много ми хареса - малко по-различен вкус за разнообразие, а и точно като този, който хапваме на сръбска територия. Поздрави и от мен, Ели!
ИзтриванеИзглежда много вкусно, у дома боба е на особено почит, а децата залитат по разни сръбски храни, а и на разходки до там често прескачат, ще им допадне и боба ти, сигурна съм! Запазвам си рецепта за следващо готвене.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ви хареса, Весе. Опитах от любопитство, защото и ние, когато ходим до Сърбия не пропускаме да се почерпим с тамошен боб.
Изтриване