Ябълков постен кейк с орехи

 


Наскоро колежка ме почерпи с този сочен, уханен и много вкусен кекс. Нямах търпение да зарадвам и домашните, и така се случи, че по случайност го направих днес. А после прочетох, че традиционно на Димитровден се приготвя ябълков сладкиш. Значи неволно спазих традицията.

Необходими продукти:

  • 3 ч.ч. настъргани ябълки
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар (по рецепта са 2 ч.ч. захар, но става доста сладък, особено, ако и ябълките са от по-сладките
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч.ч. ситно счукани или смлени орехи (към моя кекс сложих и 40 г брашно от орехи + 1 ч.ч. ситно счукани)
  • щипка канела (или ванилия, или миксирана подправка за меденки)
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
  • В дълбока купа смесваме настърганите ябълки, захарта и содата. Оставяме сместа да отлежи около два часа. През това време ябълките пускат сок и без да отцеждаме добавяме към сместа олиото. Разбъкваме хубаво.
  • Наръсваме брашното заедно с бакпулвера и канелата (или другите подправки).
  • Разбъркваме до хубаво смесване.
  • Слагаме и орехите и отново разбъркваме.
  • Загряваме фурната на 190 ⁰С
  • В тава с незалепващо дъно с диаметър 30 см изливаме сместа и печем около 20-25 минути (времето е ориентировъчно, проверете готовността с клечка).
  • Сладкишът е влажен и крехък. Преди да нарежете задължително оставете да изстине напълно.
  • При сервиране поръсете с пудра захар.

Насладете му се и вие! Да ви е сладко!



3 коментара:

  1. Много вкусна и красива рецепта Снежи.Записвам я за проба.Чудесно изглежда този кекс.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица ! Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Ще се радвам да пробваш и споделиш. Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

loading...