или фруктов коледен кейк
Повечето рецепти, които изчетох за този характерен за Германия коледен сладкиш (щоленът), бяха с мая. Това изобщо не би ме притеснявало, ако имах времето да си играя с теста за втасване. Но сега нямах. За това първата рецепта, на която попаднах, разглеждайки едно старо списание, веднага наместих между другите ми задачки-закачки. Гушната там, трябваше да отлежи няколко дни и след това и дадох цялата свобода да разпръсне аромата си предколедно. А самите щоленчета опаковах и прибрах за същинската Коледа.
Ето я и рецептата за бърз щолен с бакпулвер:
1. Сложих в купа следните продукти
- 500 г брашно
- 200 г кафява захар
- 10г бакпулвер
- 1/2 ч.л.сол
- 1/2 ч.л. смлян кардамон
- 1 ч.л. подправка за меденки (купувам от Lidl, марка Belbake)
- щипка индийско орехче
- 10 г (1 пакетче) бурбонска ванилова захар
- настърганата кора от 1 лимон
- 3 яйца
- 60 г течен мед
- 50 мл ром
- 4 - 5 капки бадемова есенция
- 200 г крем сирене
- 175 г много мека мас (или масло)
3. Всичко разбъквах с миксер на бавни обороти. Тестото е по-гъсто от класическо кексово.
4. Наръсих работна дъска с брашно и изсипах тестото на нея
- 100 г счукани бадеми
- 100 г стафиди
- 100 г сушени червени боровинки
- 100 г сушени кайсии (нарязани на парченца)
- 100 г бадемов марципан, накъсан на парченца
6. Измесих всичко с помощта на шпатула за тесто. Направих щоленчета с различна големина. Откъсвам топка от тестото и с ръка я сплесквам на питка. След това загъвам тестото от единия край, после загъвам и срещуположния край.
Поставих готовите щолени в тава, застлана с хартия за печене. Може да оформите и цялото тесто на един щолен, като в този случай сложете да печете в тясна продълговата форма за хляб, за да не се разлее прекалено тестото
7. Загрях фурната до 230 ⁰С.
Поставих щолените в топлата фурна и веднага намалих температурата на 160 градуса. Пекох около 50 минути. Ако сте оформили цялото тесто на един щолен времето трябва да е по-дълго.
8. Готовите щолени намазах с масло и поръсих с пудра захар, докато бяха горещи.
След това оставих да изстинат напълно, увих във фолио за свежо съхранение и прибрах в кутия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар