Щолен (с бакпулвер)

 или фруктов коледен кейк 

Повечето рецепти, които изчетох за този характерен за Германия коледен сладкиш (щоленът), бяха с мая. Това изобщо не би ме притеснявало, ако имах времето да си играя с теста за втасване. Но сега нямах. За това първата рецепта, на която попаднах, разглеждайки едно старо списание, веднага наместих между другите ми задачки-закачки. Гушната там, трябваше да отлежи няколко дни и след това и дадох цялата свобода да разпръсне аромата си предколедно. А самите щоленчета опаковах и прибрах за същинската Коледа.


Ето я и рецептата за бърз щолен с бакпулвер:

1. Сложих в купа следните продукти
  • 500 г брашно
  • 200 г кафява захар
  • 10г бакпулвер
  • 1/2 ч.л.сол
  • 1/2 ч.л. смлян кардамон
  • 1 ч.л. подправка за меденки (купувам от Lidl, марка Belbake)
  • щипка индийско орехче
  • 10 г (1 пакетче) бурбонска ванилова захар
  • настърганата кора от 1 лимон

2. Разбърках всичко, направих кладенче и добавих:

  • 3 яйца
  • 60 г течен мед
  • 50 мл ром 
  • 4 - 5 капки бадемова есенция
  • 200 г крем сирене
  • 175 г много мека мас (или масло)

3. Всичко разбъквах с миксер на бавни обороти. Тестото е по-гъсто от класическо кексово.
4. Наръсих работна дъска с брашно и изсипах тестото на нея



5. Добавих още:
  • 100 г счукани бадеми
  • 100 г стафиди
  • 100 г сушени червени боровинки
  • 100 г сушени кайсии (нарязани на парченца)
  • 100 г бадемов марципан, накъсан на парченца
6. Измесих всичко с помощта на шпатула за тесто. Направих щоленчета с различна големина. Откъсвам топка от тестото и с ръка я сплесквам на питка. След това загъвам тестото от единия край, после загъвам и срещуположния край.

Поставих готовите щолени в тава, застлана с хартия за печене. Може да оформите и цялото тесто на един щолен, като в този случай сложете да печете в тясна продълговата форма за хляб, за да не се разлее прекалено тестото

7. Загрях фурната до 230 ⁰С. 
Поставих щолените в топлата фурна и веднага намалих температурата на 160 градуса. Пекох около 50 минути. Ако сте оформили цялото тесто на един щолен времето трябва да е по-дълго.

8. Готовите щолени намазах с масло и поръсих с пудра захар, докато бяха горещи.
След това оставих да изстинат напълно, увих във фолио за свежо съхранение и прибрах в кутия. 


Имам снимка и на едно мини - нарязано, дегустирано и одобрено за блога:


Да ви е сладко! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...