Ще започна от салатата, тя е братовчедка на известния испански сос ромеско, който много си върви с риба. Запазих продуктите, но не спазих технологията.И така вместо сос ви предлагам салата, която, уверявам ви, много си върви с риба.
Продукти за салата ромеско:
- 4 бр. печени червени чушки
- 1 бр. люта чушка
- 4 домата
- 2 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз (листата ще сложа в салатата, а дръжките при рибата)
- 100 г едро счукани лешници
- 3 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.л.сол (или на вкус)
- зехтин
Продукти за ципура на фурна:
- 4 бр. риби ципура
- 4 лимона
- дръжки от магданоз
- сол
- зехтин
Приготвяне на салатата:
- Бланшираме доматите за няколко секунди във вряла вода и след това ги обелваме. Нарязваме и слагаме в купа.
- Нарязваме печените чушки и лютата чушка.
- Слагаме в купата чушките, счукания чесън, ситно нарязания магданоз.
- Разбъркваме всичко.
- Овкусяваме със сол, зехтин и лимонов сок.
- Поръсваме със счукани лешници и нарязан магданоз.
Приготвяне на рибата:
- Измиваме и подсушаваме рибата.
- Правим не много дълбоки разрези от двете страни на рибата и я посоляваме.
- Нарязваме лимоните на резени и една част слагаме на дъното на тавичката, в която ще печем.
- Напълваме рибата с нарязани магданозени дръжки и останалите лимонови кръгчета.
- Загряваме фурната на 200 ⁰С
- Поставяме рибата да легне върху лимоновите резени в тавата, наръсваме със зехтин и печем в предварително нагрята фурна около 20 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар