Сладки балеринки

Ретро сладки от моето детство, които обожавах и все още обожавам. Те продължават да стоят много високо в личната ми вкусова класация. Сигурна съм, че причините се крият точно в чекмеджето с етикет "детство". За това бъркам сега там и като една истинска баба предавам спомените на новото поколение. И може би един ден те ще носят мил спомен на някой друг.

Снимка 1
Дребни сладки балеринки с домашни шоколадови бонбони

Продукти за бисквитите:
  • 500 г брашно
  • 180 г мас (или масло)
  • 220 г захар
  • 2 яйца
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар (или екстракт от ванилия)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • половин ч.л. сол
  • шипков или друг мармалад
  • пудра захар за поръсване

Продукти за шоколадовата декорация:
  • 30 г шоколад (натурален или млечен по избор)
  • 30 г кокосово масло
  • Сладкарски бои за дъст, ползвах металик златен дъст , червена и бяла
Приготвяне на бисквитите:
  • В купа пресяваме брашното с бакпулвера и солта.
  • Добавяме маста (или маслото нарязано на парченца) и претриваме с ръка, докато получим маслено-брашнени трохи.
  • Добавяме захарта, яйцата, ванилията и омесваме на гладко тесто.
  • Върху пекарска хартия разточваме част от тестото на кора с дебелина около 5мм.
  • С формички изрязваме къдрави кръгчета с различен диаметър (на средното по размер изрязваме дупка, за да събере повечко мармалад, виж снимка 2). Отстраняваме тестото, което е около формите и пренасяме листа хартия в тавата, в която ще печем.
  • Загряваме фурната на 170⁰ С.
  • Слагаме бисквитите в загрятата фурна и печем до леко порозовяване на крайчетата.

Снимка 2 
С формички изрязваме къдрави кръгчета с различен диаметър. На средното по размер правим допълнителна дупка 

  • След като бисквитите изстинат напълно правим мини куличка от три бисквитки, слепени с мармалад - голяма, средна, малка. Получава се "рокличка" на балерина. 
Средната бисквитка, тази с дупчицата, събира повечко мармалад от едно обикновено намазване и прави сладките по-сочни и вкусни (особено с домашен шипков мармалад).

  • Готовите сладки поръсваме обилно с пудра захар (ако е смесена с ванилия стават още по-омагьосващо ароматни).

Снимка 3
Слепени и поръсени с пудра захар приличат на рокличка на балерина

  • Отгоре може да украсим с пресен плод или такъв от сладко, ядки, шоко-ядки или друго според случая и фантазията. С моя помощник направихме шоколадови бонбонки в духа на Коледа.

Снимка 4
Аранжираме за снимка, не крадем бонбони 

Снимка 5
Коледни балеринки

За бонбоните:
  • Разтопяваме заедно шоколада и кокосовото масло на водна баня.
  • Разбъркваме до пълно смесване и разливаме в малки силиконови формички. Оставяме да изстинат на стайна температура и прибираме в хладилник.
  • След като се стегнат, изваждаме, дъстваме с металически бои за по-голяма празничност и поставяме върху бисквитките. Така имаме не просто сладки балеринки, а сладки коледни балеринки.
Да ви е сладко!






2 коментара:

  1. От снимките ти, Снеже, най-апетитна е тази с малката сладка ръчичка! Голям помощник си имаш. Жив и здрав да ви е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря! Без помощника нищо не се прави, той показва на баба много щури идеи :) Хубави Празници пожелавам, Ками!

      Изтриване

loading...