Новогодишната ни торта беше семпла и лишена от тежки украси, фондани и захарни фигурки. Получих пренасищане от тези неща и който следи страничката ми за декорирани торти и сладкиши във фейсбук Cake Time by Elti вече знае, че си дадох почивка за неопределено време. Преди използвах всеки семеен повод, за да моделирам и да се заигравам със захарно тесто. Сега десертите ни са изчистени до максимално възможното.
Днес ще ви предложа торта, чийто вкус е базиран на известната сръбска рецепта за плазма-торта.
Базовата рецепта е от Mamina jela
За блатовете:
- 12 белтъка
- 12 с.л. захар
- 4 с.л. бадемово брашно
- 8 с.л. фино смлени чаени бисквити
- 1 ч.л. бакпулвер
За крема:
- 800 мл мляко
- 12 с.л. захар
- 12 жълтъка
- 2 пак. нишесте ванилия (според указанията на опаковката им, всяко за 600 мл мляко)
- 100 г млечен шоколад
- 130 г масло
- 70 г маргарин
- 250 г маскарпоне
- фино смлени чаени бисквити (общото количество е 300 г, като от него отделяме 8 с.л. за блатовете и останалото ползваме за крема)
- екстракт ванилия
За глазурата:
- 200 мл сметана 30% масленост
- 2 пълни с.л. заквасена сметана
- 165 г бял кувертюр
Още:
- сладко от къпини или боровинки (опитала вече вкуса на тази торта мисля, че чудесно биха и подхождали пресни плодове като банани, ягоди или малини, вместо сладко)
- за декорация дребни захарни фигурки, ядки
Начин на приготвяне:
На блатовете:
- Включваме фурната на 160⁰ С, горно и долно нагряване с вентилатор.
- Подготвяме си листа пекарска хартия (5 бр), на която очертаваме кръгове с диаметър 20-22 см
- Разбиваме белтъците със захарта на плътен, устойчив сняг.
- Добавяме бадемовото брашно, бакпулвера и смлените бисквити.
- Обединяваме с помощта на шпатула до гладко тесто.
- Слагаме няколко лъжици от тестото върху пекарска хартия и разстиламе в кръг, като се водим от очертанията. Правим 5 блата.
- Печем в предварително нагрята фурна. (Слагам всички блатове заедно да се пекат на различни нива във фурната. Не отварям вратичката по време на печенето).
- Времето е около 15 - 17 минути.
Начин на приготвяне на кремовете:
- В 150 мл от млякото разтваряме нишестето.
- Останалото 650 мл мляко кипваме с 10 с.л. от захарта.
- Разбиваме жълтъците до побеляване с 2 с.л. захар.
- В кипящото мляко наливаме нишестето и бъркаме непрекъснато до сгъстяване и повтроно кипване.
- Отстраняваме от котлона и сипваме на струйка разбитите жълтъци, като разбиваме сместа с тел. Ароматизираме с ванилия.
- В топлия крем веднага слагаме 130 г масло, нарязано на парченца и бъркаме до пълното му разтопяване и внедряване.
- Разделяме крема в три купи - в едната слагаме 350 г, във втората 250 г и в третата останалото количество.
- За шоколадовия крем - в купата с 350 г крем слагаме 100 г настърган млечен кувертюр (сместа би трябвало още да е достатъчно топла, за да се разтопи шоколада, но ако е изстинала то разтопете предварително шоколада на водна баня и тогава го смесете с крема).
- За (условно) белия крем - в купата с 250 г крем слагаме маскарпонето и разбъркваме.
- За бисквитения крем - в купата с останалия крем слагаме смлените бисквити и маргарина.
Сглобяване на тортата:
- Поставяме първия блат в подходяща подложка за сглобяване и фиксираме ринга на нужния диаметър.
- Върху блата нанасяме от бисквитения крем и заглаждаме.
- Върху бисквитения крем слагаме хаотично на купчинки от шоколадовия и белия крем.
- Поставяме втори блат и внимателно притискаме.
- Слагаме плодове от сладко (или пресни, според вкуса).
- Пак бисквитен крем. Върху него шоколадов и бял. И отново блат. Редуваме по този начин до слагането и на последния блат.
- Тортата слагаме в хладилник да стегне. След това махаме фиксиращия ринг и намазваме с глазурата.
Приготвяне на глазурата:
- Разбиваме сметаната до въздушност (трябва да е студена, току-що извадена от хладилника).
- Разтопяваме шоколадовия кувертюр на водна баня.
- Към разбитата течна сметана слагаме заквасената и разбиваме отново с миксер.
- Добавяме разтопения кувертюр, като отново разбиваме с миксер.
Бележка: в тази рецепта ползвам животинска сметана, която трудно се разбива до плътността на растителната. Слагането на заквасена сметана има стягащ ефект. Технологията за глазурата е изпробвана при използване на животинска сметана с 30% масленост.
Моят избор за декорация беше в стил минимализъм - венец от дребни захарни фигурки, ядки пекан в основата, току-що навалял сняг от нехигроскопична пудра захар.
Да ви е сладко!
Страхотно изглежда тортата, Снежи! А като чета съставките - много интересна и обещаващо вкусна!
ОтговорИзтриванеВкусна е, Весе и лекичка стои.
Изтриване