събота, 4 октомври 2014 г.

Ябълкови пайчета

Хич не ми върви на томболи и чак се учудих като видях, че са ме изтеглили в играта на Bella. И сега си имам формичка за рязане, крокодилче или гущерче, минава и за двете. И си хапнахме ябълкови пайчета, хем да усетим есенния полъх и в кухнята, (че все още упорито предлагам миш-машове разни), хем да си изпробвам придобивката. Ако имаше дечица, които да оценят интересните формички, сигурно нямаше да ми се стори толкова сръткаво, но за нас двамката с половинката, ми се видя излишно да упорствам в сръткавежа, та направих малка бройка, само за проба. Другото тесто си изигра ролята в класически ябълков пай.

Ябълкови пайчета


Продукти:

  • 250 г бутер тесто Bella
  • 2 - 3 ябълки
  • захар
  • канела
  • бучка масло

Приготвяне:

  • Настържете ябълките на едро ренде.
  • Загрейте маслото и сложете настърганите ябълки, заедно с 2 - 3 с.л. захар (или на вкус, и според сладостта на плодовете)
  • Задушете ги на не много силен огън, до омекване и извиране на сока, който ябълките ще пуснат.
  • След това отстранете от котлона и сложете малко канела.
  • Оставете сместа да изстине.


Бутер тестото съвсем леко разточете с точилка (ако дебелината му е около 5 мм, то го разточете до получаване на кора с 3 - 4 мм дебелина). Може би ще стане и без разточване, но имах съмнения, че ще се получат едни дебели крокодилчета :)



  • Изрежете формички от тестото.




  • На едната формичка, направете три дълги разреза, по дължината на гръбчето. И две малки прорезчета за очички.
  • Върху плътната формичка сложете от ябълковата плънка.




  • Отгоре сложете формичката с прорезите. Напаснете крачетата, опашката и притиснете с опакото на ножа. Оформете и главичката. 




  • Загрейте фурната на 200 (С) градуса.
  • Изпечете пайчетата до готовност на тестото.



18 коментара:

  1. Ха, какви формички! Симпатяги-пайчета :)

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, ама със сигурност и вас двамката са усмихнали. Виж ги какви са красавци! :)
    Да ви е сладко и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Големи са сладури, Снежи! А че са вкусни - спор няма, знам те аз :)
    Прегръдка и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка и от мен, Пепи! Приятни почивни дни и на теб!

      Изтриване
  4. хи хи, на крокодилчета ми приличат, ама толкова симпатични! Да си ги ползваш със здраве, и очаквам с нетърпение следващите идейки с тези формички :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много сладки алигаторчета:))))))
    Честити новости ,Снежи!

    ОтговорИзтриване
  6. Много са хубави, Снежи! Взимам си едно =)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Ама много са симпатични тези крокита :), ако споделиш откъде са формите - ще е чудесно. Само тестото ще сменя с лидълско, че това не го тача. Усмихната седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Формичката ми е подарък от Bella, от една томбола. Не съм срещала такава в магазините, но пък в скоро време не съм и търсила :)
      Хубави почивни дни, Весе!

      Изтриване
  8. Е, как не съм ги видяла по-рано, тези крокодилчета щяха много добре да се настанят на трапезата:))) Ами много идейно, въображението ти е безкрайно, а изпълненията зашеметяващи. Винаги ще ме изненадаш с рецепта:). Дръпвам си едно крокодилче:))) Прегръдки, мила! *Честита награда, все такива вкусни неща да приготвиш с нея:))) И ти желая още много награди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, за пиратското парти :)) Можеше да ги пусна да доплават до теб :) Благодаря, Бонбон! Прегръдка и хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Прекрасна идея и реализация! :)

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")