Пълнени пилешки пържоли

       Имах желанието да направя кордон бльо, но както често ми се случва, промених някои неща в технологията и получих ястие колкото близко, толкова и далечно от познатото кордон бльо. Спестих си панирането, пекох на фурна, а за завършек сложих пържени бабек и гъби в масло.


Пълнени пилешки пържоли с шунка, чедър и топено сирене, гарнирани с пържени в масло резенчета бабек и кралска печурка


Продукти за 4 порции:

  • 8 бр. обезкостени пилешки бутчета (или филе)
  • 8 бр. резени шунка
  • 8 бр. тънко нарязано сирене чедър (или топено сирене чедър, което е за тост сандвич)
  • 4 бр. (около 70 г) топено сирене "Президент"или "Жоси" натурално  (от това на триъгълничетата) 
  • сол
  • смлян черен пипер
  • 1/4 ч.ч. вино (бяло или червено)
  • 40 г масло
  • олио
  • 250 г гъби (кралска печурка)
  • около 10 - 12 тънко нарязани парченца бабек (харесвам този на фирма "Елко")
  • 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Купих обезкостени пилешки бутчета , които не бяха много големи и за това ползвах по две на порция. 

  • Първо начукваме леко пържолите, посоляваме и наръсваме със смлян черен пипер.
  • След това приготвяме плънката- взимаме парче тънко нарязана шунка, върху него слагаме тънко парченце чедър и отгоре парченца от топеното сирене "Президент". Завиваме на рулца. (Ако пържолите са по-големи и позволяват, то върху месото нареждаме последователно парче шунка, чедър, парченца топено сирене и прегъваме пържолата на две или завиваме на руло).
  • Върху една подготвена вече пържола слагаме едно рулце плънка и отгоре захлупваме с втора пържола (работих на този принцип "сандвич", защото, както вече споменах, пържолите бяха малки и не позволяваха нито да ги прегъна на две, както се прави това при кордон бльо, нито да ги завия на рула. Без значение как точно и по кой метод, важното е шунката, чедъра и топеното сирене да са се загърнали с пържолка).
  • Подреждаме пълнените бутчета в тава, като трябва да са плътно едно до друго.
  • Заливаме с около 3-4 с.л. олио, 1/4 ч.ч. вино и 1/4 ч.ч вода (тук е важно общата течност да достига най-много до средата на пилешките ни творения.
  • Печем във фурна загрята на 220 ⁰С до леко зачервяване на месото.
  • След това слагаме малки парченца масло (половината от зададеното в рецептата, т.е. 20г) завиваме тавата с алуминиево фолио и печем още 20-ина минутки, като намаляваме фурната на 160⁰С.
Течността при пържолите трябва да се е изпарила и да са останали само на мазнинка.

  • Загряваме в тиган 3 с.л. олио и слагаме нарязаните гъби. Пържим го порозовяване на крайчетата, посоляваме и слагаме останалото 20 г масло. Държим на котлона още минутка-две.
  • В друг тиган загряваме 1 с.л. олио и слагаме нарязаните парченца бабек, само колкото да пуснат аромат. Наръсваме червения пипер, разбъркваме бързо и веднага отстраняваме от котлона. 
  • Върху пържолите разпределяме гъбите и бабека с пипера, завиваме с фолиото и ги оставяме 5 минути в топлата, но изключена вече фурна.

Пълнени пилешки пържоли с шунка, чедър и топено сирене, гарнирани с пържени в масло резенчета бабек и кралска печурка


Ястието е по-вкусно топло - тогава се усеща мекотата на сирената, уникалният аромат на запържения червен пипер, добре балансираните подправки в бабека на "Елко", допълнени с намек за гора от уханието на гъбите. 

Сервирах със салата Колсло и разни други пълнежи за цветен ансамбъл - резен домат, лента от краставичка, лимон, пресни листа киселец, магданоз и салвия.


Пълнени пилешки пържоли с шунка, чедър и топено сирене, гарнирани с пържени в масло резенчета бабек и кралска печурка




Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...