Леко предателско чувство изпитвам към родното вариво (свинско с кисело зеле), което все още не присъства с рецепта в блога, но което е много, наистина много уважавано зимно ястия в нашия край. Дори в някои домакинства задължително присъства в празничните менюта. Та дано не ми се сърди родното вариво, но опитах нова рецепта, нещо като вариво от ново поколение, която толкова ми се услади, че би всичките ми класации за манджа с кисело зеле.
Свинско с кисело зеле, сметана и горчица |
Продукти:
- 1,2 кг нарязано кисело зеле
- 500 г свинско месо (или пилешко)
- 1 гл. кромид лук
- 1 суха чушка
- 1 ч.л. червен пипер
- 160 мл вино (червено или бяло) + 40 мл вода
- 2 с.л. свинска мас
- 4 с.л. олио
- черен пипер смлян
- 400 г заквасена сметана
- 2 с.л. горчица
- по желание - 4 - 5 гъби печурки
Начин на приготвяне:
- Нарязваме месото на едри хапки.
- Загряваме свинската мас и в нея запържваме месото докато леко се зачерви.
Рецепта за кисело зеле със свинско месо, сметана и горчица |
- В глинено гърне слагаме малко от нарязаното зеле, после няколко хапки от свинското, малко от нарязания лук, парченца от сухата чушка, ръсим черен и червен пипер. После пак зеле, свинско, лук, подправки и така редуваме до свършване на продуктите. Завършваме със зеле. Изсипваме в гърнето олиото и мазнината от пърженето на месото.
- По желание може да добавим и нарязани печурки.
Кисело зеле със свинско месо, сметана и горчица |
- Сипване в гърнето виното (160 мл) разредено с 40 мл вода.
- Похлупваме и печем във фурна първо на 200⁰ С до кипване и след това намаляваме на 160⁰ С. Печем до готовност на месото.
- Към края на печенето, когато и зелето и месото са готови, добавяме сметаната смесена с горчицата. Слагам лъжица по лъжица и винаги в средата, като разбърквам внимателно, за да не ми се случи пукване на гърнето от контраста между топло и студено, че признавам не топля сметаната)
- Връщаме във фурната за 5 - 7 минутки.
- Сервиваме топло поръсено с лют червен пипер (по желание) за още по-сгряващо усещане в зимната вечер.
Кисело зеле със свинско месо, сметана и горчица |
Кисело зеле със свинско месо, сметана и горчица |
Рецептата е одобрена и с пилешко месо. Технологията е същата, само времето за печене е по-кратко (тук обикновено и зелето нарязвам на по-ситно, за да се сготви по-бързо).
Гарантирам ви страхотен вкус и една нова любов към киселото зеле с това по-модерно да речем вариво.
Пропорцията сол/вода всеки си прави на вкус, но нашата е на 1л. вода - 30 гр. едра морска сол. Т.е. измерваме количеството вода, което ще събере бидона след пълненето му със зелето, изваждаме от водата и разтваряме в нея пресметнатото количество сол. Връщаме в бидона.Затваряме плътно с капака и........ отваряме след 30-тия ден. Готово е.
Е, сега ли трябваше да видя това:))
ОтговорИзтриване