четвъртък, 3 април 2014 г.

Хисарлъка и подарена рецепта от "Тихият кът"

Спонтанно и непланувано, една неделя от февруари, отделихме на Хисарлъка, един от парковете на град Кюстендил.


Приятно местенце, което бях забравила с годините.


Пролетта тихо нашепваше, че идва скоро. Един самотен кукуряк, превръщаше шепота в крясък.



За дечицата няма значение сезона - еднакво безгрижни, весели и щастливи са. И как заразително действат и на нас.




Не бях стъпвала с години в зоологическа градина.


И за първи път посетих една от 100-те национални кръчми на България. Проект аналогичен на 100-те национални туристически обекта. И това беше първата ми стъпка по следите на националните кръчми. С "Тихият кът", с. Слокощица, сложих началото на един друг тип печати.


Обслужването и обстановката са повече от приятни. А във вестника, който всъщност е меню, което трудно може да изчетеш подробно, имаше споделена рецепта за "Камберски топки". Подарък, който нямаше как да подмина :) Поръчах ги и запомних рецептата. Всъщност, мислех си, че съм я запомнила, до момента, до който не тръгнах да ги правя. Основното бях запаметила, но в подробностите и количествата не съм убедена. Така става, като не снимаш правилната страничка :) Но това не беше пречка да опитам да направя нещо близко до:

Камберски топки от "Тихият кът"

  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал
  • 1 домат (само месестата част)
  • 3 яйца
  • щипка брашно (за сместа)
  • черен пипер
  • магданоз
  • брашно (за паниране)
  • олио
  • скилидка чесън (може би) - не сложих обаче



Приготвяне:
  • Настържете на ситно ренде, в купа, сиренето и кашкавала.
  • Нарежете месестата част на един домат на дребно и също сложете в купата.
  • Добавете 3 жълтъка, щипка брашно, смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз. (По желание и скилидка чесън, нарязана на дребно)
  • (Аз сложих и 20 г накъсано на парченца топено сирене, тип чедър)
  • Разбъркайте хубаво сместа.




  • С мокри ръце оформете топчета, с големина на орех. Оваляйте ги в брашно.
  • Приберете ги в камерата на хладилника, докато чакате да загрее олиото и подготвите останалите неща.




  • В дълбока чиния сложете белтъците от яйцата и ги разбийте хубаво с вилица.
  • В друга чиния сложете брашно.
  • Загрейте по-голямо количество олио, в дълбок тиган.
  • Потопете топчетата (те са леко стегнали, но не замразени напълно) в разбитите белтъци, след това пак в брашно (по желание още веднъж в белтъците) и ги сложете в нагорещеното олио.

Стават бързо. Не се изкушавайте да ги пържите по-дълго, защото има опасност панировката да пропусне и топчетата да станат кухи. За това е важно и мазнината да е добре нагрята.

  • Извадете готовите топчета на кухненска хартия.
  • Сервирайте топли.





С благодарности към "Тихият кът"!
Чудно мезенце са - наздраве!
---
Редакция 09.06.2015 г.

При последното ни ходене до "Тихият кът", някога в разгара на лятото миналата година беше, отворих на правилната страничка менюто и направих анализ на способността ми да запомням. Видях, че съм сбъркала името, сложила съм повечко яйца, но в общи линии добре съм я уцелила. Споделям оригиналната рецепта, за тези от вас, които ще се решат да я направят.


31 коментара:

  1. Прекрасно място, не съм идвала към тези места, но за нищо не е късно! Добре си запомнила рецептата нищо не и липсва, новата рубрика ми харесва! Прегръдка и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Другия път ще снимам страничката с рецептата, за справка :) Прекрасен ден и на теб, Поли и дано ти се отвори път към този красив край. Прегръдки!

      Изтриване
  2. Снежи, интересна рецепта си ни поднесла заедно с това, че не съм ходила никога в Кюстендил, възбуди любопитството ми.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е в Кюстендил, имат си и празник на черешите :) Още един повод да планува човек посещението му.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Снежи,рецептата е чудесна и със сигурност много подходяща за любимо питие!А пък как красиво си аранжирала,думи нямам,моите поздравления!Имаш страхотен усет да представиш храната атрактивно!Не знаех,че има проект и за кръчмите,а тази наистина с право е включена в него.Менюто е супер идейно така оформено като вестник.
    Дечицата са страхотни усмишковци!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Проекта за кръчмите беше минал покрай ушите ми, но след посещението на тази, вече си взех книжка за печати. Нещата стават по-сериозни ;))
      Прегръдка и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  4. Кюстендил и "Хисарлъка"са ми мили защото са свързани с отбиването на редовната ми военна служба в ХI Граничeн отряд.Никога няма да забравя при една от гр.отпуски движейки се по улиците на Кюстендил мириса... на на току що попържени яйца с люти чушлета......всичко бих дал тогава за това любимо ястие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, разсмя ме :) Сигурна съм, че винаги когато пържиш чушки с яйца си спомняш за Кюстендил. Или обратно, когато искаш да извикаш спомени, слагаш чушките в тигана :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. много апетитна рецепта със сиренца, Снежи! страхотно мезе и за бира, и за основно бих казала :) Ще ми се да са наоколо, че обяд наближава :)
    И много хубава разходка си ни устроила пак, благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За основно ще минат само при някой злоядко :) Мезенце, предястие, ние така ги категоризираме. Бях сигурна, че на теб ще ти харесат, нали има сиренце :)
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  6. Снежи, никога не съм ходила там, изглежда много приятно място. Не бях чувала и за този проект, ще разгледам с интерес. Благодаря ти за интересната и красива разходка и за споделеното ястие! Много красиво си аранжирала! Със сигурност ще е много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Далечен край е за теб, но дано някога ти се отвори път.
      Проектът и на мен ми стана интересен, сега се оглеждам, когато пътувам насам, натам.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  7. Ех, че хубаво! Последния път, когато ходихме в Хисар, градът ми се видя толкова чист, зелен и красив. И точно на това местенце хапнахме. Чудесни спомени събуди! А рецептата е просто уникална. Благодаря, че я сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм събудила приятни спомени :) Наистина е хубаво.
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Снежи, много ми хареса това място като гледам твоите снимки! Не съм била там и вече ми се прииска да тръгна :) След зимната разходка тази е още по-хубава! Благодаря за приятното прекарване!
    Хубава и уютна вечер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Албенче! Хубава нова седмица на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  9. Цяла вечност не съм ходила на Хисарлъка, Снежи :)
    Рецептата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така, Зори :) Не успях да сметна от колко години не бях ходила.
      Благодаря ти и хубава нова седмица!

      Изтриване
  10. Колко са симпатични само тези топчести вкусотии, грабвам си задължително едничко. :)
    А в Хисарлъка не съм била, така че благодаря за приятната разходка, Снежи!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почерпи се, Гери :) Хубав нова седмица на теб и прекрасно настроение!

      Изтриване
  11. Моят спомен от Хисарлъка е мнооого стар - бях 9 годишна и за първи път се отделях от семейството си. И издържах цял месец - имаше в края на града, точно под Хисарлъка детски санаториум с деца от цяла България. Ходих 3 години по ред и си имах едни приятелки тризначки, които си ме чакаха всяка година - бяха напълно осиротели и санаториума им беше и дом и училище. Снежка, Снежана и Снежина - едни руси ангелчета... Ех, какви години бяха, какво сме преживели там, какви игри, пакости... Приказно беше! Много се радвам, че парка и зоологическата градина функционират и днес. Не си снимала къщичката на баба Яга, Снежи - страхотна е с този кокоши крак, като излязла от книжка с приказки ;)
    А топките ще изпробваме и у дома непременно - много обичаме такива неща! Благодаря ти, Снежи за хубавата разходка и интересна рецепта!
    Прегръдка и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че хубави спомени съм извикала в теб, Ирме :) Къщичката я видях, но не я снимах хубаво. Иначе и отвътре я разгледахме. Прегръдка и за теб, и хубава нова седмица ти пожелавам!

      Изтриване
    2. Бях в санаториума през 1983. Пиши ми:viktor.anski@yahoo.com

      Изтриване
  12. Много красиви снимки и страхотна рецепта, Снежи...
    Обичам да пътувам с теб - благодаря за чудесната разходка и вкусно предложение.
    Сърдечни поздрави, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Хубава седмица и на теб, с много поводи за усмивки!

      Изтриване
  13. Не съм била в Кюстендил, не съм била и в Хисарлъка, а и "кръчмата" не съм посещавала, но при първа възможност , ще поправя тази работа:))). Рецептата е страхотна, декорацията ти красива, разходката приятна, приятно ми е да се отбивам тук! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изненада ме с това признание, но като знам какъв пътешественик си, вярвам, че скоро ще отидеш. В част от декорацията имаш принос ;) Благодаря ти, Катюшка! Хубава да е и твоята седмица, с много усмивки!

      Изтриване
  14. Ох че вкусно изглежда! И много апетитно си ги поднесла!
    Прегръдка и топла нова седмица, Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Хубава и слънчева да е и твоята седмица! Прегръдки!

      Изтриване
  15. Снежи, много са примамливи тези топки, а и разходката ми подейства ободряващо. Птекрасна седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Хубава и с чудесно настроение да е наситена и твоята седмица!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")