Козуначено мраморно руло


Продукти:

За тестото:
  • 1 яйце
  • 100 г захар
  • 350 мл прясно мляко
  • 10 г суха мая (или 25 г прясна)
  • 50 г масло (олио или мас)
  • щипка сол
  • ванилия
  • 600 г брашно
За плънка:
  • Течен шоколад
За намазване на рулото:
  • Конфитюр по избор (при мен от боровинки)

Източник: Ossigeno
Приготвяне:
  • В хладкото мляко сложете маята и изчакайте 10-ина минути. Разбъркайте.
  • Към млякото добавете яйцето и захарта. Разбийте с вилица и изчакайте захарта да се разтвори.
  • Добавете половината брашно, солта и ванилията. Разбъркайте.
  • Сложете разтопеното масло (приятно топло, но не горещо) и бъркайте, докато се поеме от тестото.
  • С останалото брашно замесете тесто, меко и нелепнещо.
  • Намажете с олио, покрийте с хартия за печене и оставете на топло да втаса (да увеличи двойно обема си).




  • Разделете тестото на две части. 
  • Разточете едната на кора (около 40 х 40 см, или с дебелина 0,5 см). Намажете я с течен шоколад.
  • Отгоре сложете другата част от тестото, също разточено на кора.
  • Отрежете лента, около 1 см широка. Усукайте я и поставете в тава (40 х 40 см), застлана с хартия за печене. Цялото тесто трябва да оформите по този начин - режете ленти, усуквайте и ги подреждайте в тавата, една до друга.




  • Загрейте фурната на 160 (С) градуса.
  • Оставете заготовката да втаса и след това изпечете.
  • Когато е готово, извадете от фурната. Сложете отгоре по-голям лист от хартия за печене, покрийте с кърпа и с едно движение обърнете тавата. 




  • Покрийте и отгоре с кърпа, и оставете малко да изстине (да е топло, но не парещо).
  • След това намажете с конфитюр и внимателно, с помощта на хартията завийте на стегнато руло.
  • Стегнете цялото руло с кърпата и оставете да изстине напълно.



Цяла година, че и повече, рецептата се излежаваше в отбора на чакащите. А се оказа толкова лесна, вкусна и красива.
Инче, благодаря за хубавинката!

Като съвети ще изброя няколко неща:
  • Лентичките правете тънки, за да може по-лесно след това да завиете рулото (разточете тестото на кори с дебелина по-малка или около 0,5 см  и самите ленти изрязвайте с широчина максимум 1 см)
  • В оригиналната рецепта плънката е смес от течен и натурален шоколад - това гарантира по-красиви шарки. При мен шоколадът почти изтече при усукването.
  • Друг начин на разточване на тестото е даден тук, който също е гарант за по-красиви шарки.
  • Не се изкушавайте да мажете обилно с конфитюр (от топлото той става по-течен и си намира място и начин да улепка картинката).

Да ви е сладко!







20 коментара:

  1. Чудесен козунак, Снежи!
    Прегръдки и усмихнати майски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, че си падаш по козуначените нещица, Дани :) Препоръчвам тази рецепта.
      Прегръдки, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  2. Леле, Снежи, как ми го припомни! Е, ще го правя, видяло се е, че и след Великден ще се правят козунаци:)! Много красиво ти се е получило! Прекрасни майски празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го бях забравила, Кате :) За това сега съм планувала ударни дози :) Много е хубаво.
      Хубави празнични дни и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Снежи, страхотно руло, много красиво и сигурна съм вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Снежи, изглежда страхотно, не подстрекавай с такива неща, че тъкмо бях взела решение да спирам с козунаците....Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си и аз трябва да сложа малко спирачки на сладките (от утре ;))
      Благодаря, Игличе! Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  5. Страхотно е, Снежи! И много красиво! Помня Ина като го публикува, но така и не прочетох рецептата (само от картинки във ФБ)....пък то наистина лесно и с поразителен ефект!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! Беше ми се изгубило сред рецептите, късно излезе на бял свят, ама наистина е много хубаво. Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  6. Струвало си е чакането, Снежи, получило ти се е прекрасно! С удоволствие бих го придружила с чашка топло мляко за закуска. Чудно! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще наваксвам пропуските от дългото чакане. Тези дни пак ще го правя :)
      Благодаря, Гери! Хубави празнични дни!

      Изтриване
  7. Тези снимки не биваше да ги гледам точно сега- въобще не се отядох на козуначени изкушения по празниците и сега вероятно ще си разстроя съня. Много си добра, Елти!
    Пожелавам празниците да продължат дълго и да са много весели и вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има опция за козунаци след празниците, ама ти не се задържаш в къщи :)) Лек път и прекрасни емоции - разбрах, че пак плануваш пътуване.

      Изтриване
  8. Снеж, пак ме изненада, след онази торта, това е пак страхотно изпълнение! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, благодаря :) Радвам се, че ти харесва! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Много ме впечатли рулото...и вече е направено и да не казвам и почти изядено! :)
    Благодаря ти, Снежи за прекрасната рецепта!
    Честито възкресение Христово!
    Обич и благоденствие на теб и цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Видях го вече и в твоя блог - страхотно ти се е получило! Хубав празничен, слънчев и усмихнат ден!

      Изтриване
  10. Каква красота си създала Снежи! Нямам търпение да дойде Великден и да изненадам семейството с нея :) Исках да попитам само какъв шоколад се използва точно...нещо от рода на нутелата ли или натурален разтопен в къщи. Не живея в БГ и не съм сигурна какъв течен шоколад се намира на пазара и кой е най- подходящ за нещо такова. Благодаря много.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Радвам се, че ти харесва, Ваня! Използвах шоколад от рода на Нутела, но може да вземете и натурален, който да разтопите и да смесите с Нутела. Рулото е много вкусно. Много ще се радвам да го направите красиво и да ми се похвалите със снимка. Сърдечни поздрави!

      Изтриване

loading...