Продукти:
За тестото:
- 1 яйце
- 100 г захар
- 350 мл прясно мляко
- 10 г суха мая (или 25 г прясна)
- 50 г масло (олио или мас)
- щипка сол
- ванилия
- 600 г брашно
- Течен шоколад
- Конфитюр по избор (при мен от боровинки)
Източник: Ossigeno
Приготвяне:- В хладкото мляко сложете маята и изчакайте 10-ина минути. Разбъркайте.
- Към млякото добавете яйцето и захарта. Разбийте с вилица и изчакайте захарта да се разтвори.
- Добавете половината брашно, солта и ванилията. Разбъркайте.
- Сложете разтопеното масло (приятно топло, но не горещо) и бъркайте, докато се поеме от тестото.
- С останалото брашно замесете тесто, меко и нелепнещо.
- Намажете с олио, покрийте с хартия за печене и оставете на топло да втаса (да увеличи двойно обема си).
- Разделете тестото на две части.
- Разточете едната на кора (около 40 х 40 см, или с дебелина 0,5 см). Намажете я с течен шоколад.
- Отгоре сложете другата част от тестото, също разточено на кора.
- Отрежете лента, около 1 см широка. Усукайте я и поставете в тава (40 х 40 см), застлана с хартия за печене. Цялото тесто трябва да оформите по този начин - режете ленти, усуквайте и ги подреждайте в тавата, една до друга.
- Загрейте фурната на 160 (С) градуса.
- Оставете заготовката да втаса и след това изпечете.
- Когато е готово, извадете от фурната. Сложете отгоре по-голям лист от хартия за печене, покрийте с кърпа и с едно движение обърнете тавата.
- Покрийте и отгоре с кърпа, и оставете малко да изстине (да е топло, но не парещо).
- След това намажете с конфитюр и внимателно, с помощта на хартията завийте на стегнато руло.
- Стегнете цялото руло с кърпата и оставете да изстине напълно.
Цяла година, че и повече, рецептата се излежаваше в отбора на чакащите. А се оказа толкова лесна, вкусна и красива.
Инче, благодаря за хубавинката!
Като съвети ще изброя няколко неща:
- Лентичките правете тънки, за да може по-лесно след това да завиете рулото (разточете тестото на кори с дебелина по-малка или около 0,5 см и самите ленти изрязвайте с широчина максимум 1 см)
- В оригиналната рецепта плънката е смес от течен и натурален шоколад - това гарантира по-красиви шарки. При мен шоколадът почти изтече при усукването.
- Друг начин на разточване на тестото е даден тук, който също е гарант за по-красиви шарки.
- Не се изкушавайте да мажете обилно с конфитюр (от топлото той става по-течен и си намира място и начин да улепка картинката).
Да ви е сладко!
Чудесен козунак, Снежи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнати майски празници!
Знам, че си падаш по козуначените нещица, Дани :) Препоръчвам тази рецепта.
ИзтриванеПрегръдки, с пожелание за хубав ден!
Леле, Снежи, как ми го припомни! Е, ще го правя, видяло се е, че и след Великден ще се правят козунаци:)! Много красиво ти се е получило! Прекрасни майски празници ти желая!
ОтговорИзтриванеИ аз го бях забравила, Кате :) За това сега съм планувала ударни дози :) Много е хубаво.
ИзтриванеХубави празнични дни и на теб! Прегръдки!
Снежи, страхотно руло, много красиво и сигурна съм вкусно. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Поздрави и хубави почивни дни!
ИзтриванеСнежи, изглежда страхотно, не подстрекавай с такива неща, че тъкмо бях взела решение да спирам с козунаците....Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеПрава си и аз трябва да сложа малко спирачки на сладките (от утре ;))
ИзтриванеБлагодаря, Игличе! Хубави почивни дни и на теб!
Страхотно е, Снежи! И много красиво! Помня Ина като го публикува, но така и не прочетох рецептата (само от картинки във ФБ)....пък то наистина лесно и с поразителен ефект!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав ден!
Благодаря, Ив! Беше ми се изгубило сред рецептите, късно излезе на бял свят, ама наистина е много хубаво. Прегръдки и от мен!
ИзтриванеСтрувало си е чакането, Снежи, получило ти се е прекрасно! С удоволствие бих го придружила с чашка топло мляко за закуска. Чудно! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Ще наваксвам пропуските от дългото чакане. Тези дни пак ще го правя :)
ИзтриванеБлагодаря, Гери! Хубави празнични дни!
Тези снимки не биваше да ги гледам точно сега- въобще не се отядох на козуначени изкушения по празниците и сега вероятно ще си разстроя съня. Много си добра, Елти!
ОтговорИзтриванеПожелавам празниците да продължат дълго и да са много весели и вкусни!
Има опция за козунаци след празниците, ама ти не се задържаш в къщи :)) Лек път и прекрасни емоции - разбрах, че пак плануваш пътуване.
ИзтриванеСнеж, пак ме изненада, след онази торта, това е пак страхотно изпълнение! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПоли, благодаря :) Радвам се, че ти харесва! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубави почивни дни!
ИзтриванеМного ме впечатли рулото...и вече е направено и да не казвам и почти изядено! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Снежи за прекрасната рецепта!
Честито възкресение Христово!
Обич и благоденствие на теб и цялото ти семейство!
Благодаря, Хриси! Видях го вече и в твоя блог - страхотно ти се е получило! Хубав празничен, слънчев и усмихнат ден!
ИзтриванеКаква красота си създала Снежи! Нямам търпение да дойде Великден и да изненадам семейството с нея :) Исках да попитам само какъв шоколад се използва точно...нещо от рода на нутелата ли или натурален разтопен в къщи. Не живея в БГ и не съм сигурна какъв течен шоколад се намира на пазара и кой е най- подходящ за нещо такова. Благодаря много.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Радвам се, че ти харесва, Ваня! Използвах шоколад от рода на Нутела, но може да вземете и натурален, който да разтопите и да смесите с Нутела. Рулото е много вкусно. Много ще се радвам да го направите красиво и да ми се похвалите със снимка. Сърдечни поздрави!
Изтриване