сряда, 23 април 2014 г.

Великден с Lidl - Торта от козуначено тесто с бира

Не се заблуждавайте от лошия външен вид. Това е моето великденско грозно патенце, което порасна в лебед. Гледаш я една такава неугледна, но пък много вкусна се оказа.
Ако сте чели публикацията ми за тестото за пица с бира, значи не сте изненадани от решението ми и козунак да замеся така.
Тестото стана като по учебник - меко, нежно и обещаваше добър резултат.




Торта от козуначено тесто с бира

Продукти:

За тестото:
  • 2 яйца
  • 130 г захар
  • 110 мл светла бира "Argus"
  • 50 г заквасена сметана
  • 60 г свинска мас (или олио; или масло; или 30 г мас + 30 мл олио)
  • 20 г мая (прясна)
  • около 500 г брашно
  • няколко капки есенция "Лимон" и 1/2 капсулка есенция "Масло и ванилия" на Belbake

За плънката:
  • Конфитюр от боровинки (или друг по избор)
  • Локум
  • Сушени череши
  • Портокалови корички

За крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 250 мл течна сметана
  • 350 г захар
  • 3 жълтъка
  • 200 г брашно
  • 100 г масло
  • 1/2 капсулка есенция "Масло и ванилия" на Belbake

За сиропа:
  • 7 с.л. захар
  • 14 с.л. вода

За глазурата:
  • 160 г шоколад
  • 80 мл сметана (течна сладкарска)


Начин на приготвяне:

На тестото:

  1. В хладката бира сложете маята. Изчакайте да омекне и разбъркайте. Добавете лъжица от сметаната и малко брашно, за да се получи кашичка. Оставете на топло да бухне.
  2. Разбийте яйцата и захарта. Добавете есенциите и останалата сметана. Разбъркайте.
  3. Разтопете мазнината (не трябва да гори на пипане).
  4. Пресейте брашното, направете ямичка и добавете бухната смес с маята, яйцата и половината от мазнината. Оформете на питка.
  5. Месете тестото, като от време на време го мажете с останалата мазнина. Продължавайте с омесването, докато поеме мазнината и повторете отново намазването. И така до поемане на цялата мазнина. Оформете на питка, покрийте я с хартия за печене и след това с кърпа. Оставете на топло да втаса.
  6. Разделете бухналото тесто на три топки. Вземете една топка и я разточете на дълга тясна кора (дебелина не повече от 0,5 см (по-тънка може)). Намажете с конфитюр и сложете малки кубчета локум, сушени вишни, портокалови корички (трите кори може да направите с различни плънки).
  7. Увийте кората на руло, а след това рулото на охлювче. Натиснете отгоре с ръка, за да сплескате леко рулото.
  8. Оформете и останалите 2 питки по същия начин. Оставете на топло да втасат. Изпечете ги в предварително нагрята до 150 (С) градуса фурна.

На сиропа:

  1. Сложете захарта и водата да кипнат. Оставете да поври няколко секунди и отстранете от котлона.
На крема:
  1. Разбийте брашното с част от прясното мляко до рядка кашичка.
  2. Разбийте жълтъците с 3 - 4 с.л. захар.
  3. Останалото мляко, течната сметана и захарта сложете на котлона и загрейте до топло (но все още не до кипване).
  4. Сипете на тънка струйка брашнената кашичка в млякото и без да спирате да бъркате изчакайте да кипне. (Кремът е гъст, бъркайте енергично, за да не загори. Използвам съд с двойно дъно, като застраховка :)). Изключете котлона.
  5. Отстранете крема от котлона, добавете разбитите жълтъци, като използвате миксер.
  6. Върнете пак на котлона за няколко минути (не забравяйте да бъркате).
  7. Кремът разбивайте на няколко пъти с миксер, докато изстине напълно (правих го около 6 пъти).
  8. Оставете маслото на топло да омекне. Разбийте го с миксер.
  9. Добавете лъжица от крема в маслото и разбийте до гладка смес. После още една лъжица и пак разбийте до гладко.
  10. След това обратно - лъжица от по-масления крем слагате в млечния и разбивате хубаво с миксер. И така лъжица по лъжица, докато не внедрите масления крем в млечния.
  11. Ароматизирайте с есенция "Масло и ванилия".
На тортата:
  1. Поставете рулата в тава и ги залейте със студения сироп.. Да кажа, че е същинско сиропиране, не е. Сиропът е малко и само леко овлажнява рулата. 
  2. Най-важната част, за хубав външен вид е да редите тортата във форма с падащи стени. Направих рулата с диаметър 20см, но нямам форма с такъв диаметър и от там дойде проблемът с красивото й оформяне. Начина го знаете - блат - крем, блат - крем...

За глазурата, затоплих всички продукти, оставих да се охладят и залях тортата.


Някой да иска парченце?




26 коментара:

  1. Снежи, толкова е апетитно!
    Ще трябва да опитам това тесто!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Ще се радвам да опиташ и дано ти хареса.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Не знам дали е грозно патенце, но като чета описанието и гледам снимките, рано-рано преглъщам :) Ама как няма да искам парченце, нареждам се първа, че сутрин се появяват доста гладници :) Слънчев и усмихнат ден Снежи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, получаваш парченце :) Грозноватичка и една такава крива стоеше, но с първата хапка си отиде и критичният поглед. Благодаря ти! Хубав и усмихнат ден на теб!

      Изтриване
  3. Браво, Снежи!
    Направо ме разби с тази торта...

    ОтговорИзтриване
  4. Ох колко вкусно изглежда, особено разреза...
    Придърпвам си чинийката и ти желая хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Снежи, уникална торта си сътворила, браво!
    Хем козуначена, хем торта, а с тези кандирани плодчета вътре представям си колко е ароматна!
    Много усмихнат ден да ти е :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добра фантазия имаш, добре си я представяш, Пеп :)
      Благодаря ти! Прегръдка от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Снежи, излишно е да питаш за парченце, ако може и цялата бих я изяла. Много е красива и оригинална. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз за това парченце предлагам, цялата не си я давам :)) Благодаря, Танче! И успешен ден ти пожелавам!

      Изтриване
  7. Прекрасна идея, торта и снимки, Снежи! Поздравления за идеята и реализацията!
    Толкова сочна и изкусителна изглежда, че ако не се бяхме преситили по празниците, веднага бих се захванала да врътна и аз една у нас, ще се хареса със сигурност!
    Прегръдка и вълшебни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме! Ако решиш да я правиш не забравяй за формата с падащи стени. На мен почти ми изтече кремчето.
      Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  8. Снежи, прекрасна е! Определено искам парченце! :)
    Не знам само кое й е неугледното на тортичката, всичко си е чудно. :)
    Поздрави сърдечни и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Сърдечни поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  9. Уникална торта, Снежи -
    много оригинално решение, чудесно изпълнение и си представям прекрасния й вкус.
    Поздравления за теб, спокойна и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Поздравленията за идеята блат като баничка са за нета, там я видях. Другите приемам :)) Хубав и усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  10. Снежи! Личи си вдъхновението, което те е обзело, личи си, желанието, с което твориш! Прекрасна торта, интересна, различна, оригинална, нямам думи! Прегръдки от мен и все така да си вдъхновена и вдъхновяваща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катюшка! Не знам дали е вдъхновение или просто наличие на време :))
      Прегръдки, Бонбон! И усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  11. Е това как ти хрумна не знам,но те обявявам за гений на оригиналните и безкрайно атрактивни рецепти,Снежи!Признавам си,никога не бих се сетила да замеся козунак с бира (провокаторка такава :)) ) и второ точно такива пълнени охлюви да оформя и то с цел да бъдат блат за торта!Разби ме и ме срази тотално и получаваш голям букет аплаузи!
    Честит Великден още веднъж,бъдете здрави!
    Чакай да отида още назад да видим какво друго ще ме зашемети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Роси, точно ти бъкаш от идеи, ама скромничиш в момента :))
      Младежите са виновни за козунака с бира - наляха си по чашка, точно на старта на замесването :)) А идеята за блат, тип баничка, е от нета. Ще дам източник, когато направя точно (или почти) по оригинал оная рецепта. Планувала съм я.
      Благодаря ти, мила, за високата оценка! Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  12. Снежи, тук ме удари в земята, невероятна идея! Това го запомням задължително, виждала съм подобна на вид торта, но не зная как се прави, благодаря отново за идеята! Великолепно! Честит празник и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, ще се радвам да видя тортичката и при теб (като знам само какви снимки правиш, направо нямам търпение да я видя). Честит Празник и на теб! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")