неделя, 27 април 2014 г.

Великден с Lidl - Курабии и кексчета


Да си призная не обичам курабии. Но тези, от великденската поредица на Катето, ме подритнаха да ги направя. С тестото работих в два варианта - кексово, т.е. по-рядко и бисквитено, за точене.

Продукти:

  • 60 г краве масло
  • 160 г захар
  • 2 яйца, разделени белтъци и жълтъци
  • 1/2 ч.л. амонячна сода
  • щипка, две сол
  • 45 г кисело мляко
  • брашно (да имате под ръка около 200-300 г)
  • 30 - 40 г портокалови корички
  • няколко капки есенция "Портокал" на Belbake
  • черешки за украса (или орехи, бадеми, стафиди)


Приготвяне:
  • В суха купа разбийте двата белтъка на сняг, с щипка сол.
  • В друга купа разбийте с миксер мекото масло и захарта.
  • Сложете един жълтък и разбийте отново. След това добавете и втория жълтък.
  • В киселото мляко сложете содата, разбъркайте и изчакайте да се надигне. Изсипете го в купата и разбийте.
  • Добавете 100 г брашно, портокаловите корички и есенция, щипка сол. Разбийте с миксер.
  • Добавете разбитите белтъците на етапи и разбърквайте внимателно, с лъжица или шпатула.
  • Сложете още малко брашно, ако е нужно, за да получите гъсто кексово тесто.
  • От него сложете във формички за мъфини. 

(На снимката по-долу, четири гнезда са напълнени с това гъсто кексово тесто, другите две - с такова, което става за точене)


  • Към останалата смес добавете още брашно, толкова, че да получите меко, нелепнещо и лесно за работа с ръка тесто.
  • Откъсайте топче от тестото, оформете на фитил и след това на курабийка.
  • Боднете орехче, бадем, стафидка, или като мен- черешки.


  • Загрейте фурната на 160 (С) градуса.
  • Подредете курабийките в тава, застлана с хартия за печене.
  • Печете ги до леко зачервяване (при натиск с пръст, трябва да са все още меки).
  • Извадете ги, оставете да изстинат и ги напръскайте със захарна глазура (пудра захар, смесена с вода, до гъста кашичка).
  • Мъфинките (тези от гъстото кексово тесто), слепете по две с течен шоколад. 
(Бяха се надигнали и изрязах връхчетата. Украсих с разтворена във вода боя (само изпъкналите релефни форми) и захарна глазура).


На тези курабийки, ако има дадете ден, два и ги опазите до три, да знаете, че стават още по-хубави.
Благодаря за рецептата на My Candy Kitchen!




8 коментара:

  1. Снежи, сигурна съм, че шансът, който си им дала, е бил чудесен. :) И аз не обичам особено курабии, но тези дни опитах едни и ммм... Прекрасни бяха!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, добре, че им дадох шанс :) Поздрави, Гери и хубав ден!

      Изтриване
  2. Снежи, добре си ми благодарила, ама май аз трябва да ти благодаря, понеже много сериозно си превъплатила рецептата в изключително вкусни кексчета и бисквитки! Поредицата ти с Лидл ми стана любима и с удоволствие отчитам как си оползотворила продуктите:). Приятна неделя, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като си признах, че не обичам курабийки, смятай как са ми въздействали твоите снимки :) Само като го видях и ги пожелах. Много са добри и ти благодаря за рецептата, Кате! Прегръдки, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  3. Страхотни предложения, Снежи -
    фини аромати, чудесно оформление и гарантиран вкус.
    Благодаря, сърдечни поздрави с пожелания за още хубави и усмихнати празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Катето ми изпрати страхотен аромат в кухнята :)
      Ведър и усмихнат ден ти пожелавам!

      Изтриване
  4. И защо не обичаш?! Я виж какви хубави си ги спретнала! И аз ще се почерпя!
    Поздрави, Снежи! И усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото нямат крем, не са сиропирани и други подобни екстри :) Но тези ми харесаха. Поздрави и почерпка от мен, Албенче! Хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")