вторник, 8 април 2014 г.

Сладкиш Дунавски вълни


Продукти:

За блата:
  • 250 г масло (маргарин, мас)
  • 200 г захар
  • 5 яйца
  • 375 г брашно
  • 3 равни чаени лъжички бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 ванилия на прах

  • 1 - 2 с.л. прясно мляко
  • 3 с.л. какао
  • 500 - 700 г вишни почистени от костилките (от компот, пресни или замразени)

Приготвяне на блата:

  1. Оставяме маслото на топло да омекне и разбиваме с миксер.
  2. Слагаме солта, ванилията, захарта и разбиваме всичко заедно. 
  3. Добавяме яйцата едно по едно, като между тях разбиваме за кратко, до поемане на предното. 
  4. Ръсим половината брашно, върху него наръсваме бакпулвера и отново разбиваме. 
  5. Добавяме и останалото брашно. Смесваме всичко с миксера, на бавни обороти.
  6. Включваме фурната на 180 (С) градуса.
  7. Тавата, в която ще печем, застиламе с хартия за печене (кръгла, с диаметър 35 см или правоъгълна - 40 х 30 см)
  8. Изсипваме 2/3 от кексовата смес в тавата.
  9. Към останалото 1/3 тесто добавяме какаото и прясното мляко.
  10. С лъжица гребваме от какаовата смес и разпределяме върху бялото тесто в тавата.
  11. Поставяме вишните равномерно навсякъде и леко притискаме, за да потънат. (Ако вишните са от компот ги оставяме да се отцедят преди това)
  12. Блатът се поставя в нагрятата фурна и се пече около 40 минути.
Продукти за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 нишесте ванилия (за 500 мл течност)
  • 100 г захар
  • 50 г масло
Приготвяне на крема:
  1. 400 мл от млякото и захарта загряваме до кипване.
  2. Останалото мляко смесваме с нишестето.
  3. Горещото мляко отстраняваме от котлона, наливаме на тънка струйка млякото с нишестето, бъркаме енергично и отново връщаме сместа на котлона.
  4. Бъркаме непрекъснато и изчакваме да кипне.
  5. Махаме крема от котлона, добавяме маслото и разбиваме с миксер до пълното усвояване на маслото.



Сладкишът (който вече е охладен) заливаме с горещия крем и оставяме да изстине.

Рецептата за блата взех от сайта "Веселият готвач".

В оригиналната рецепта кремът съдържа повече масло, но тъй като самият блат е от тежките, реших, че по-лек крем ще отговаря повече на вкуса ни.
Пак по оригинал трябваше да има и шоколадова заливка. При мен - само настърган шоколад.


Направих го с вишни от компот, (за втори път ми е), но продължавам да си мисля, че с пресни вишни ще е доста по-вкусен. Сложих по-малко количество плод, но в рецептата съм оставила количеството, което би трябвало да сложите (като минимум 500, а най-добре 700 г).


Поднесете с чай или плодов сок. Да ви е сладко!

20 коментара:

  1. Снежи, прелестно изпълнение на рецепта от детските ми години, много обичах този сладкиш някога, не съм го пробвала от години!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! За мен този е от новите сладкиши, не е свързан със спомени от детството ми, но е хубав. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Много го обичаме и всяка година в сезона на вишните го правя, моят обаче е по-различен. Толкова ме изкуши с този, че как ще се стърпя още месец - два:))) Снежи, великолепен ти се е получил, красиви вълни, прекрасна визия и много апетитни снимки. Прегръдки, мила и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бонбон! Погледнах в блога ти, видях и твоя - прелестно изглежда и мисля, че е много по-хубав с пресни вишни. И аз така се каня да го опитам. Но нали не е от сладкишите, които трайно са се настанили в кухнята ми, та все забравям.
      Прегръдки и от мен! Усмихната седмица!

      Изтриване
  3. Този сладкиш никога не съм правила, макар че много му се каня :) Дано пък тази година го опитаме и ние, винаги съм чувала добри отзиви. А твоите снимки са много обещаващи :)
    Хубава седмица и поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За хубав, да хубав е, но лично аз му давам оценка 7 от общо 10. Предполагам, че понеже все така се случва, че вишните са ми от компот. С пресни оценката ще скочи :)
      Благодаря, Албенче и хубава да е и твоята седмица!

      Изтриване
  4. Обичам вишни и съм сигурна, че ще ни се хареса!
    Твоят изглежда много апетитен, Снежи!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И аз обичам вишни и всичко направено с тях :) Имаме и други допирни точки във вкусовете - рецептите, които съм опитала от теб, всичките до една, са ми станали любими.
      Прегръдка и от мен! Успешна и красива седмица!

      Изтриване
  5. Снежи, много по-ефирни са твоите дунавки вълни, не така тежки... :) И как примамливо се гонят една друга...
    Чудесен е, с удоволствие бих опитала от едно голяяямо парче (скромна съм ;)).
    Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважавам скромността ти, Гери :))) Отрязвам най-голямото парче за теб :))
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. Чудесен сладкиш, Снежи! Едно парченце би било добро допълнение към чашата чай, която пия в момента. Усмивки и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Добър партньор е на чаша топъл и ароматен чай :)
      Прекрасен ден и на теб!

      Изтриване
  7. Снежи, много добре си го представила. човек не може да го подмине въпреки твоята 7, която му даваш. Цветен и прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е за пренебрегване, Танче. Пресни вишни ще му покачат оценката :)
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Това го "правя" поне от година;) Нищо, тамън вишните цъфнаха и скоро като обера реколтата може да намеря време. Много, много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го правя по същия твоя начин, но с пресни вишни :)) Не знам защо винаги се сещам за сладкиша зимно време, когато само компоти са ми под ръка. Подсети и мен като узреят пресните. Хубав ден, Мъхче!

      Изтриване
  9. А аз го правя поне 3 пъти по година вече :) Много ми харесва, че е с вишни, решавам, че ще е с пресни... и пропусна момента.
    Страхотен ти е, Снежи! Много кремест и сочен сладкиш!
    Прегръдка и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Колко познато, Пепи. То едно ли да помни човек :)
      Прегръдки и от мен! Хубави почивни дни!

      Изтриване
  10. Снежи,не е важен оригинала,а какво ти се е усладило на теб,пък така като гледам много,ама много би ми поблазнил небцето и на мен този твой сладкиш!В толкова безброй варианти го има,че наистина има огромно поле от импровизации.СТрахотно ми допада с твоето кремче и че си пожалила маслото :) .Знам,че отбия ли се тук,винаги ще засладя окото подобаващо,страшен сладкар си!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасни почивни дни!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")