понеделник, 21 април 2014 г.

Великден с Lidl - козунак Рафаело

Като става въпрос за подаръци не само децата подскачат от радост. Този път Lidl ме накараха да раздвижа крачета в скок-подскок и внесоха приятно предпразнично настроение. Подаръкът, който ми направиха беше пълна изненада, от тези неочакваните, които засилват емоцията от самия подарък.

Благодаря, на любимия ми магазин Lidl! 

Подарък от Lidl
Започвам една серия от рецепти "Великден с Lidl".

Съжалявам, че рецептите идват след празника, но спазвам стара традиция от детството ми, в която баба не даваше да се чупне и залък от козунака преди Великден.

Първата, която ще запиша е на козунак "Рафаело" по рецепта на Зори, която в събота окупира кухнята ми с невъзможен аромат. Един от фаворитите ми за тази година. Страхотен е! Ето и моят прочит на рецептата:

Козунак "Рафаело"


Продукти:

За тестото:
  • 50 мл. хладка вода
  • 20 г прясна мая
  • 200 мл (1/2 консерва) кокосово мляко Vitasia 82% (купувам от Lidl)
  • 450 г брашно
  • 18 г ( 3 с.л.) сушен кокос, на стърготини (пак от Lidl, снимка по-долу)
  • 2 яйца
  • 85 г захар
  • 60 мл олио
  • щипка сол
  • 1/2 ампула есенция "Масло и ванилия" на Belbake (тествам ги за първи път - отлични, съвсем реални аромати, които не променят мириса си след изпичане)
Сладкарски есенции Belbake от Lidl

За плънката:
  • 80 г млечен шоколад
  • 100мл (1/4 консерва) кокосово мляко 82%
  • 30 г едро смлени бадеми
  • 30 г кокосови стърготини

Сушен кокос

За глазурата:
  • 100 мл кокосово мляко
  • пудра захар (около 100г), за получаване на кашичка
  • цветна захар за поръсване Cocktail Sugar Decor на RUF


Цветна захар RUF от Lidl
Начин на приготвяне:

  • Слагаме маята в хладката вода, поръсваме с щипка захар и изчакваме да омекне. След това разбъркваме, добавяме 50 г брашно. Получената кашичка оставяме на топло да бухне.




  • Разбиваме яйцата със захарта.
  • На плот или в тепсия пресяваме брашното. Слагаме солта и кокосовите стърготини.
  • Оформяме кладенче в брашното и поставяме бухналата мая, разбитите яйца, кокосовото мляко (200мл), 20 мл олио и есенцията.
  • Замесваме меко тесто. (Ако лепне добавяме още малко брашно)
  • Месим продължително, като разтягаме и събираме тестото. По време на месенето топим ръцете си в останалото олио и продължаваме да месим, докато мазнината свърши.
  • След това оформяме тестото на топка, намазваме с мазнина, покриваме с хартия за печене и завиваме с кърпа. Оставяме на топло да втаса до удвояване на обема.
Приготвяне на плънката:
  • Загряваме на водна баня (или на слаб котлон, в съд с двойно дъно) шоколада и кокосовото мляко. Разбъркваме за да се смесят добре.
  • Отстраняваме от котлона и добавяме кокосовите стърготини и бадемите. 
  • Оставяме сместа да изстине напълно.
Оформяне на козунака:
  • От втасалото тесто късаме топки, които разстиламе с ръце, намазани с олио, на правоъгълни кори.
  • Мажем кората с приготвената плънка и оформяме на руло.
  • Може да сплетете 3 рула на плитка или да увиете 2 като шнур. Аз използвах формите за печене на хляб - цвете и звездичка. Така, че оформянето само на руло ми беше достатъчно.
  • Поставяме оформените козунаци на топло да втасат. (Би следвало да има намазване с разбит жълтък и поръсване със захар, преди печенето, но за формите, които използвах не е подходящо).
  • След това печем в предварително нагрята до 150 - 160 (С) градуса фурна.

Глазурата при мен бе задължителна, за по-добър и празничен вид.

Глазура:
  • Направих я от 100мл кокосово мляко, в което започнах да слагам пудра захар, докато не получих кашичка. Доволно гъста, която да не се разтича бързо.
Рулата трябва да са напълно изстинали и тогава с лъжичка нанасяме захарната глазура. Поръсваме с цветна захар и сме готови.
Шоколадовите топчета, които виждате отгоре, са направени от останалата ми плънката.




Както казах и по-горе, козунакът стана разкошен. Влажен, с наситен кокосов аромат и шоколадова смазка за небцето. 
За удоволствието благодаря на Зори и Lidl, от все сърце!

Следва втора серия от "Великден с Lidl" :)

20 коментара:

  1. страхотен! Поздравления, Снежи :) както за козунаците, така и за прекрасния подарък!
    Благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря за новия страхотен вкус, който открих при теб, Зори :) За любителите на кокоса е истинско блаженство! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Прекрасно кулинарно произведение,Снежи!
    Христос Воскресе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина воскресе!
      Благодаря, Миленче! Всичко най-добро на теб и близките ти!

      Изтриване
  3. Честито Възкресение, Снежи!
    Много нежни са козуначетата и много красиви, а подаръците са чудесни - със здраве и много вдъхновение да си ги ползваш!
    Весели пролетни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! Честито възкресение! Здраве, щастие и любов да има в дома ти!

      Изтриване
  4. честито въскресение!много aпетитен козунaк:)
    търсих цветнaтa зaхaр ,но не можaх дa я открия :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито възкресение, Мария!
      Всичко най-добро на теб и близките ти!
      Сигурна съм, че и без цветната захар е бил цветен и пъстър Празникът :) Поздрави.

      Изтриване
  5. Снежи, Христос Воскресе!
    Честити придобивки, ще очаквам всичките ти вкусни предложения с тях. Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Воистина воскресе!
      Сърдечни поздрави и от мен, с пожелание за всичко най-хубаво!

      Изтриване
  6. Снежи, прекрасно си го поднесла. Много апетитно изглежда и хубави придобивки имаш :)
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илианче! Поздрави и от мен, с пожелание за усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Снежи!!! И аз подскачах заедно с теб!:) Толкова емоционално си оформила тази публикация, а придружена от прекрасните ти снимки и вкусни козунаци вече си е истинско изкушение :) Формата на козунаците е много красива, като цветя и много подходяща за пролетните празници, а и не само. Честно казано този козунак бих го хапвала по всяко време, така, че никак не си закъсняла! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце! Хубав ден ти желая, мила! Прегръдки!

      Изтриване
  8. Снежи, Христос Воскресе! Прекрасни подаръци, придружени с красиви снимки и страхотни рецепти. И аз като Катето заподскачах заедно с теб! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина воскресе! Станахме група подскачащите :) - да поспортуваме малко следпразнично :) Прегръдки и от мен, Танче! Хубав ден!

      Изтриване
  9. Снежи,ето че и по-назад е имало какво да ме ококори,страхоооотни формички си имаш и чудесен подарък,честито!Да си го оползотвориш с удоволствие и наслада!Прекрасни козунаци си приготвила,толкова са ефектни,изпечени по този начин,поздравления!
    Прегръдка с пожелание за отпочиващи майски празници с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Много си ги харесвам тези формички, но и рецептата за козуначеното тесто е страхотна. Ти си от бързите, опита я преди мен и знаеш :) Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  10. в момента го правя :) изглежда чудесно-след малко ще го сложа да се пече. сплетох го на кръг защото имам такава форма. Много съм доволна - благодаря за хубавата рецепта и прекрасни Великденски празници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, весел Великден и на вас! Ще се радвам на парченце :) Да ви е сладко!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")