понеделник, 14 април 2014 г.

Сладкиш в собствен шоколадов сос


Това е продължение на гостуването ми при Пепи. "Разкрачих" доста двете публикации, но... така се случи. А влизането ми в график е по-трудно от направата на самия сладкиш :)
Вижте го и него:


Продукти:
За тестото:
  • 45 г масло (мас)
  • 200 г захар
  • 1 бр. яйце
  • 150 г брашно
  • 5 ч.л. какао на прах
  • 1 ч.л. бакпулвер (с връх)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 200 мл прясно мляко
За шоколадовия сос:
  • 250 мл вода (или портокалов сок)
  • 150 г  захар
  • 3 ч.л. какао на прах
  • 1 ч.л. ванилова есенция (или 2 прахчета)
Допълнително:
  • Сладолед за сервиране
Приготвяне:
На соса:
  • Сложете в тенджера всички съставки за соса, без ванилията.
  • Кипнете сместа и отстранете от котлона. Добавете ванилията. Оставете да се охлади.
На кексовото тесто:

  • С миксер смесете захарта с мекото масло (мас).
  • Сложете яйцето и разбийте.
  • Добавете 75 г от брашното, какаото, бакпулвера и солта. Разбийте до хомогенизиране.
  • Налейте 100мл от прясното мляко. Пак разбийте до поемане.
  • След това добавете останалото брашно и наливайте на тънка струйка млякото, като разбивате постоянно с миксер.
  • Изсипете кексовата смес в тава 20 х 20 см или 20 х 25 см.
  • Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
  • Преди да сложите кекса във фурната, отгоре налейте сиропа (хладък или студен). Сипвайте от ниско, бавно и по спирала, от центъра към периферията.
  • Сложете, странно изглеждащият в този момент, сладкиш във фурната и печете около 20 - 30 минути.
  • Първият признак дали е готов, е сосът - той става гъст и бълбука по периферията.
  • Вторият признак е средата на сладкиша - при леко почукване с пръсти се усеща плътно и не поддава. 

Сладкиш в собствен шоколадов сос
  • Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го за, горе-долу, 10 минути.
  • След това обърнете на поднос. Нарежете го още топъл и сервирайте парченце, гарнирано с топка сладолед. Може да направите сладкиша в индивидуални купички, но внимавайте с времето за печене - то става по-кратко. Просто следете процеса. А, да, и съдовете за миене стават повечко.
Източник: receptite.com



Сервирах го с един сладолед, който наскоро открих в Lidl и много ми харесва. Има нотка на тирамису в него и в компанията на сладкиша се (ме) разтапя от удоволствие.
Надявам се ви е било приятно и ще се радвам, ако е така.
На теб, Пепи, благодаря за поканата и ти изпращам една голяяяма прегръдка, за удоволствието да бъда част от твоя богат, пре-богат, свръх-богат блог (и то на връх рождения ден на моето виртуално местенце)!

12 коментара:

  1. Елти, и аз така с графиците- особено напоследък.
    Много нежни , красиво и вкусно това нещо. И за откритието ти ще се огледам;)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка и от мен, Мъхче! Иска ми се да се справям така добре с графиците, както се справям с унищожението на сладкиши :)) Ще го науча тоя трик ;)
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Снежи, рано сутрин това шоколадово удоволствие
    ми подейства много изкушаващо :)
    И сладоледът в добавка.....
    Усмивки през "страстната" седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмивки и добро настроение и на теб, Дани!
      Не върви без сладолед, не си показва съвършенството този сладкиш :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Ох, искам го, в комбинация със сладоледа е направо неусотим. Разбира се, че ми беше приятно, само, че очи пълни, ръце празни :P Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Плами! Ех, това състояние на пълните очи, почти свикнах с него, но почти :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Няма как да остане безпристрастен към това шоколадово изкушени, пък и с този сладолед, мммм. Снежи, омагьоса ме. Усмихнат ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Хубав и усмихнат да е и твоят ден!

      Изтриване
  5. Много обичам този тип десерти, а твоят изглежда прекрасно! Комбинацията на студен сладолед и горещ шоколад е просто неустоима! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси!
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. :))) ти добре си разкрачила публикациите, аз ако можех с една крачка да съм при теб, считай, че и за снимки няма да ти оставя от това съблазняващо изкушение! Ех, Снежи, какви мисли ми вкарваш в главата!:) Прегръдки, изкусителке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едвам опазих за снимка, Кате :)) Добре, че бях направила 2 - 3 малки индивидуални формички, които останаха незабелязани на фона на големия сладкиш :) Тактика :)
      Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")