Това е продължение на гостуването ми при Пепи. "Разкрачих" доста двете публикации, но... така се случи. А влизането ми в график е по-трудно от направата на самия сладкиш :)
Вижте го и него:
Продукти:
За тестото:
- 45 г масло (мас)
- 200 г захар
- 1 бр. яйце
- 150 г брашно
- 5 ч.л. какао на прах
- 1 ч.л. бакпулвер (с връх)
- 1/2 ч.л. сол
- 200 мл прясно мляко
- 250 мл вода (или портокалов сок)
- 150 г захар
- 3 ч.л. какао на прах
- 1 ч.л. ванилова есенция (или 2 прахчета)
Допълнително:
- Сладолед за сервиране
Приготвяне:
На соса:- Сложете в тенджера всички съставки за соса, без ванилията.
- Кипнете сместа и отстранете от котлона. Добавете ванилията. Оставете да се охлади.
- С миксер смесете захарта с мекото масло (мас).
- Сложете яйцето и разбийте.
- Добавете 75 г от брашното, какаото, бакпулвера и солта. Разбийте до хомогенизиране.
- Налейте 100мл от прясното мляко. Пак разбийте до поемане.
- След това добавете останалото брашно и наливайте на тънка струйка млякото, като разбивате постоянно с миксер.
- Изсипете кексовата смес в тава 20 х 20 см или 20 х 25 см.
- Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
- Преди да сложите кекса във фурната, отгоре налейте сиропа (хладък или студен). Сипвайте от ниско, бавно и по спирала, от центъра към периферията.
- Сложете, странно изглеждащият в този момент, сладкиш във фурната и печете около 20 - 30 минути.
- Първият признак дали е готов, е сосът - той става гъст и бълбука по периферията.
- Вторият признак е средата на сладкиша - при леко почукване с пръсти се усеща плътно и не поддава.
Сладкиш в собствен шоколадов сос |
- Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го за, горе-долу, 10 минути.
- След това обърнете на поднос. Нарежете го още топъл и сервирайте парченце, гарнирано с топка сладолед. Може да направите сладкиша в индивидуални купички, но внимавайте с времето за печене - то става по-кратко. Просто следете процеса. А, да, и съдовете за миене стават повечко.
Източник: receptite.com
Сервирах го с един сладолед, който наскоро открих в Lidl и много ми харесва. Има нотка на тирамису в него и в компанията на сладкиша се (ме) разтапя от удоволствие.
Надявам се ви е било приятно и ще се радвам, ако е така.
На теб, Пепи, благодаря за поканата и ти изпращам една голяяяма прегръдка, за удоволствието да бъда част от твоя богат, пре-богат, свръх-богат блог (и то на връх рождения ден на моето виртуално местенце)!
Елти, и аз така с графиците- особено напоследък.
ОтговорИзтриванеМного нежни , красиво и вкусно това нещо. И за откритието ти ще се огледам;)
Прегръдка!
Прегръдка и от мен, Мъхче! Иска ми се да се справям така добре с графиците, както се справям с унищожението на сладкиши :)) Ще го науча тоя трик ;)
ИзтриванеХубав ден!
Снежи, рано сутрин това шоколадово удоволствие
ОтговорИзтриванеми подейства много изкушаващо :)
И сладоледът в добавка.....
Усмивки през "страстната" седмица!
Усмивки и добро настроение и на теб, Дани!
ИзтриванеНе върви без сладолед, не си показва съвършенството този сладкиш :)
Прегръдки!
Ох, искам го, в комбинация със сладоледа е направо неусотим. Разбира се, че ми беше приятно, само, че очи пълни, ръце празни :P Поздрави :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Плами! Ех, това състояние на пълните очи, почти свикнах с него, но почти :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Няма как да остане безпристрастен към това шоколадово изкушени, пък и с този сладолед, мммм. Снежи, омагьоса ме. Усмихнат ден, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Хубав и усмихнат да е и твоят ден!
ИзтриванеМного обичам този тип десерти, а твоят изглежда прекрасно! Комбинацията на студен сладолед и горещ шоколад е просто неустоима! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
:))) ти добре си разкрачила публикациите, аз ако можех с една крачка да съм при теб, считай, че и за снимки няма да ти оставя от това съблазняващо изкушение! Ех, Снежи, какви мисли ми вкарваш в главата!:) Прегръдки, изкусителке!
ОтговорИзтриванеЕдвам опазих за снимка, Кате :)) Добре, че бях направила 2 - 3 малки индивидуални формички, които останаха незабелязани на фона на големия сладкиш :) Тактика :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен, мила!