От както си имам градинка и си отглеждам цветенца, спрях да ги късам за вази. Радвам им се на двора, на снимка или на... сладки. В това смръщено и дъждовно време кухнята е по-доброто място от двора. За това ви предлагам да си направим сладки масленки - лаленца.
Включете и дечицата, направете приготвянето им игра. Забавлявайте се.
Продукти:
- 225 г брашно
- 3 с.л. захар за плънката
- 1 с.л. пудра захар за бялото тесто
- 3 с.л. конфитюр по избор
- 70 г масло
- 70 г орехи
- 1 белтък от малко яйце
- ванилия
- щипка сол
Източник: povarenok.ru
Начин на приготвяне:
Бяло тесто:
- В купа сложете 100 г от брашното, 50 г меко масло, 1 с.л. пудра захар и 1 ванилия на прах.
- С ръка омесете до гладко тесто.
- Оформете на топка и го завийте с фолио за свежо съхранение.
Цветно тесто:
- В купа сложете останалото (125 г ) брашно, 20 г меко масло, конфитюра и щипка сол. Омесете до гладко тесто и завийте с фолио за свежо съхранение.
Лалета:
- Оставете двете топки на стайна температура около 15 - 20 минути.
- След това направете равен брой топчета от цветното и бялото тесто (детска задачка номер 1).
- Вземете едно цветно топче и го разстелете на кръгла кора.
- Поставете в центъра бяло топче и завийте с цветното тесто.
- Пъхнете под фолио, докато приготвите и другите топчета така.
- След това вземете едно топче и го разточете на правоъгълник.
- Завийте на руло (детска задачка номер 2).
- Приберете рулцата под фолио и оставете за 20-ина минути.
- Повторете разточването, увиването на руло и дайте още една почивка от 20 минути.
През това време направете плънката:
- Счукайте на едро орехите и ги смесете със захарта и белтъка.
- Последно разточване (на кръгче).
- В центъра сложете лъжичка от плънката и завийте с тестото, като оформите топче.
- Обърнете го с защипаните крайчета надолу, гладката страна да е отгоре.
- С остър нож направете разрези.
- По желание може да сложите черешка или вишна в средата на цветето (детска задачка номер 3).
- Загрейте фурната на 170 (С) градуса.
- Печете до лек загар на връхчетата.
Може да ги оцветите допълнително, след като изстинат, със захарен сироп, в който сте разтворили хранителна боя или само да ги поръсите с пудра захар. При мен нито едното, нито другото е на лице.
Тестото ми лепнеше доста и корекцията с брашно, направи по-трудно оформянето, но пак се получиха. На снимките от източника тестото изглеждаше гладко, моето стана ронливо, не знам къде ми е грешката. Специфичното разточване прави лаленцата слоести. На вкус не са нищо особено - близки до масленки, но видът е красив. Погледнете източника, там просто греят.
Следващият път и аз ще се постарая повече (X ;)).
Снежи, твоите са не по-малко греещи! Даже ми харесват повече, защото онези са ми доста изкуствено лилави... ;)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко в дъждовното време, да не забравя - и усмихнато. :)
Поздрави сърдечни!
Благодаря, Гери! Дано ми е усмихнато, че от това време вече се скапах :)
ИзтриванеПоздрави и хубав месец май!
То и аз проверих първоизточника, но естественият цвят е по-добър! Снежи, пожелавам ти здраве, усмихнати почивни дни и пълноценна почивка, все пак няма нищо по-хубаво от лошото време...Позасмя ме, защото и аз вече избягвам да бера цветята от градинката.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе! Колко и да си повтарям, че няма по-хубаво от лошото време, вече се моля за слънчице. Ще ми изгният цветенцата. Хубав нов месец, с много усмивки и готино настроение!
ИзтриванеКрасиви са, Снежи и много оригинални!
ОтговорИзтриванеХубав 1-ви май!
Хубав да е твоят 1-ви и целият месец май, Ив! Благодаря ти! Прегръдки!
ИзтриванеСнежи и аз много рядко откъсвам цветенце за ваза, на двора са много по-трайни и ни радват по-дълго време, а когато откъсвам, гледам да е някое, което или му е пречупена дръжката или пък е почти пред прецъфтяване:). Ще си правим сладки цветенца:))) Много са ти красиви лаленцата, прекрасно оформени и с много естествен цвят. Прегръдки, мила и прекрасен месец май!
ОтговорИзтриванеАз обичах да бера от чужди градини. Сега моята не давам да се пипа :))
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Много красиви лаленце, Снежи! Явно в "оригинала" са заложили на по-боядисващо сладко, затова така се е получило. Ама разликата е само в цвета :) който пък им се губи на лилавата чиния :)
ОтговорИзтриванеАбе много са красиви твоите и толкова пълни с плънка!
Честит ти работен празник! Много усмивки и хубав да е денят ти, Снежи!
Плънката ми хареса на вкус, другото е само за по-интересна визия :) Ама нямах желание да боядисвам и сладки след яйцата :)
ИзтриванеБлагодаря, Пеп и хубав ден!
Много хубави са станали сладките лаленца, Снежи! Съвсем са си като истинските лаленца, нищо че не са точно в цвета им, просто твоите имат друга багра :) Нали има всякакви цветове лалета, я виж холандците колко са произвели :) Но пък със сигурност твоите са по-сладки от техните :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Даа, моите са холандска кръстоска :))) Благодаря ти! Поздрави и хубав ден, Албенче!
ИзтриванеСнежи, както винаги ни поднасяш оригинална и вкусна и различна рецепта. Страхотни лаленца, много ми харесаха. Прекрасен ден ти желая!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Усмивки и хубав ден!
Изтриване