вторник, 6 май 2014 г.

Бърза и лесна медена торта


Продукти:

  • 11 с.л. вода
  • 11 с.л. олио
  • 11 с.л. захар
  • 40 г мед
  • 1 бакпулвер (10 г)
  • брашно за меко тесто

Крем:

  • 400 мл кокосово мляко (82%-но)
  • 500 мл вода
  • 2 пак. пудинг ванилия (общо за 1 л. мляко)
  • 12 с.л. захар (повече или по-малко, според вкуса)
  • Пресни ягоди (или сладко от любими плодове)

Може да приготвите любимия си крем или да ползвате готовите инстантни кремове (харесвам тези на Йоткер). С последните времето за приготвяне се скъсява значително.

Аз заложих на кокосов крем. Направих го с един пакет пудинг (за 500 мл мляко) и 1 пакет готов кисел (за 500 мл вода). Но технологията е малко по-особена и няма да описвам нея, за да не ми съсипе заглавието за бърза и лесна торта.


Приготвяне:
На платките:

  • Сложете в метална купа водата, олиото, захарта и меда. 
  • Затоплете леко, колкото захарта и медът да се разтворят (да не е горещо). 
  • Добавете 200 г брашно (в топлата смес, не е нужно да чакате да изстине), наръсете бакпулвера върху брашното и разбъркайте.
  • Добавете още брашно на етапи, докато получите меко тесто, което става за точене.
  • Разделете тестото на 6 (или 3) топки.
  • Разточете ги на тънки кори (ако сте разделили тестото на 3, може да ги разстелете с ръка)
  • Изрежете корите с помощта на кръгъл шаблон (ползвам дъното на тортената ми форма с падащи стени)
  • Загрейте фурната на 200 (С) градуса.
  • Изпечете корите една по една, поставени върху силиконово килимче или хартия за печене. Времето е кратко. Трябва да ги оставите меки на допир.

На крема:

  • Изсипете кокосовото мляко в тенджерка. Добавете 300 мл вода и захарта. 
  • Сложете на котлона да загрява.
  • Разредете нишестето в останалите 200 мл вода.
  • Сложете нишестето в теджерката с кокосово мляко и бъркайте от този момент, до кипването, непрекъснато.
  • Отстранете от котлона веднага щом кипне.




  • Почистете и нарежете пресните ягоди.


  • В тортена форма подредете тортата, като редувате блатове и крем. Един или два от блатовете може да намажете със сладко и след това да залеете с крем. Или върху крема да нарежете пресни плодове.



Трябва време само да се охлади и е готова за консумация. Много е лека, не прекалено сладка и ако имате късмет с ягодите, си е супер ароматна.
Рецептата се явява разновидност на "Мармаладеният тортосладкиш", един любим кулинарен спомен от студентските ми години.
Да ви е сладко!

Честит Гергьовден на всички именници! 
Наздраве и весел Празник! 
Бъдете здрави, щастливи, усмихнати и нека Свети Георги ви закриля!


Основното със сигурност вече се пече, но ако сте пропуснали десерта може бързо да се коригирате с тази лесна и не особено претенциозна тортичка.


24 коментара:

  1. Бързо, лесно и вкусноооо, невероятна тортичка Снежи, прекрасен и слънчев Гергьовден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много симпатична тортичка, Снежи! Наистина звучи лесна! А както обичам кремчета от този сорт... добре, че не съм била наоколо, докато си я сглобявала, защото кремът нямаше да ти стигне ;)
    Честит празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лесна е, Тики :) Може и без крем, само с конфитюр или мармалад пак става, така, че ако беше наблизо, минавах на този вариант. Няма да те оставя да гледаш, я :))
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Супер! От 2-3 години почти не ям млечни продукти и тази рецепта е перфектна за мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако ти хареса, Таня :) Поздрави, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  4. Снежи, много красива торта, а този разрез с твое позволение ще си го придърпам. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На разреза се вижда колко сочна става, след едно нощуване в хладилника. Да ти е сладко, Танче :) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. Чудесна е, Снежи! Черпя се едно виртуално парченце и бягам, че много съблазняваш и се опасявам да не затичам отворя някой шоколад набързо ;)))
    Усмихнати и щастливи майски дни и празници! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, разбирам те :) И аз бягам все по периферията и само с едно око надничам в блоговете, защото... знаеш защо :))
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  6. Чудна тортичка, Снежи, чудна! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И усмихнат ден ти пожелавам!

      Изтриване
  7. Вярно е много лесна, а как вкусно ми изглежда с тоя разтеклия се крем! Върховно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лесна и много бърза е, Поли! Ако обичаш бисквитени торти, то и тази ще ти хареса.
      Поздрави и успешен ден!

      Изтриване
  8. Много добро решение за подслаждане:))))Поздравления,Снежи както за чудесната рецепта,така и за съблазнителните снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без сладичко всяко хапване ми се струва недовършено :))
      Поздрави, Миленче! Хубав ден!

      Изтриване
  9. Снежи, много интересен вариант на блатове за торта с разточване! Даже не съм чувала за такова нещо! Като гледам снимките са точно блатове, но по-тънички, а на вкус и усещане? И "тортосладкиша" разгледах. Много привлекателна идея! Записвам си :)
    Поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На вкус и усещане са бисквитени. Само не трябва да се препичат до хрупкавост, че ще им трябва напояване или по-дълъг престой с крема. Радвам се, че ти харесва, Албенче!
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  10. Доста съм позакъсняла за парченце, но съм сигурна, че си ми запазила едно:) Страхотна е тази торта, свежа и вкусна и красива! Прегръдки, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, не, старо парченце няма да ти дам :) Нова торта ще направя. Идваш ли?
      Прегръдки и от мен, Бонбон!

      Изтриване
  11. Снежи, цялата ти нова празнична серия предложения е впечатляваща -
    страхотното козуначено руло, ефектните сладки "лаленца', сега и нежна медена торта...
    Чудесни рецепти, красиви снимки и стилно представяне -
    много комплименти за теб, сърдечни поздрави и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Сърдечни поздрави и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  12. Привет и от мен, Снежи! Много интересна торта и не съм сигурна дали е към графа "веган" заради меда, но определено се запаметява в графа " за пости" :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Люси! Медът може и да не се слага, пак стават хубави бисквитени блатове (важно е само да не се препичат).
      Благодаря ти! Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")