И какво е общото? - Хлебчето :).
Според мен топлата домашна питка е в състояние да промени вибрацията на всяко ястие, а когато са в партньорска програма (питката и ястието), то едното се раздава за другото и обратно. За това може би такива комбинации са ми любими.
Първият път го направих в тавичка и завих с по-голямо юрганче. Вторият - в калени купички и определено стои по-красиво. Ето какво се крие отдолу:
Продукти:
- Свинско филе (зависи колко порции искате. Предвидете 3 - 4 тънко нарязани пържоли на порция)
- Топено сирене с гъби на "Жоси" (по лъжичка на пържолка)
- Топено сирене чедър (слайс)
- Кромид лук
- Червени чушки (сладки, люти - по желание)
- Чесън
- Суха чубрица
- Сусамов дресинг на Kikkoman (или соев сос)
- Сол
- По желание - картофи, гъби
- Нарежете филето на пържоли, но без да стигате до края.
- Поръсете със сол и чубрица всяка пържола.
- След това между пържолите сложете по лъжица топено сирене, резенчета чушки, нарязани на филийки кромид лук и чесън, чедър (не го пропускайте или замествайте с друго).
- Сложете филето в тава, поръсете със сусамовия дресинг (или соев сос) и малко олио.
- Пуснете няколко цели скилидки чесън в тавата.
- Сложете вода около 1 - 1,5 см. Завийте тавата с алуминиево фолио и печете до готовност на месото (времето зависи от големината на парчето и от крехкостта на месото). Температура около 190 - 200 (С) градуса.
- След това махнете фолиото и запечете до апетитен загар.
- Ако има останала течност в тавата, имате два варианта - да оставите да се изпари (ако е малко) или да я отцедите (ако е повече. Но не изхвърляйте, а сгъстете с брашно, добавете малко сметана и ще си имате допълнително сос към ястието).
Удобството на тази рецепта е, че може да приготвите месото няколко часа или ден по-рано, преди сервиране. Не, че не загърнах единия път и горещо месо, но хлебчето беше истински хубаво, когато му дадох нормално време за втасване.
За тестото продуктите пак зависят от големината на парчето месо.
Примерните количества за месо, около 20 см дълго, са:
- 280 - 300 мл хладка вода
- 7 г суха (или 20 г прясна мая)
- 1 равна ч.л. сол
- брашно (около 450 г)
Вариант 1 - ако ще завиваме горещо месо, току що извадено от фурната:
При този вариант замесете тестото веднага след като сложите месото във фурната. Оформете на питка, намажете я с олио и завийте с фолио за свежо съхранение. Тестото ще втаса и може би превтаса, но това да не ви притеснява. Малко преди да е напълно готово месото, поставете бухналото тесто на набрашнен плот и леко го разтеглете с ръка (без да го размесвате повторно). Извадете месото от фурната и веднага отгоре наметнете тестената кора. Оформете допълнително с ръка, така че да е завито отвсякъде. Не натискайте силно тестото.
Върнете във фурната и печете до готовност на питката (на горно и долно нагряване, температура 190 (С) градуса).
Препоръчвам обаче:
Вариант 2 - месото е направено предварително и вече е хладко или студено:
Разточваме тестото на кора, поставяме я върху месото и оставяме да втаса.
Тук вече тестото си бухва нормално и се получава хубава питка със сгушено в нея ароматно и сочно месо.
Снимката не е красива, но разкрива прегръдката, за която ви говоря
В индивидуални купички беше по-красиво, но нямам да ви покажа снимка, на официалния финален изглед.
Вариант с картофи, в калена купичка |
Вариант без месо |
Резервна бройка за блога |
Вкусно е както топло, така и студено, но в чест на питката препоръчвам да заложите на топлия вариант.
Прекрасно предложение, Снежи! Грабна ме от пръв поглед.
ОтговорИзтриванеРадвам се, Ил и ти благодаря! Хубав ден!
ИзтриванеЧудесна идея за месото, Снежи :)
ОтговорИзтриванеИ много красив, цветни снимки!
Хубава неделя!
Благодаря, Дани! Трябваше да направя снимки и на купичките, с хубаво бухналото калпаче, но оставям място за фантазия :) Хубав ден и на теб!
ИзтриванеВсякак е апетитно, Снежи :) Дори с краката нагоре!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея за задушено месце и хляба с него; поел ароматите на месото и с хрупкава коричка.
Поздрави и хубава нова седмица!
Не е от фотогеничните рецепти, но ти като виден познавач, надушваш аромата, нали? :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Пепи! Хубав ден!
Снежи, този твой стил на публикуване много го обичам, хем весело, хем вкусно, хем красиво и много, много приятно! Рецептата е фантастик, а снимките повече от съблазнителни. Приятна вечер, мила!
ОтговорИзтриванеО, Катенце, благодаря ти! Ако имах и твоето темпо :))?
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Фантазия и за двата варианта съм, месцето е великолепно, а с юрганчето е още по! Винаги ми е много хубаво при теб! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Поли! И на мен ми е хубаво при теб - още ми се върти в главата оная шоколадова тортичка :) Прегръдки и усмихнат ден!
ИзтриванеСнежи, чудно е и юрганчето и завитото от него!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Благодаря, Игличе! Хубава да е и твоята седмица! Прегръдки!
ИзтриванеIt looks so nice and I am sure that tastes very good.
ОтговорИзтриванеThank you! Regards! Nice day!
ИзтриванеСнежи, чудно месце под юрганче. Много оригинално и красиво поднесено. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТанче, благодаря ти! Поздрави и прегръдки от мен!
ИзтриванеЕее,пак изби рибата,Снежи!Това ветрило е тотален разкош,пък завито в погачата-кулинарен шедьовър,какъвто тук намирам не веднъж!Отново поздравления и бурни адмирации за прекрасните идеи и гозби!Прегръдка и хубави пролетни дни!
ОтговорИзтриванеНяма страшно - Lidl пускат пъстърви :))
ИзтриванеБлагодаря ти, Роси! Много обичам хлебчето и ястието в едно, и бих си напълнила блога с такива рецепти (май съм на път, де). Поздрави и прегръдки от мен!
Снежи, това е страхотна идея! Сигурна съм в чудесния вкус! Правя подобно месно руло, но съвсем не под "юрганче" :) Ще пробвам твоето предложение и то наистина в топлия вариант :)
ОтговорИзтриванеХубава и успешна седмица! Поздрави!
Ще се радвам, ако ти хареса, Албенче. И да, топлият задължително :) Плюс някоя нова добавка от теб :)) Поздрави и прегръдки! Успешна седмица!
ИзтриванеПу, с ''краката нагоре за мен''...страхотно ястие, Снежи! И аз обичам разни неща под юрганчета :)!
ОтговорИзтриванеПрегръдки :*
Е каква стана тя - под юрганче и с краката нагоре :)) ;)
ИзтриванеХубав ден, Ив! Прегръдки и от мен!
Еха, пак чудесна и вкусна идея! А "с краката нагоре" ми заприлича на обърната гъбка!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Да, прилича на гъбка :) Поздрави и прегръдки, Инче!
Изтриване