понеделник, 26 май 2014 г.

Печена патица с портокалово-медена глазура

Това е второто ястие с аромат на провансалски билки, вдъхновено от френската седмица в Lidl и по изпитана рецепта от кухнята на самия Lidl. Рецептата ми звучеше странно, мина през няколко колебливи моменти "да я бъде или няма да я бъде", но в крайна сметка съм доволна, че избрах "да я бъде". Много вкусна и изключително ароматна се получи.



Печена патица с портокалово - медена глазура
Продукти:
  • 1 патица ( около 2 - 2,2 кг)
  • 1 ябълка
  • 3 портокала (при мен 2бр.)
  • 50 г сурови бадеми (сложих 20 г)
  • 50 г стафиди (забравих да купя)
  • 2 ч.л. френска подправка Прованс Duc De Coeur
  • 2 ч.л. френска горчица Duc De Coeur
  • 2 ч.л. мед 
  • сол
  • черен пипер
  • сладък червен пипер



Приготвяне:

  • Натрийте патицата със сол, черен и червен пипер. 
  • Нарежете кожата на гърдите на ромбове, без да прорязвате месото. 




  • Измийте добре един портокал и ябълката и ги нарежете на средно едри парчета, без да белите корите им. 
  • Смесете плодовете със стафидите, бадемите и френската подправка и напълнете патицата със сместа.



  • Изцедете останалите два портокала. 
  • Прибавете към сока им горчицата и меда и загрейте на водна баня, като разбърквате. 
  • Когато патицата започне да се пече и да отделя мазнина, прибавете няколко лъжици от тази мазнина към медената смес.
  • Печете патицата, поставена с гърдите нагоре, около 3 часа на 180°С под фолио или капак.
  • През половин-един час я намазвайте с портокалово-медената марината. 
  • При необходимост накрая отстранете капака или фолиото и печете още 15-20 мин до получаване на златист загар.

Не само патицата, но и картофките, които пуснах в тавата станаха с френски аромат и вкус. И добре, че бяха те, за да подсилят малко порциите. Четири човека на една патица си клонеше към гурме вечеря ;) Не знаех, че тази птица е бедна на месце.

12 коментара:

  1. Каква апетитна патка! Чудесна коричка, Снежи!
    И аз бях изненадана колко малко месце имат патиците :) ама пък са вкусни.
    Прегръдка, мила Снежи и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са вкусни, Пепи. За първи път правя патица, а рецептата толкова ми хареса, че мисля и на пиле да я приложа :) Прегръдка и от мен, и хубав ден!

      Изтриване
  2. Великолепна е тази патица и бих ти я отмъкнала да знаеш! Голяма изкусителка си, а с тези хубави продукти резултата е повече от впечатляващ! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катюшка! С тези продукти изобщо не знаех какво да очаквам :) Но, доволна съм и не си давам патицата :)) Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Мнооого апетитна,няма спор,Снежи!Как хубаво се е зажарила отгоре,и с портокалов дъх-много му подхожда на това месце!Хубава и вкусна нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето, ти знаеш какво му отива, Роси, а аз тепърва откривам някои рецепти :) Поздрави и прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  4. Ех, каква патка;) Загоряла е приятно, портокали, изобщо -разкош! Поздрав, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха, разкош по френски, Мъхче :)) Voiala :)
      Сърдечен поздрав и от мен! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Каква апетитна коричка! Вкусен пълнеж и ароматен сос!
    Поздрави, Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! За пълнежа не знам, не го опитах, но ароматът, който придава е разкошен. Понякога и това стига :). Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")