Печена патица с портокалово - медена глазура
- 1 патица ( около 2 - 2,2 кг)
- 1 ябълка
- 3 портокала (при мен 2бр.)
- 50 г сурови бадеми (сложих 20 г)
- 50 г стафиди (забравих да купя)
- 2 ч.л. френска подправка Прованс Duc De Coeur
- 2 ч.л. френска горчица Duc De Coeur
- 2 ч.л. мед
- сол
- черен пипер
- сладък червен пипер
Приготвяне:
- Натрийте патицата със сол, черен и червен пипер.
- Нарежете кожата на гърдите на ромбове, без да прорязвате месото.
- Измийте добре един портокал и ябълката и ги нарежете на средно едри парчета, без да белите корите им.
- Смесете плодовете със стафидите, бадемите и френската подправка и напълнете патицата със сместа.
- Изцедете останалите два портокала.
- Прибавете към сока им горчицата и меда и загрейте на водна баня, като разбърквате.
- Когато патицата започне да се пече и да отделя мазнина, прибавете няколко лъжици от тази мазнина към медената смес.
- Печете патицата, поставена с гърдите нагоре, около 3 часа на 180°С под фолио или капак.
- През половин-един час я намазвайте с портокалово-медената марината.
- При необходимост накрая отстранете капака или фолиото и печете още 15-20 мин до получаване на златист загар.
Не само патицата, но и картофките, които пуснах в тавата станаха с френски аромат и вкус. И добре, че бяха те, за да подсилят малко порциите. Четири човека на една патица си клонеше към гурме вечеря ;) Не знаех, че тази птица е бедна на месце.
Каква апетитна патка! Чудесна коричка, Снежи!
ОтговорИзтриванеИ аз бях изненадана колко малко месце имат патиците :) ама пък са вкусни.
Прегръдка, мила Снежи и лека нощ!
Наистина са вкусни, Пепи. За първи път правя патица, а рецептата толкова ми хареса, че мисля и на пиле да я приложа :) Прегръдка и от мен, и хубав ден!
ИзтриванеВеликолепна е тази патица и бих ти я отмъкнала да знаеш! Голяма изкусителка си, а с тези хубави продукти резултата е повече от впечатляващ! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катюшка! С тези продукти изобщо не знаех какво да очаквам :) Но, доволна съм и не си давам патицата :)) Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеМнооого апетитна,няма спор,Снежи!Как хубаво се е зажарила отгоре,и с портокалов дъх-много му подхожда на това месце!Хубава и вкусна нова седмица,мила!
ОтговорИзтриванеЕто, ти знаеш какво му отива, Роси, а аз тепърва откривам някои рецепти :) Поздрави и прегръдки и от мен, мила!
ИзтриванеМного апетитно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЕх, каква патка;) Загоряла е приятно, портокали, изобщо -разкош! Поздрав, Снежи!
ОтговорИзтриванеАха, разкош по френски, Мъхче :)) Voiala :)
ИзтриванеСърдечен поздрав и от мен! Хубав и усмихнат ден!
Каква апетитна коричка! Вкусен пълнеж и ароматен сос!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снеже!
Благодаря, Инче! За пълнежа не знам, не го опитах, но ароматът, който придава е разкошен. Понякога и това стига :). Поздрави и прегръдки от мен!
Изтриване