петък, 16 май 2014 г.

Шоколадова бисквитена торта

Изкушавах се да сложа, в допълнение към заглавието и думата "минутка". Но освен "а ла минутка" е и "а la simple", т.е. става за начинаещи. За това, за по-кратко го оставих така.
Това е не само най-бързата бисквитена торта, но и една от най-обичаните и често приготвяни у дома. Рецептата открих преди 4 години и ако тогава се придържах по-плътно към нея, то с годините я променях и пробвах какви ли не разновидности. Сега ще запиша най-икономичния вариант.

От тази доза излизат 8 парчета, но аз умишлено не правя по-големи количества. Толкова убийствено вкусна е, че след като нагълтам повечко калории ми идва да се убия. Решението е в количеството, волята не ми върши работа (това за кой път го казвам?).


Продукти:
  • 200 г чаени бисквити (с масло) - купувам едни правоъгълни от Lidl на Sondey, Butter Biscuits
  • 200 г течна сметана
  • 240 г млечен шоколад (може и черен, или такъв с ядки, стафиди. Най-често, за тази торта, купувам този)
  • 40 г масло
Приготвяне:
  • Сложете сметаната и маслото в метален съд. 
  • Загрейте на котлона почти до кипване и отстранете. 
  • Добавете начупения на малки парченца шоколад и му дайте време да се разтопи. 
  • Разбърквайте от време на време.
  • Щом шоколадът се разтвори напълно, разбъркайте хубаво, преди да пристъпите към сглобяването на тортата.
  • В подходяща форма сложете фолио за свежо съхранение (после лесно ще извадите тортата)
  • Насипете малко от шоколадовата смес.
  • Отгоре подредете ред бисквити, като преди това ги топнете за кратко в мляко или рядък захарен сироп.
  • Върху бисквитите излейте част от крема и след това сложете нов ред бисквити, и така до свършване на продуктите.
  • Приберете в хладилник, до стягане на крема ( 3- 4 часа са достатъчни).

Използвах кутия от сладолед - много удобно. С капачето скриваш какво има в кутията и тортата отлежава спокойно в хладилника :)


  • След това, с помощта на фолиото, изваждаме тортата на чиния или поднос. 
Понякога си оставям малка част от крема за декорация. Но свикнахме да я ядем и без украса, че все се намира кой да омете съдинката, с мисълта, че просто ми е артисало :)


Да ви е сладко!



Наскоро правих и бисквитената торта на Ани от "Вкуснотека". Явно съм в периода на бисквитените леснотии. Много вкусна се оказа и тя, така, че препоръчвам не по-малко горещо от шоколадовата, която ви предложих! По-близка е до класическата, но кремът НЕ е от ония розовите - нишестени. Всъщност кремът е близък до един, който също открих преди 4 години - крем за торти Алиана. Сега направих миксиране на двете рецепти, използвах оризово брашно за крема, добавих и желиран плодов слой, но нямам запис, който да се нарече рецепта. За това само снимка:


Която и да изберете няма да съжалявате.




26 коментара:

  1. Мммм...рано, рано ми подслади кафето и деня, Снежи! А защо не остави вариант - изберете и двете? Аз съм за него:)..
    Прегръдка с пожелание за хубав петък ..и събота..и неделя :*!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина трябваше да напиша "направете и двете" :)) Да ти е сладко, Ив!
      И пожелания за хубава седмица от мен! Прегръдки :*

      Изтриване
  2. Видяло се е то,че през почивните дни ще правя бисквитена торта!Отдавна я отлагам,обаче от толкова много подстрекатели къде ти....мира нямам вече... :)
    Снежи,и ти пореден жестоко безмилостен подстрекател си и то не с една,а цели две бисквитени торти....великолепни са ,а особено желираната ми е толкова,ама толкова на сърце!
    Е,явно и на мен ще ми идва да се убия :) .
    Прегръдка и хубав уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз доста време не бях правила, Роси. То за това сега съм подхванала бисквитената тема в различни варианти :)) Хапни си, пък после ще му мислим как да се разминем с убийството :)) Прегръдка и от мен, с пожелание за хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Бисквитените торти са ми сред любимите, Снежи! Такъв трик с обръщането ѝ е много хитро :) Ще се възползвам от идеята :) Хубав и по-слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мен (почти) ме хваща срам, като трябва да сложа етикет "любимо" :)) Толкова много неща обичам :) Обърната може да я декорираш по-така :) Аз често я обръщам с идеята да й придам по-красив вид и в крайна сметка си я хапваме гола-голеничка.
      Хубав ден и успешна седмица, Албенче!

      Изтриване
  4. Снежи, чудесна идея!
    Аз съм по натуралния шоколад, но това са подробности :)
    Прегръдка и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, с натурален става много добре (като искам да има повече за мен я правя с натурален, другите не го обичат ;))
      Прегръдка и от мен, с пожелание за хубава седмица!

      Изтриване
  5. Може ли да избера и двете, Снежи? Даже ще си затворя очите за калориите. ;)
    Прекрасни са и двете ти предложения!
    Да ви е сладичко вкъщи и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Гери! Номера със затваряне на очите го практикувам до професионално ниво :)) Ако имаш нужда от съвет... :))
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  6. Аз залитам към първата, макар да не съм безразлична и към втората! Абе, дай ги и двете;) Хубав уикенд, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давам, давам, Мъхче :) Първо парченце от по-класическата, че е по-малко сладка. Второто от шоколадовата :) Поздрави и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  7. И при теб ли се омита съдинката, като "артисало"?! :)
    Снеже и двете предложения са вкусни, лесни и ефектни торти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки път, Инче се омита :) Понякога крия, понякога се примирявам, все едно не е артисало :)) Прегръдка и хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  8. Обичам бисквитени торти, Снежи и всичките ти предложения са страхотни -
    но определено фаворит у дома би била шоколадова. Чудесна идея!
    Снимките са неустоими апетитни и изкушаващи....Поздрави за теб и хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, благодаря ти! Опитай (както би казала ти), сигурна съм, че ще ви хареса :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  9. Снежи, мнооого вкусна торта! Прииска ми се цялата шоколадова! Това е то, като снимаш толкова апетитни кадри!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бих я разменила, тази шоколадовата, за някоя твоя вкусотия, Бети! Ти си ми фаворит по апетитните кадри :) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  10. Шоколадова прелест, кремът е страхотен, но досега не съм го използвала за бисквитени торти, виж, това е идея. в къщи ги обичаме много, във всичките им варианти, така, че на тази определено ще се зарадват:)))) Предала си гурме визия на класиката, Снежи, поздравления! С удоволствие взимам парченце за кафето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Време е да го изпиташ и в бисквитени торти, Кате :) Да ти е сладко кафето и хубав денят ти! Прегръдки!

      Изтриване
  11. Много хубава торта, Снежи, а и толкова лесна за приготвяне :). Точно по моя вкус.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това обичам и аз на тази торта, Дианче - леснотията :) Хубав да е и твоят ден! Прегръдки!

      Изтриване
  12. Снежи, красота, и двете торти са уникални, а кадрите- невероятни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Поздрави и от мен! Хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")