неделя, 30 ноември 2014 г.

Хлебче рибка с рибка



Хлебче рибка с рибка
Източник: povarenok.ru

Продукти (за 4 порции):
  • 2 бр. риба (едра скумрия)
  • 1/2 глава кромид лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 3 с.л. майонеза
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 щипка подправки "Прованс" (ще рече с три пръста)
  • 1 малка щипка кимион (с дра пръста)
  • 1 щипка смлян черен пипер
  • 1 малка щипка майорана
  • 1 щипка суха маточина
  • сол

за тестото:
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 70 мл вода
  • 1 с.л. оцет
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 90 г мас (масло)
  • 290 - 300 г брашно

Приготвяне:
Първо пригответе тестото:
  • Сложете всички продукти (маста (маслото) разтопени или много меки) в купа и разбийте с тел или миксер.
  • Добавете брашното и омесете тесто.
  • Завийте с кърпа и оставете да почива.
След това подхванете рибката:
  • Нарежете лука, сложете го в купа и посолете. Леко го намачкайте с ръце.
  • Добавете майонезата, лимоновия сок, подправката "Прованс", кимиона и майораната . Разбъркайте.




  • Почистете рибата от вътрешностите, отстранете главата и перките. Измийте хубаво. Разполовете на две, по продължение на гръбначната кост. Отстранете големите кости, а тези по гърба направо изрежете с нож.
  • Подсушете подготвените филета с кухненска хартия.
  • Посолете и наръсете със смлян черен пипер.
  • Намажете всяка рибка, от страната на месото, с част от лучената смес.
  • Оставете за половин час на студено.




  • Разделете тестото на 4 части.
  • Разточете всяка част на елипсовидна кора, с дебелина около 0,5 см.
  • Поставете в средата на кората едно парче риба, с кожата нагоре.
  • Поръсете малко суха мащерка отгоре.




  • Завийте с тестото (изрежете излишното, ако при точенето се е получило такова, като при мен, на долната снимка)




  • Оформете от тестото главичка и опашка на рибка. Другото, в средата отворете като яка на сако. Сложете зърно черен пипер за око.




  • Подредете така оформените рибки в тава, застлана с хартия за печене.
  • Включете фурната на 180 (С) градуса.
  • Сложете да печете рибките в нагрята фурна до златист цвят на тестото (около 35 - 45 минути).





От оскъдната ми колекция на рецепти с риба може да си изберете още:
 
Предястие с риба
 
Скумрия на фурна с хрупкава хлебна коричка
 
Ципура с лимони и сметанов сос с кестени

30 коментара:

  1. Много оригинална идея, Снежи! Благодаря за постъпковите и подробни снимки!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Радвам се, че ти харесва :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Снежи, влюбих се в идеята ти! Обезателно ще го приготвя ;) изглежда ужасно вкусно, мила! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Идеята и мен ме завладя, щом я видях. Наистина става много крехка, сочна и ароматна рибката. Поздрави!

      Изтриване
  3. Как хубаво си я оформила, Снежи :) Чудесно, идейно и вкусно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Хареса ми повече от очаакваното.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Майсторски направено, Снежи! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Снеж, пак ме взриви! Слушай сега, преглеждам си аз днес кой какво е сготвил, М. седи до мен и възкликва,...,ау какво е това...., рядко се впечатлява повярвай ми! Прекрасна рецепта както винаги! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много приятно ми стана, Поли :) Благодаря ти! И на М. също! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  6. Ну очень приятно, что идея понравилась!!!!!!!!!! Красивейшая рыбка получилась!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спасибо за хороший рецепт! Очень, очень вкусная! Поздравляю!

      Изтриване
  7. Много ефектно, ароматно и вкусно предложение, Снежи-
    майсторски приготвено и красиво представено -
    благодаря за чудесната идея и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Ефектът и мен ме порази, когато го видях при Зарина. Наистина е много вкусна рибката. Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  8. Много е красива и е страхотна идея за Никулден! Както винаги презентацията ти на рецептата е много добра! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За Никулден сигурно пак ще я правя, но в постен вариант. Благодаря ти, Катюшка! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  9. Много оригинално и страхотно направено, Снежи! Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей, това е моя реплика, когато съм на твоя блог :)) Липсва ми коледния ти календар, да знаеш. И аз ти благодаря, Бети!

      Изтриване
  10. Снежи,
    интересна рецепта ни предлагаш за Никулден.Аз не използвам майонеза, но ми допадна съчетанието от подправки.Много оригинално си я поднесла и си направила чудни снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! За Никулден и аз ще подмина майонезата, искам да е постна. И хлебчето ще променя на такова, постно. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  11. Идейно, оригинално и много красиво! Браво за споделената рецепта!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Поздрави и прегръдки и от мен!

      Изтриване
  12. Като бях млада съпруга, мама направи за празника на моя човек почти същата. Много ми хареса, харесвам и тази, Снежи! Сега остава да реша на кой точно Никулден да я приготвя;) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И не само за Никулден е, Мъхче. Радвам се, че ти харесва, а когато решиш да я направиш не забравяй да ми изпратиш поне една от твоите страхотни снимки! Поздрави!

      Изтриване
  13. Страхотна идея за празника при теб, Снежи! Ама какво разкрояване си ударила само, хубаво, че си заснела всичко постъпково, със сигурност ще бъде много полезно за всички. А рецептата е подходяща не само за Никулден, а и за всеки празник и за хора, които обичат рибка :)
    Прегръдка за теб и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! Тя всъщност е най-малко подходяща за Никулден, тестото не е постно и който спазва тези работи няма да му свърши работа рецептата. Но за всеки друг ден и повод си е екстра :) Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  14. Хем вкусно, хем ефектно. Уникална си Снежи. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")