петък, 7 ноември 2014 г.

Пиле Салтимбока

Рецептата е доста популярна, което само по себе си говори, че е и доста вкусна. Моите домашни шегаджии констатираха, че ухае на сапун, но си изпапкаха всичко. А не ги държа толкова гладни, че да ръфат сапун. Просто обичат да се заиграват с анализи, когато им поднеса нещо ново. На мен лично и на аромат, и на вкус ми беше превъзходна.

Следвах стъпките от проверен източник - Пепи. И благодаря за хубавата рецепта!

Пиле Салтимбока


Продукти:
  • 4 бр. пилешки пържоли (извадих бялото месо от едно пиле и разрязах така, че да получа 4 пържоли) 
  • 4 резена прошуто (купих от Lidl, на италианската седмица)
  • 30 г масло 
  • 30 мл зехтин
  • 2 - 3 с.л. зехтин с подправки (за мариноване на месото)
  • 1 лимон
  • 100 мл ароматно бяло вино
  • брашно за овалване на пържолите
  • черен пипер, сол
  • 8 листа салвия


Приготвяне:
  • Посоляваме пилешките пържоли и ги наръсваме със смлян черен пипер.
  • Начукваме ги леко (между два пласта от прозрачното фолио става лесно и чисто)
  • Подреждаме пържолите в тавичка, наръсваме малко зехтин с подправки и 2 - 3 с.л. вино.



  • Оставяме в хладилник за около час.
  • Измиваме хубаво лимона и нарязваме на кръгчета.
  • От прошутото режем тънки резени (благодарение на ножа Сантоку се справих сама :)) .

  • На всяка пържола поставяме резен прошуто, салвия и резени лимон. Бодваме ги с малки шишчета или клечки за зъби.
  • Хубаво овалваме така подготвените пържоли в брашно, изтръскваме излишното.
  • Загряваме около 30 г масло и 30 мл зехтин в по-голям тиган (да побере 4 пържоли).
  • Поставяме да пържим пържолите, първо със страната с лимончетата надолу, после обръщаме.
  • Когато се запържат добре и от другата страна наливаме останалото вино и около 40 мл топла вода.
  • Поставяме капак и оставяме да поврят тихо около 2 - 3 минути. След това махаме капака и оставяме соса да поври още малко, да се изпари до половината или малко повече.
  • Сервираме топли. 




16 коментара:

  1. Разкошно е станало пиленцето! Правила съм го, супер е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен много ми хареса, обичам да опитвам нови вкусове :)

      Изтриване
  2. ха така, как ми обиждат Салтимбоката значи, на сапун им миришела. Я ги остави наистина гладни :)))
    Снежи, другия път о*време да реагираш, сега знаеш, че е бомба от вкусове в устата, нали :)))
    Прегръдка мила и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, те мойте много обичат да дават такива сравнения, нетипични :) Сетих се и за киноата, как реагираха :))) Иначе наистина е бомба от аромати, вкусът е уникален и много ми хареса не само на мен. Домашните също си облизаха пръстите ;) Благодаря за поредната вкусотия, Пепи! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Ох, изглежда много апетитна твоята салтимбока.
    Не съм фен на салвията :(
    Не знам дали на сапун,или на друго ми мирише,
    но не е моята подправка!
    Хубав уикенд,Снежи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, салвията има натрапчив аромат, предполагам, че доста хора не биха я възприели като любима подправка. На мен ми допада, но, когато е в по-оскъдно количество.
      Прегръдки, Дани и хубав ден!

      Изтриване
  4. :))) И аз тази дума с Пепчо я свързвам:))) Ама много апетитно изпълнение, Снежи, но то с хубави продукти и майстор в кухнята, резултатът какъв да е!?:) Вълшебни снимки, изпращаш ли по куриер?:))) Прегръдки, изкусителке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Хаха, да, Пепи си е Пепи. Каже ли, че нещо е хубаво съм сигурна, че е хубаво. Благодаря ти, Катюшка за милите думи! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  5. Приготвяла съм преди години подобна рецепта за пиле Салтимбока, но рецептата на Пепи е малко по-различна.
    Пилето изглежда невероятно апетитно и съм сигурна, че е такова, Снеже!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не гледах много рецепти, знаех, че при Пепи го има и си го взех от там, проверен източник ми е :) Благодаря ти, Танче! Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Обожавам Салтимбока! Дали ще е в оригинал с телешко или в някоя разновидност не отказвам, Снежи. :) А с нежното пилешко прави чудеса. За разлика от Дани, аз много харесвам салвията - и като подправка, и за напитка, но момчетата ми често ѝ реагират, както твоите шегаджии. Обаче две думи колко е полезна и всичко омитат. :)))
    Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не съм ги убеждавала в полезността на салвията и пак всичко си ометоха :)) Те са си такива, поднеса ли им нов вкус реагират по тяхно му, но с усмивка и не липсващ апетит :)) На мен също ми допада салвията.
      Поздрави и прегръдки и от мен, Ирме!

      Изтриване
  7. Снежи,и аз като твоите хора не харесах салвията,прясна сякаш по-бива,но сготвена и на мен не ми допада,но това е нещо нормално,всеки си има любими аромати.Аз например освен салвията не харесвам и лющяна и целината,но пък много обичам кърито и чубрицата.Но и без това нежно листенце със сигурност ястието оставя траен спомен на небцето,великолепно е и при Пепи,и при теб!Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хареса им, Роси, но новия вкус и аромат им пусна в действие фантазията, иначе им хареса. Също като теб към целината съм резервирана, но както казваш всеки има различен вкус и предпочитания. Салтимбока често ще им правя, допадна ни.
      Поздрави и от мен и хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")