Следвах стъпките от проверен източник - Пепи. И благодаря за хубавата рецепта!
Пиле Салтимбока
Източник: Храна за мойте канибали
Продукти:
- 4 бр. пилешки пържоли (извадих бялото месо от едно пиле и разрязах така, че да получа 4 пържоли)
- 4 резена прошуто (купих от Lidl, на италианската седмица)
- 30 г масло
- 30 мл зехтин
- 2 - 3 с.л. зехтин с подправки (за мариноване на месото)
- 1 лимон
- 100 мл ароматно бяло вино
- брашно за овалване на пържолите
- черен пипер, сол
- 8 листа салвия
Приготвяне:
- Посоляваме пилешките пържоли и ги наръсваме със смлян черен пипер.
- Начукваме ги леко (между два пласта от прозрачното фолио става лесно и чисто)
- Подреждаме пържолите в тавичка, наръсваме малко зехтин с подправки и 2 - 3 с.л. вино.
- Оставяме в хладилник за около час.
- Измиваме хубаво лимона и нарязваме на кръгчета.
- От прошутото режем тънки резени (благодарение на ножа Сантоку се справих сама :)) .
- На всяка пържола поставяме резен прошуто, салвия и резени лимон. Бодваме ги с малки шишчета или клечки за зъби.
- Хубаво овалваме така подготвените пържоли в брашно, изтръскваме излишното.
- Загряваме около 30 г масло и 30 мл зехтин в по-голям тиган (да побере 4 пържоли).
- Поставяме да пържим пържолите, първо със страната с лимончетата надолу, после обръщаме.
- Когато се запържат добре и от другата страна наливаме останалото вино и около 40 мл топла вода.
- Поставяме капак и оставяме да поврят тихо около 2 - 3 минути. След това махаме капака и оставяме соса да поври още малко, да се изпари до половината или малко повече.
- Сервираме топли.
Разкошно е станало пиленцето! Правила съм го, супер е!
ОтговорИзтриванеИ на мен много ми хареса, обичам да опитвам нови вкусове :)
ИзтриванеИзглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Вкусно е наистина :) Поздрави!
Изтриванеха така, как ми обиждат Салтимбоката значи, на сапун им миришела. Я ги остави наистина гладни :)))
ОтговорИзтриванеСнежи, другия път о*време да реагираш, сега знаеш, че е бомба от вкусове в устата, нали :)))
Прегръдка мила и хубав петък!
Ха-ха, те мойте много обичат да дават такива сравнения, нетипични :) Сетих се и за киноата, как реагираха :))) Иначе наистина е бомба от аромати, вкусът е уникален и много ми хареса не само на мен. Домашните също си облизаха пръстите ;) Благодаря за поредната вкусотия, Пепи! Прегръдки и от мен!
ИзтриванеОх, изглежда много апетитна твоята салтимбока.
ОтговорИзтриванеНе съм фен на салвията :(
Не знам дали на сапун,или на друго ми мирише,
но не е моята подправка!
Хубав уикенд,Снежи :)
Да, салвията има натрапчив аромат, предполагам, че доста хора не биха я възприели като любима подправка. На мен ми допада, но, когато е в по-оскъдно количество.
ИзтриванеПрегръдки, Дани и хубав ден!
:))) И аз тази дума с Пепчо я свързвам:))) Ама много апетитно изпълнение, Снежи, но то с хубави продукти и майстор в кухнята, резултатът какъв да е!?:) Вълшебни снимки, изпращаш ли по куриер?:))) Прегръдки, изкусителке!
ОтговорИзтриване:)) Хаха, да, Пепи си е Пепи. Каже ли, че нещо е хубаво съм сигурна, че е хубаво. Благодаря ти, Катюшка за милите думи! Прегръдки и от мен!
ИзтриванеПриготвяла съм преди години подобна рецепта за пиле Салтимбока, но рецептата на Пепи е малко по-различна.
ОтговорИзтриванеПилето изглежда невероятно апетитно и съм сигурна, че е такова, Снеже!
Поздрави!
Не гледах много рецепти, знаех, че при Пепи го има и си го взех от там, проверен източник ми е :) Благодаря ти, Танче! Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеОбожавам Салтимбока! Дали ще е в оригинал с телешко или в някоя разновидност не отказвам, Снежи. :) А с нежното пилешко прави чудеса. За разлика от Дани, аз много харесвам салвията - и като подправка, и за напитка, но момчетата ми често ѝ реагират, както твоите шегаджии. Обаче две думи колко е полезна и всичко омитат. :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки от мен!
Изобщо не съм ги убеждавала в полезността на салвията и пак всичко си ометоха :)) Те са си такива, поднеса ли им нов вкус реагират по тяхно му, но с усмивка и не липсващ апетит :)) На мен също ми допада салвията.
ИзтриванеПоздрави и прегръдки и от мен, Ирме!
Снежи,и аз като твоите хора не харесах салвията,прясна сякаш по-бива,но сготвена и на мен не ми допада,но това е нещо нормално,всеки си има любими аромати.Аз например освен салвията не харесвам и лющяна и целината,но пък много обичам кърито и чубрицата.Но и без това нежно листенце със сигурност ястието оставя траен спомен на небцето,великолепно е и при Пепи,и при теб!Поздрави и успешна седмица!
ОтговорИзтриванеХареса им, Роси, но новия вкус и аромат им пусна в действие фантазията, иначе им хареса. Също като теб към целината съм резервирана, но както казваш всеки има различен вкус и предпочитания. Салтимбока често ще им правя, допадна ни.
ИзтриванеПоздрави и от мен и хубав ден!