"Изпечено с любов"
Babà al rum (бабà с ром)
при мен с коняк
Източник: "С нож и вилица в ръка"
Записвам рецептата по оригинал и давам промените, поясненията в скобките:
Продукти:
за тестото:
- 250 гр. брашно
- 125 гр. краве масло (което заместих с 50 г масло + 70 мл олио)
- 40 мл. прясно мляко
- 25 гр. захар
- 12 гр. мая от кубче
- 3 жълтъка (използвах 1 цяло яйце)
- 1 ч.л. ванилена захар (на Belbake)
- кората на 1 лимон (пропуснах)
- щипка сол
- 600 мл. вода
- 400 гр. захар
- 200 мл. ром (заместих с коняк, но не промених името на Babà al cognac)
- кората на 1 лимон (заместих с 1 ч.л. смес от подправки на Belbake (за меденки, коледни сладки))
- 2-3 с.л. кайсиев мармалад (използвах мед и оставих по желание, който иска да си ги залива)
Приготвяне:
На тестото:
- Добавете към млякото 75 мл топла вода, проверете температурата (трябва да е приятно хладка сместа) и сложете маята. Изчакайте да се разтвори.
- Сложете в купа 150 г от брашното и залейте с маята. Разбъркайте, после покрийте купата и оставете на топло да шупне.
- Към шупналата вече смес добавете яйцето, солта и захарта. Разбъркайте до еднородна смес.
- Затоплете заедно олиото и маслото (да не е много горещо).
- След това добавете половината от мазнината (60 мл) към тестото. Пак разбъркайте хубаво и малко по-продължително, до поемане на мазнината.
- Наръсете отгоре останалото брашно, ванилията и пак разбъркайте.
- Към полученото тесто добавете останалата мазнина. Получава се меко, леко лепнещо тесто.
- Оставете тестото на топло да втаса.
- През това време подгответе формичките за печене и сварете сиропа.
За сиропа:
- Сложете всички продукти за сиропа в подходящ съд и варете 5 минути. Отстранете от котлона и оставете да изстине.
Отново към тестото:
- Сладкишът може да изпечете в метални чашки за крем карамел или в силиконови форми за кексчета и мъфини. Ако ползвате метални ги намажете с олио и посипете с брашно. Силиконовите не се мажат.
- С потопени в мазнина ръце, късайте топки от втасалото тесто и поставете във формичките за печене, като съобразите тестото да стига малко под ръба (1 см).
- Оставете ги за 10-ина минути (може и повече) на топличко, да втасат още веднъж.
- През това време загрейте фурната на 170 - 180 (С) градуса.
- Поставете кексчетата в загрятата вече фурна и изпечете до готовност (времето зависи от големината на използваните формички)
- Готовите кексчета извадете още топли от формите и оставете да се охладят на решетка.
- След това потапяйте едно след друго в охладения захарен сироп, за около минута.
- Извадете и подредете в поднос или голяма чиния.
- Ако ви остане сироп, полейте сладкишчетата с него.
Това последното повече на кактус ми бие, но замисълът беше дърво (като дом на хвъркатите:)).
Много ми напомниха на старите мелчета, макар през цялото време да си мислех, че опитвайки ги, ще свържа вкуса с този на саварините. Истината е, че колкото и рецепти да съм опитвала за мелчета все нещо беше различно от оня вкус, който помня от детството. А това, с чуждото име, направо ме изненада. Нищо, че я няма специфичната плънка за мелчета. Подправките в сиропа и самото тесто вършат специфичната работа по асоциацията.
Препоръчвам рецептата и благодаря на Ивана, че ме накара отново да се "наредя" на училищната лафка за мелчета ;)
Снежи, така приятно ми стана тази сутрин да си изпия кафето с разкошните ти ''мелчета''! За твое успокоение да ти кажа, че се правят и с коняк, та не си кривнала много от рецептата:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за доверието! Чудесно ''изпечено с любов''!
Прегръдка, мила и хубав уикенд!
Ив, още като видях рецептата си я маркирах. Ама, ако знаех, че е толкова вкусна до сега сигурно да съм я врътнала поне 5 - 6 пъти. Нещо за Коледа ще мисля с нея :))
ИзтриванеБлагодаря ти за поредната вкусотия! Прегръдки!
Ох,много изкушаваш, Снежи!
ОтговорИзтриванеСигурна съм как се топят в устата :)
Прегръдки и усмихнат уикенд!
Точен нюх имаш, Дани :)) Наистина се топят.
ИзтриванеПрегръдки и от мен! Хубав ден!
:) ти като се развъртиш в кухнята- спиране нямаш:) чудесни са! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеА, отдавна играя пумпал в кухнята, ама сега и време имам да покажа :))
ИзтриванеПрегръдки и от мен! Хубав ден!
Снежи, аз не съм опитвала мелчета, не съм и от тези сладости... Но искам и от двете да опитам сега, прекрасни са! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Няма ги вече истинските мелчета, няма къде да ги опиташ, но това много ми напомни за тях. Опцията е "направи си сам" :))
ИзтриванеПоздрави и хубав ден, Гери!
Чудесно предложение! С удоволствие бих си хапана, естествено и от питата с мед! :)))
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Инче, с удоволствие бих те почерпила и с двете.
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
О, и аз на съм опитвала "мелчета", но си ги харесах тези "баба", както и дръвченцето, а за питата медена думи нямам..много обичам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеКак се облизах само, толкова са ми любими сладкиши от този вид с удоволствие ще опитам и точно тези мелчета, прекрасни са!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снеже!
Благодаря, Танче! Ако знаех, че това така ще ми заприлича на мелчета със сигурност нямаше да стои толкова дълго в списъка на чакащите рецепти :))
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Мелчета за пръв пътр чувам ( освен , ако не съм ги видяла при Ивана и вече забравила). За което благодаря и на двете ви, щото очевадно пропускам същественото! Поздрави, Елти!
ОтговорИзтриванеМелчета имаше в старите сладкарници, сега ги няма или поне аз не съм виждала точно като тези, от едното време (ама и по сладкарници сега не ходя, та не знам със сигурност дали е така). Обаче тези си заслужава да опиташ, Мъхче. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСнежи, прекрасни са. Ще си придърпам едничко! Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Поздрави и прегръдки!
Изтриване