сряда, 26 ноември 2014 г.

Шоколадова торта Чанта


За порасналото Слънчице на леля и нейния Рожден и Имен ден!
Обещах и́ доста отдавна, че ще има специална торта и впрегнах всички сили и умения, за да спазя обещанието си. В главата ми се въртеше едно стихотворение за сладките бузки (преработено за леля, иначе в оригинала е за мама)  и технологията мина по мед и масло (що-годе).

— Дай на леля бузка,
леля да я схруска!
Кати кротко става, —
бузката подава.

— Дай ми друга бузка,
леля да я схруска!
Кати бузка дава,
пак се заиграва.

— Лелината птичка!
Дай още едничка!
Кати права става,
бузка не подава.

Тая чудна леля!
Вече е голяма,
я не знай, че никой
трета бузка няма!

Още нямам нужния опит и удобства да снимам целия процес, но ще споделя рецептата за блатовете и крема.

Шоколадова торта Чанта


Продукти:
За блатовете:
  • 6 яйца
  • 300 г захар
  • 50 г млечен шоколад
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 г масло
  • 3 пълни с.л. какао
  • 200 г брашно
  • 1 бакпулвер
  • 3 ванилии на прах
  • половин ч.л. сол
За крема:
  • 240 г млечен шоколад
  • 10 с.л. прясно мляко
  • 50 г масло
  • 2 с.л. мед (захар)
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 300 - 400 г заквасена сметана
Приготвяне на блатовете:
  • Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
  • Белтъците поставете в суха купа и разбийте на плътен сняг със 150 г захар и щипка сол.
  • В метален съд сложете млякото, останалата захар (150 г), какаото и начупения шоколад.
  • Сложете на котлона, изчакайте да кипне и варете 3 минути, като бъркате непрекъснато.
  • Махнете от котлона и сложете маслото. Бъркайте, докато се разтопи и след това разбийте с тел или миксер.
  • Добавете към шоколадовата смес жълтъците, един след друг, като след всеки разбивате енергично. 
  • Пресипете шоколадовата смес в по-голяма купа и добавете пресятото брашно, бакпулвера, ванилиите и останалата сол. Разбъркайте.
  • След това добавете и белтъците, на етапи и бавно, нежно, като бъркане с шпатула.
  • Загрейте фурната на 160 (С) градуса. 
  • В тортена форма с диаметър 25 - 26 см излейте половината тесто и изпечете до готовност. После изпечете и другата половина по същия начин.


    Приготвяне на крема:
    • Разтопете шоколада, заедно с млякото, меда (захарта) и маслото, на умерен към слаб котлон. 
    • Отстранете от котлона и изчакайте да се охлади, на стайна температура.
    • Разбийте течната сметана на сняг. 
    • След това на тънка струйка добавете охладената шоколадовата смес и разбийте на бавни обороти с миксер.
    • Сложете половината заквасена сметана и разбъркайте. След това и останалата, като прецените според гъстотата, 300 или 400 г може да поеме.
    За сглобяването и оформянето на самата торта под формата на чанта няма да разказвам процеса, че не вярвам да се справя добре без картинки. Показвам само готовия резултат:


    Фигурките и покритието на тортата са направени от същото захарно тесто, което ви споделих при сватбените рози.








    28 коментара:

    1. Изглежда като истинска, Снежи! И в любимия ми цвят лилав:)!
      Да е жива и здрава рожденничката, щастлива е с такава леля!
      Прегръдка! Хубава сряда!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Ивче! Прегръдки и от мен! Усмихнат петък на теб!

        Изтриване
    2. Снежи, ах каква изненада си направила на племенницата си! Да е жива и здрава порасналата девойка! Много щастие и успехи!
      Прегръдка!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Бети! Прегръдки и от мен! Хубав ден!

        Изтриване
    3. Снежи, честит празник и да е жива и здрава малкото-голямо момиче! Тортата е чудесна! Ще се радвам следващия път да споделиш снимки от оформянето,че ми е интересно как става! Сърдечни поздрави, мила!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря за пожеланията, Люси! Всеки път си обещавам да снимам и като се захвана, вече просто изключвам :) Бях сигурна, че съм снимала тортата преди да сложа фондана, но се оказа, че не съм. Ще коригирам пропуска :) Поздрави и прегръдки!

        Изтриване
    4. Прекрасна торта,Снежи!Честит имен и рожден ден на племенницата ти с пожелание за здраве и много усмивки!Справила си се отново блестящо,поздравления!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря за пожеланията, Роси и за милите думи! Прегръдки и хубав ден!

        Изтриване
    5. Уникален подарък....Поздравления,Снежи!

      ОтговорИзтриване
    6. Лельо, лельо - не само хубаво готвиш, но и поетеса се извъди! :)
      Снеже, разкошна торта, много оригинална!
      Да ви е здрава и щастлива племенницата!
      Прегръдка!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Хаха, не ставам за поетеса, но това стихотворение помня от времето, когато дъщеричката беше малка. И това "дай на мама бузка..." много обичах да го казвам (не, че сега не обичам, ама... :)). Благодаря ти, Инче! Прегръдки и от мен! Хубав ден!

        Изтриване
    7. Снежи, щастливка е тази малка сладурана
      с такава леля :)
      Чантата е чудесна, както и всички допълнения към нея!
      Прегръдки!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. И аз съм щастливка с всичките мои сладки племенничета :)
        Благодаря ти, Дани! Прегръдки, с пожелание за хубав ден, мила!

        Изтриване
    8. Абе, че красива, няма две мнения по въпроса, но къде е разреза, Снежи? Не четох подробности, просто скролвах надолу и чаках, чаках да я видя вътре каква е, ама няма.... Поздравления обаче за труда и майсторството, страхотна леля си ти! Да е жива и здрава малката рожденичка!
      Отивам нагоре да чета какво точно е това съвършенно изглеждащо бижу. :)

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Няма разрез, Ирме, цяла я дадох :) Тортата беше за детското парти, нямаше ме там и нямаше кой да снима. Блатовете са изправени, това е различното, иначе стандартното блат-крем-блат. Благодаря ти за пожеланията и милите думи! Прегръдки!

        Изтриване
    9. Ееех, искам и аз такава леляяяя. Създала си не каква да е чанта, Снежи, ама маркова - и то с марка "Елти", така и е лепнала на първата снимка, че народа ще се избие да я търси по МОЛ-овете:)) Да ти е жива и здрава рожденичката!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Хаха, развесели ме, Весе :)) Благодаря ти! Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден, мила!

        Изтриване
    10. Страхотна торта, Снежи! Много труд и голямо майсторство се изисква за направата на такава торта, за което те поздравявам!
      На лелите, племенниците са ни слабост :) и неможем да не ги зарадваме :)
      Жива и здрава да е твоята племенница, много щастие и късмет и' желая!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря ти, Тинче! И като леля, и като вуйна все са ми слабост, ама докато са малки. Големият ми племенник вече не дава да го гушкам :) Прегръдки и хубав ден на теб!

        Изтриване
    11. Честит празник с благопожелания за племенницата ти
      и много комплименти за теб, Снежи - страхотна леля си...
      А тортата ти е впечатляващо ефектна, детайлна и прецизно изпълнена,
      с много труд, майсторство и любов - Браво!





      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Дианче, за пожеланията и за окуражителния коментар! Не съм много навътре в захарните декорации, но наистина се постарах. Поздрави и прегръдки!

        Изтриване
    12. Да е жива и здрава племенницата ти, Снежи !Тортата е като истинска, колко труд има вложен в нея! Каква е кокетна само!:) Представям си колко се е радвало момиченцето сладко! Комплименти, мила!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, благодаря, Бонбон! За малката лелина кокетка, нямаше как да не направя кокетна тортичка :) Поздрави и прегръдки, мила!

        Изтриване
    13. Еее, Снежи, голям майстор си! Великолепна идея и изпълнение! Със сигурност племенницата е била много, много щастлива!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. От най-големите :) Шегувам се, разбира се :)) Благодаря ти, Ради! Това, радостта на детенцето, ми беше основната движеща сила. Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

        Изтриване

    loading...

    Абонирайте се за публикации

    Въведете вашия e-mail:

    Предоставено отFeedBurner

    Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")