Наскоро четох една статия, свързана с маркетинг и теорията на Фройд за мотивацията. Та там прочетох, че "една жена е много сериозна, когато пече кекс, защото тя несъзнателно преминава през символичния акт на раждането". Виждате ли, каквото и да хвана да чета, все кулинарно нещо откривам :)
Не тествах теорията :), защото кексчетата пекох преди статията, но истината е, че ги правих с много настроение и любов. Особено като разбрах, че наближава рожденият ден на Лидл.
И това е моят начин да ги поздравя и да им пожелая да са винаги на върха!
Те са там, на върха, защото са различни. Различни са с продуктите, различни са с тематичните седмици, със специалното отношение към клиента. А, бе обичам си го тоя магазин...
Различни са дори и в ролята на рожденик - вместо да получават, те раздават подаръци.
Мен ме зарадваха с това:
И сега е време да забъркам нещо с любов, за да последва "Изпечено с любов".
Формичките за печене тествах с четири вида тесто (нали си имаме рожденик на 4 годинки ;):))
Първи тест:
Кексчета с медено - бадемова плънка
"Изпечено с любов"
Продукти:
за кексовото тесто:
- 2 яйца
- 4 с.л. захар
- 6 с.л. олио (около 40 мл)
- 2 с.л. мед (около 40 г)
- 1 равна ч.л. бакпулвер (на Belbake)
- 1 ч.л. ванилена захар (на Belbake)
- 100 - 110 г брашно
за плънката:
- 50 г марципан (на Belbake)
- 50 г едро счукани бадеми
- няколко бр. цели бадеми
- 50 г мед
- 1/4 ч.л. смес от подправки (на Belbake - на снимката по-горе се вижда опаковката)
за декорация:
- шоколадова глазура - бял и тъмен шоколад (на Belbake)
- захарни фигурки
Приготвяне:
На плънката:
- Отделяме 20 г от счуканите бадеми и целите бадеми.
- Всички останали съставки разбъркваме до еднородна смес (получава се една такава лепкава)
- Късаме от сместа топчета (работим с навлажнени ръце).
- Поставяме по един цял бадем във вътрешността и овалваме в заделените счукани бадеми.
Приготвяне на кексовото тесто:
- Поставяме в купа яйцата, захарта, олиото и меда.
- Разбиваме с миксер или тел.
- След това добавяме брашното, смесено с бакпулвера и ванилията.
- Загряваме фурната на 180 (С) градуса.
- Във формичките за печене поставяме малко от кексовото тесто, в средата слагаме от марципановите топчета и отгоре пак малко тесто.
- Печем в предварително нагрята фурна.
Снимката е от тест номер 2, където тестото е от пандишпанов тип, на два цвята - кафяв и бял. Две- три думи за него, в края на публикацията.
оставяме малко да се охладят и изваждаме внимателно от формата
За декорация използвах шоколадова глазура на Belbake (тъмен и бял шоколад), захарни фигурки и една марципанова пчеличка.
Тази пчеличка е от омесен с пудра захар марципан. Една част е оставена в натурален цвят, а друга - оцветена с хранителна черна боя. Крилцата - от бадем.
След като я гледах известно време разбрах, че нещо ме дразни във формата. Промених на по-дебеличка и нещата си влязоха в норма :)
Ето и едно кексче в разрез:
И част от хвъркатата дружинка:
Втори тест:
Кексчета от пандишпаново тесто.
Въздушно пухкави и вкусни, но абсолютно грешен избор от моя страна, точно за тези формички :) За това стоят в периферията.
Рецептата беше хубава (пухкаво-пандишпановата), но ще я напиша някой друг път.
Ако ви остане от марципановата смес, тази за топчетата, може да я използвате за слепване на тестените фигурки две по две. Аз я употребих и ми отиде цялата в двата вида кексчета.
В близките дни ще ви предложа едни сиропирани и едни солени кексчета.
До скоро, а за сега подсладете кафето си с тези, с медено - бадемовата плънка.
Снежи, прекрасни са! Много апетитни, цветни...много настроение и любов струи от тях! Поздравления от мен и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ради! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеСтрахотни са станали!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеДоста старание си вложила при изработка на тези кексчета Снежи.Със сигурност ти е отнело доста време.От къде си закупи тази форма за кексчетата?На мен повече ми допадна варианта с кексовото тесто.Декорацията и снимките са прекрасни.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека седмица!
Не, не ми отне много време, бързо се приготвят. Дори декорацията е бърза. Формичките са ми подарък от Лидл, но видях, че ги предлагат в магазина, макар като минах да имаха останали малко бройки. Имаше и едни други, на цветчета, като маргаритки.
ИзтриванеБлагодаря ти и хубав, успешен ден, Ели!
Снежи, истински празник е тук! Толкова е весело, вкусно, красиво, а настроението е на макс:). Усмивки както винаги не липсват в твоят блог. Честити подаръци, все такива вкусотии да сътвориш с тях. Колкото до сместа за кексчета и аз съм на мнение, че за този тип форма трябва по-плътна структура на кексчетата, за да се откроят по-добре. Иначе и аз правих въздушни, извадих ги и са красиви, но със сигурност по-плътните ще стоят още по-добре. Поздрави, пчеличке:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катюше! Пухкавите бяха много вкусни, на тях също сложих от тези топчета за плънка, но не ми хареса вида им, не личаха формичките. С кексовото тесто се получиха по-добре на вид. Поздрави и на теб, мила! Прегръдки!
ИзтриванеВнесе пролетта с тези кексчета:))))
ОтговорИзтриванеТочно това каза и дъщеря ми :)) Много пролетна публикация била :)) Хубав ден, Миленче!
ИзтриванеМного вкусотии да твориш с прекрасните подаръци с които са те изненадали Лидл.
ОтговорИзтриванеПрекрасни изглеждат кексчетата!
Поздрави!
Благодаря, Габи! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеМного пъстро е при теб,Снежи,направо празнично,честити подаръци!Много ми харесват кексчетата с тази плънка,отлична идея!Сърдечен поздрав!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Марципановите плънки са ни любими от коледните щолени. На кексчетата също им отиват :) Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеМного хубава идея, Снежи!
ОтговорИзтриванеЧудесни кексчета си направила. С удоволствие бих опитала и от тези, които скромно си стоят отстрани. Изглеждат много вкусни :)
И двата вида кексчета бяха вкусни, но тези вторите не ги докарах на вид. Черпя те от които си избереш :)) Поздрави и хубав ден, Ил!
ИзтриванеМного е весело, красиво и вкусно у вас, Снежи! Черпя се с удоволствие от всичко.
ОтговорИзтриванеПоздравления за теб и Лидл!
Прегръдка!
Благодаря, Ирме! Сърдечни поздрави и от мен! Прегръдки!
ИзтриванеБре, да му се не знае и теорията...то сериозна работа тогава печенето на кекс! Все ще си мисля за това сега като го пека:)!
ОтговорИзтриванеА иначе честити подаръци, знае Лидъл къде да ги прати за да стане купона весел!
Прегръдка,Снежи!
Хаха :)) виждаш ли, Ив, колко сериозни работи вършиш, а? Време е да се замислиш :))
ИзтриванеКато пекох следващата доза кексчета реших да се самонаблюдавам до колко съм сериозна като цяло. Е, как си го помислих и така се засмях :))
Поздрави, прегръдки и хубаво настроение, Ивче!
Чудесен подарък,Снежи!
ОтговорИзтриванеИ прекрасни кексчета!
Прегръдки!
Благодаря, Дани! Поздрави и прегръдки, мила!
ИзтриванеКрасота!Красота!Красота!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря!
ИзтриванеПрекрасни са, Снежи,
ОтговорИзтриванеи подаръкът, и кексчетата, и снимките;
идеята, оформлението и декорациите - също! Поздрави за теб!
Благодаря, Дианче! Поздрави и прегръдки! Усмихнат ден ти желая!
ИзтриванеАх, каква трудолюбива пчеличка си, Снежи! Страхотно решение, прегръдки!
ОтговорИзтриванеВторо сравнение с пчеличка, прихванала съм нещо от пчеларството :))
ИзтриванеБлагодаря, Игличе! Хубав и усмихнат ден!
Ей, тия дни се отядох на лидълови сладкиши;) Твоите също са много апетитни, красиви и съвсем като за празник. Снежи, пожелавам ти всеки ден да е някакъв празник!
ОтговорИзтриване:) Оплакваш ли се? :))
ИзтриванеБлагодаря, Мъхче! Като не ми е празнично влизам при теб, там поне ми става красиво :* Поздрави и хубав ден!
Честити подаръци, Снеже! Вкусно и красиво си започнала да ги оползотворяваш!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Инче! Поздрави и прегръдки от мен! Хубав ден!
ИзтриванеСтрахотни сте и ти, и Лидл, и хвъркатата дружинка!
ОтговорИзтриване:)) Благодаря, Весе! Хубав и усмихнат ден!
Изтриване