понеделник, 3 ноември 2014 г.

Шоколадов пай

Повече от месец чаках да ми се случи, това шоколадово щастие от блога на Поли (Casa Perfetta). И ето, че се случи. Не съвсем по оригинал, но очаквано вкусно, особено след дългоочакваното му сбъдване.

Промените са:
*млечен, вместо черен шоколад
*ябълки, вместо круши
*бели чаени бисквити, вместо какаови

Шоколадов пай
По вдъхновение от: Casa Perfetta


Продукти:
За бисквитения слой:

  • 200 г бисквити (чаени, маслени)
  • 120 г масло
  • 1/4 ч.ч. орехи
За шоколадовия слой:
  • 300 г млечен шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 2 ябълки
  • 2 с.л. коняк (ром)
  • 2 с.л. захар
  • щипка канела (ванилия)
Приготвяне:
  • Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета.
  • Сложете 2 с.л. захар с 1/2 ч.ч. вода на котлона да кипне.
  • Добавете ябълковите кубчета, канелата, коняка и оставете да поври минутка, две (по-малко или повечко, зависи от сорта на ябълките. Те трябва да си пуснат аромата, но да останат твърди).
  • Отстранете от котлона.
  • Извадете ябълките с решетъчна лъжица, а в горещия сироп сложете начупения на парченца шоколад.
  • Разбъркайте до пълно разтопяване на шоколада и оставете да изстине.
  • Разтопете маслото.
  • Смелете бисквитите и орехите.
  • Изсипете разтопеното масло при тях и хубаво разбъркайте.
  • Сложете бисквитената смес във форма за торта и силно притиснете към дъното, като едновременно оформяте и борд по стените.
  • Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
  • Сложете формата с бисквитите във фурната и печете около 10-ина минути (хвърлете му един поглед на 5-тата минутка)
  • Извадете от фурната щом бисквитеният блат порозовее леко по края. Оставете да изстине.
  • Разбийте сладкарската сметана до пухкав, въздушен крем.
  • Добавете напълно изстиналата шоколадова смес и обединете с помощта на лъжица.
  • Сложете ябълковите кубчета и разбъркайте.
  • Изсипете върху бисквитения блат и приберете  хладилник до пълно стягане на крема.

Сервирах с карамелен сос.



В шоколадовата смес може да сложите повече плод или печени ядки (особено добре подозирам, че ще е с карамелизирани).


Сладкишът е лесен. Досадно е времето за чакане на няколкото изстивания по време на приготвянето и финалното предстартово очакване, преди да отрежеш парченце и да се потопиш в този шоколадов "time off".

Благодаря на Поли за рецептата и нейните силно въздействащи снимки!


Макар и по-различен оприличихме сладкиша на десерта кекси-крем :) Нали си имаме база с рецепти за сравнение :)

18 коментара:

  1. ааа и аз искам да ми се случи:))) Снежи:))) великолепен е, неустоим! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Като шоколадов сладолед изглежда кремчето, Снежи:)! Разкош!
    Прегръдка и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я, вярно като сладолед стои :)) Само дето не ти премръзват зъбите от него :))
      Прегръдка и успешна седмица, Ив!

      Изтриване
  3. Аз явно съм проспала много интересни десертчета(::::
    Връщам се на поправителен:)))
    Снежи,ще се потретя,великолепен десерт,мила!Поздрави и прегръдки!:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка ме изкара от моето заспало състояние :)) Идвам на поправителен с теб, имам за наваксване. Поздрави и прегръдки! Успешна нова седмица, Миленче!

      Изтриване
  4. Снежи, имам ябълки в излишък, та ми харесаха промените ти, бих направила, но да не се заричам, ча както изпуснах медеца....каних се, каних, хем и готови рецепти нейде имах и снимки...Здраве да е, ще чакам заедно със спечелилия да се радвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявах се и чаках да се включиш в медената игра, Весе. Ама и аз съм точно като теб, та те разбирам :) Някои рецепти по година отлежават, докато им дойде времето :) Здраве да е, както казваш. Ще се отвори нова възможност :) Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Този пай на Линчето заслужено обиколи много трапези и със сигурност си заслужава чакането,страхотен е и при теб,Снежи!Хубава седмица с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм изтървала обиколките, но определено е нещо, което си заслужава. Поздрави и прегръдки, Роси! Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Чудесен е, Снежи :)
    И с този карамелов сос....
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, карамеленият сос много му отива, макар да го прави още по-сладък.
      Поздрави и прегръдки, Дани! Хубава да е и твоята седмица!

      Изтриване
  7. Разкошен пай, Снеже! И на мен това шоколадово изкушение ми беше останало като блян в съзнанието! Чудесно приготвено и от теб и в оригинал, ще трябва се пробва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще му дойде времето и при теб, Танче :) Хубав е, заслужава внимание.
      Поздрави и успешна нова седмица!

      Изтриване
  8. Снежи, ама чудесна премяна си му направила и ти... Не по-малко изкушаващ!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, плануван е и с малини :) Само да не забравя и ще го тествам и с малини.
      Поздрави и хубава нова седмица, Гери!

      Изтриване
  9. Вълшебно шоколадово изкушение, Снежи -
    много красива визия, ефектни снимки и чудесен вкус...
    Благодаря и поздрави и за вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диянче! Истинско изкушение е. Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")