събота, 22 ноември 2014 г.

Френска селска торта - вариант 2

Не знам дали помните регламента в играта "Медена тема", но в точка 3 написах "избраната рецепта ще споделя в блога, (което означава, че и аз ще я сготвя)".

Изтеглих късметлията, споделих кой е той, с каква рецепта е участвал, изпратих бурканчето с мед, като награда и сега е време да спазя обещанието си с една френска селска торта.
Рецептата, която вече имам записана в блога, е малко по-различна, но и да не беше, пак щях да я направя. У нас не е нужен специален повод за торта :) Макар, че за тази изчаках повода - рожден ден на приятел.


Френска селска торта
Рецепта, изпратена от Габи Костадинова за играта "Медена тема"



Спазих дори идеята на Габи за декорация - бисквитки от тестото, нашарени с шоколад :)


Продукти:
за 7-8 блата
  • 1 яйце
  • 150 г захар
  • 50 г масло (олио)
  • 2 с.л. мед
  • 2 равни ч.л. сода
  • 400 г брашно
  • 200 мл прясно мляко
За крема:
  • 500 г заквасена сметана
  • 250 г крема сирене
  • 200 г маскарпоне
  • 2 с.л. мед
  • 1 ванилия на прах
Допълнително:
  • Сладко от сини сливи
  • Шоколадова глазура на Belbake
Приготвяне:
  • В метален съд (препоръчително с двойно дъно) се разбиват яйцата и захарта.
  • После се добавят млякото, меда, содата и маслото (не е нужно да го разтопявате). 
  • Поставяме на умерено нагрят котлон и варим до получаване на светло карамелен цвят на сместа, като бъркаме непрекъснато  (около 10-ина минутки ми отне, не повече)


  • Докато е още топла сместа се сипва брашното и се омесва.
  • От полученото тесто се оформят 7-8 топки, всяка с тегло около 85 грама. 
  • Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30см, дебелина 3мм (първо разточвам на тънко кората и после изрязвам кръг с нужния диаметър). 



  • Пригответе си всички блатове, преди да започнете с печенето.
  • Загрейте фурната на 160 - 170 (С) градуса и изпечете корите (времето за всяка кора е от 2 до 4 минути).



  • От част от тестото изпечете бисквитки.




  • За крема сложете всички съставки в купа и разбийте с миксер.
  • Подредете тортата във форма с падащи стени, като между блатовете нанасяте крем и сладко от сини сливи (или друго по ваш вкус).
  • Разтопете шоколадовата глазура и полейте тортата. 
  • Украсете и бисквитките с шоколад и ги подредете отгоре.
  • Приберете в хладилник и сервирайте на следващия ден.

Само една хубава книга би ви накарала да забравите за тортата и да и́ дадете нужното време да "узрее".










12 коментара:

  1. Мм, много вкусна торта! Искам и аз едно парченце, моля! :))
    Поздравления за победителката! Да ѝ е сладко и усмихнато с твоя медец!
    Хубав уикенд, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме! Надявам се да и е вкусен медецът на Габи, а ние се подсладихме с тази тортичка, благодарение на нея :)

      Изтриване
  2. Чудесен вариант на тази вкусна торта, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна торта, Снежи! А пък какви ,,вкусни'' снимки си направила...:))
    Поздравления за теб и победителката!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, не ми казвай, че и нея прави в Гърмен??? Толкова ти харесаха къщичките, че не излезе от тях, а? ОК, отивам и аз на кулинарен фест там;))) Прекрасна е, обичам я и си вземам парченце, нищо, че си я правила за друг;) Хубава неделя, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че много ми хареса къщичката, вярно е, но тортата си я носихме от вкъщи :) Къде ти, оставаше и торта да правя там и щях да изпусна хубавата част от почивката :)) Поздрави и хубав ден, Мъхче!

      Изтриване
  5. Прекрасна е, за това е и победителка, нали. Много вкусно и красиво си я направила и ти, Снежи! А с помощници, просто няма как да не се получат нещата:). В тази къщурка добре сте си прекарали:). Поздрави и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много голям помощник си имам и коректор :)) Коригира на няколко пъти разпределението на звездичките, като изяде излишните според него:)) Поздрави и хубав ден, Бонбон!

      Изтриване
  6. Страхотна торта си приготвила,Снежи и сте си подсладили почивката великолепно!Прегръдка с пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Поздрави и хубаво настроение!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")