четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Уютни вечери в Garmen Hills и рецепта за пържоли с бирен сос

Свежи сутрини, все още не много студени, по-скоро приятно хладни, за събуждане. Лек дъждец, между оределите клони на дърветата, нежно докосващ последните за сезона обагрени листа. Огън в камината, топли и уютни вечери. Детски смях, лудории, "усмирителни" приказки за Дядо Коледа и послушните деца ;).
В няколко изречения това беше почивката ми в Garmen Hills. Плюс изявите ни в кухнята - Elti срещу Ради :)) (като Манчев срещу Шишков ;)) и разходките в околността.


Мястото е очарователно. Избрахме го от пръв поглед в интернет и чакахме с нетърпение да го видим на живо. Беше точно такова, каквото си го представяхме - тихо, спокойно, красиво и уютно.

Вила Грийн вю в Гърмен хилс



Гъбки


Ще се върнем пак.


За вечерта на Elti избрах едни лесни пържолки и торта, която бях направила у дома.

Ароматни свински пържоли с бирен сос

Продукти:
  • 8 - 10 бр. (около 1,2 - 1,4 кг) свински пържоли (вратни или филе)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. смлян черен пипер
  • 1 ч.л. подправки "Прованс"
  • половин ч.л. лимонова трева
  • 2 с.л. мед
  • половин скилидка чесън
  • сол
  • 2 - 3 с.л. олио
За соса:
  • 1 глава кромид лук
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 30 мл коняк (в оригиналната рецепта е с уиски)
  • 150 мл кетчуп (ползвах домашен)
  • 1 с.л. горчица (от тази)
  • 1 с.л. мед
  • смлян черен пипер
  • сол
  • 150 мл светла бира (в оригиналната рецепта е с тъмна)
  • 2  - 3 с.л. олио (зехтин)
Приготвяне:
  • Посолете пържолите.
  • Направете смес от меда, нарязаната на ситно скилидка чесън и всички подправки (може да добавите лъжица топла вода или бульон).
  • Намажете всяка пържола с така получената смес и оставете за половин час в хладилник.



  • Подредете пържолите в тава, налейте малко мазнина и вода, колкото да покрие дъното на тавичката.
  • Завийте тавата с алуминиево фолио и сложете във фурната, на горно и долно нагряване, температура 200 (С) градуса.
  • Печете до омекване на месото. 
  • След това махнете фолиото, полейте пържолите с мазнината от печенето и оставете във фурната да се зачервят.

За соса:
  • Загрейте 2 - 3 с.л. олио или зехтин в тиган.
  • Добавете ситно нарязаните кромид и чесън. Пържете до омекване.
  • Залейте с коняка и изчакайте да се изпари.
  • Добавете кетчупа, горчицата, меда и разбъркайте.
  • Намалете котлона и варете до сгъстяване на соса, като разбърквате периодично.
  • Налейте бирата, посолете и подправете със смлян черен пипер.
  • Подредете топлите пържоли в плитка чиния.


Сервирайте със соса



Подправките за мариноване на месото може да изберете според вашия вкус. Аз заложих на мои любими. А сосът не е допълнение, той е акцент. Много ни хареса на всички. 


Следващата вечер друг се развихри в кухнята и забърка вкусна кавърма, в компанията на уханна питка (избягала от снимка):


За това казвам, явно вече сте надушили шегата, че играхме Ради (в ролята на Манчев), срещу Elti (в ролята на Шишков, че негова рецепта си избрах).
Да ви е сладко! 

18 коментара:

  1. Със сигурност сте си изкарали страхотно, а и добре сте хапнали. ;) Съжалявам само, че я няма тортата...
    Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тортата се носи към следващата публикация, Гери :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Снеже, прекрасно и много уютно местенце сте открили! А гощавката е толкова апетитна и богата...Поздравления за вкусния двубой:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ради, мястото е много хубаво. Благодаря за поздравленията :)
      Хубави почивни дни ти желая!

      Изтриване
  3. Прекрасно местенце, а главните готвачи в случката са си достойна конкуренция на Манчев/Шишков. Първия ми е слабост, че му нося фамилията:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забавлявахме се с влизане в роли:)) Благодаря, Весе!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Явно добре сте си починали на разкошно място и вкусно сте се нагостили! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеше и още да понеса - и от почивката, и от гощавката :))
      Прекрасен ден, Инче!

      Изтриване
  5. Изглежда страхотно (манджичките още повече)! Отдавна сме си го набелязали това местенце, още повече, че доколкото помня са гостоприемни и към кучета, а на нас това ни е приоритет. :) Като гледам снимките ти май си залужава и за повече от един уикенд да се отиде ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Кате, приемат домашни любимци. И ние това гледахме, макар после да се намери кой да се грижи за нашия. Мястото си заслужава, мога да изкарам и седмица там :)
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Ех, че готино, все едно бях с вас, така се почуствах. Вечерята е перфектна, местенцето красиво, хората прекрасни, дечицата весели и доволни:). Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Топли прегръдки и от мен! Може някога наистина да попаднем заедно на такова място :)

      Изтриване
  7. Снежи, чудесно място сте избрали!
    И рецептата е много вкусна!
    Другият път опитай с тъмно пиво, което ще ти даде
    прекрасен вкус :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Късно видях, че е с тъмна бира рецептата, иначе съм сигурна, че нейния вкус ще пасне идеално на месцето. Светлата не се изложи и тя, много апетитно се получи :)
      Прегръдки и хубав ден, Дани!

      Изтриване
  8. Откога съм го набелязала, ама вече ти казах. Сега остава да идем, ама може и да те взема, айде от мен да мине;)) Очарователно е, а вечерята като за приятели. Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това вече ми харесва :) Колко си добричка, ще ме вземеш все пак :)) Аз обещавам да не съм като багаж ;) А мястото е тихо и спокойно, заслужава си.
      Поздрави и хубав ден, Мъхи!

      Изтриване
  9. Леле, страхотно място, благодаря, ние тук северняците сме все леко в тъча, записвам си го веднага, разгледах сайта обстойно, то си е велико, прекрасна обстановка, а и цените са им приемливи, прекрасно преживяване, а за рецептата както винаги си 10 точки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, страхотно място наистина. Имах си един фаворит до момента, комплекс Дюлгерите в Копривщица. Сега станаха два :) На такива местенца релаксирам истински. Радвам се, че съм била полезна и на теб, Поли, в избора.
      Прегръдки и от мен! Усмихнат ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")