четвъртък, 13 ноември 2014 г.

"Изпечено с любов" - продължението

Редуване на вкусове - сладко, солено, пак сладко...

Оплаквам се на приятели, че след сладко ми се дояжда солено. След соленото пак сладко и... те така, по приятелски ме успокояват, че килцата си ми отиват :))

"Изпечено с любов"
Солени кексчета с брашно от лимец
По преработена рецепта от блога




Продукти:

За кексовото тесто:
  • 75 г брашно от лимец
  • 75 г пшенично бяло брашно
  • 5 г бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол
  • 150 г заквасена сметана (кисело мляко)
  • 75 мл олио
  • 1 яйце
  • 40 г счукани орехи (по желание)
  • микс от семена - сусамено, маково, ленено (по желание)
Допълнително за плънка (по желание):
  • 50 г краве сирене
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • 1 малка скилидка чесън
  • няколко колелца луканков салам (или друг колбас по избор)
  • 2 с.л. счукани орехи
Приготвяне:

На плънката:
  • С вилица намачкайте сиренето. 
  • Добавете 2 с.л заквасена сметана, ситно нарязаната скилидка чесън, 2с.л. счукани орехи и нарязания на кубчета колбас. 
  • Разбъркайте сместа.

На кексово тесто:

  • Разбийте заедно яйцето, олиото и сметаната.
  • Смесете в купа двата вида брашно, бакпулвера, содата, солта и счуканите орехи.
  • Добавете яйчната смес и разбъркайте.
  • Във формичките за печене на кексчетата сипете малко семена на дъното.
  • Сложете отгоре по лъжичка от кексовата смес.



  • Натиснете, така, че тестото да покрие дъното.
  • Отгоре сложете половин или една лъжичка от сместа със сирене.
  • Върху сиренето, пак поставете лъжичка от кексовата смес и заравнете.




  • Печете в предварително нагрята на 200 (С) градуса фурна.
  • Когато са готови извадете формата и оставете малко да се охлади.
  • След това извадете кексчетата.


У нас се харесаха топлички.



16 коментара:

  1. Е, този вариант с брашно от лимец най - много ми хареса, Снежи.Лимецът се споменава още в кн." Битие " като най - старото житно растение.Той съдържа много малко глутен и е подходящ за хората, чувствителни към глутена.
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели. А на мен ми харесва и това, че не подлежи на генно модифициране :) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Я, пеперудки с мезе! :)
    Черпя се веднага без никакви угризения, Снежи - много вкусни ще са твоите солени кексчета, да не говорим колко апетитно изглеждат!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почерпи се, Ирме :)
      Благодаря ти и хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  3. И сладките, и солените изглеждат прекрасни!
    И аз като теб след сладко търся нещо солено...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Лош навик ми е редуването, искам да го махна :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. И аз ще ги редувам заедно с теб;) няма да откажа, каквото и да ми приготвиш, Снежи!:) Чудесни са и тези. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Ако можеше да ги редуваш вместо мене нямаше да е лошо ;), че гоня визията на баба Цоцолана :)))
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  5. Ма тези даже са здравословни, какви килца, какви пет лева?;))
    Ухаят на дом и уют, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз това си повтарям, ама не работи. Лепи ми се всичко и това си е :)
      Хубав ден, Мъхче!

      Изтриване
  6. Който обича сладко и солено така си ги реди! :)
    Снеже, прекрасни са и интересни в тези форми.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, редувам, после редуцирам с диети :))
      Поздрави и хубав ден, Инче!

      Изтриване
  7. Чудни кексчета, Снежи! Звучат ми много, много вкусно!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")