Свинско месо под юрганче

Имам си две (повечко са, в интерес на истината) много любими рецепти - едната за боб, другата е пълнената погача на Пепчо.
И какво е общото? - Хлебчето :).
Според мен топлата домашна питка е в състояние да промени вибрацията на всяко ястие, а когато са в партньорска програма (питката и ястието), то едното се раздава за другото и обратно. За това може би такива комбинации са ми любими.

Първият път го направих в тавичка и завих с по-голямо юрганче. Вторият - в калени купички и определено стои по-красиво. Ето какво се крие отдолу:



Продукти:
  • Свинско филе (зависи колко порции искате. Предвидете 3 - 4 тънко нарязани пържоли на порция)
  • Топено сирене с гъби на "Жоси" (по лъжичка на пържолка)
  • Топено сирене чедър (слайс)
  • Кромид лук
  • Червени чушки (сладки, люти - по желание)
  • Чесън
  • Суха чубрица
  • Сусамов дресинг на Kikkoman (или соев сос)
  • Сол
  • По желание - картофи, гъби
Приготвяне:
  • Нарежете филето на пържоли, но без да стигате до края.
  • Поръсете със сол и чубрица всяка пържола.
  • След това между пържолите сложете по лъжица топено сирене, резенчета чушки, нарязани на филийки кромид лук и чесън, чедър (не го пропускайте или замествайте с друго).


  • Сложете филето в тава, поръсете със сусамовия дресинг (или соев сос) и малко олио.
  • Пуснете няколко цели скилидки чесън в тавата.
  • Сложете вода около 1 - 1,5 см. Завийте тавата с алуминиево фолио и печете до готовност на месото (времето зависи от големината на парчето и от крехкостта на месото). Температура около 190 - 200 (С) градуса.
  • След това махнете фолиото и запечете до апетитен загар. 
  • Ако има останала течност в тавата, имате два варианта - да оставите да се изпари (ако е малко) или да я отцедите (ако е повече. Но не изхвърляйте, а сгъстете с брашно, добавете малко сметана и ще си имате допълнително сос към ястието).



Удобството на тази рецепта е, че може да приготвите месото няколко часа или ден по-рано, преди сервиране. Не, че не загърнах единия път и горещо месо, но хлебчето беше истински хубаво, когато му дадох нормално време за втасване.

За тестото продуктите пак зависят от големината на парчето месо.
Примерните количества за месо, около 20 см дълго, са:

  • 280 - 300 мл хладка вода
  • 7 г суха (или 20 г прясна мая)
  • 1 равна ч.л. сол
  • брашно (около 450 г)
В хладката вода слагате маята да се разтвори. След това добавяте солта и на малки порции брашното, до получаване на меко хлебно тесто.

Вариант 1  - ако ще завиваме горещо месо, току що извадено от фурната:
При този вариант замесете тестото веднага след като сложите месото във фурната. Оформете на питка, намажете я с олио и завийте с фолио за свежо съхранение. Тестото ще втаса и може би превтаса, но това да не ви притеснява. Малко преди да е напълно готово месото, поставете бухналото тесто на набрашнен плот и леко го разтеглете с ръка (без да го размесвате повторно). Извадете месото от фурната и веднага отгоре наметнете тестената кора. Оформете допълнително с ръка, така че да е завито отвсякъде. Не натискайте силно тестото.
Върнете във фурната и печете до готовност на питката (на горно и долно нагряване, температура 190 (С) градуса).


Препоръчвам обаче:
Вариант 2 - месото е направено предварително и вече е хладко или студено:
Разточваме тестото на кора, поставяме я върху месото и оставяме да втаса.



Тук вече тестото си бухва нормално и се получава хубава питка със сгушено в нея ароматно и сочно месо.
Снимката не е красива, но разкрива прегръдката, за която ви говоря


В индивидуални купички беше по-красиво, но нямам да ви покажа снимка, на официалния финален изглед.

Вариант с картофи, в калена купичка

Вариант без месо
Само резервата оцеля. При този начин не слагайте допълнително вода. Само завийте с фолио и печете в собствен сос.
Резервна бройка за блога
Направих опит да "отвия" месото, но ... на това му се вика студена спойка :)) Всичко се обърна с "краката" нагоре :)


Вкусно е както топло, така и студено, но в чест на питката препоръчвам да заложите на топлия вариант.




24 коментара:

  1. Прекрасно предложение, Снежи! Грабна ме от пръв поглед.

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея за месото, Снежи :)
    И много красив, цветни снимки!
    Хубава неделя!







    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Трябваше да направя снимки и на купичките, с хубаво бухналото калпаче, но оставям място за фантазия :) Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  3. Всякак е апетитно, Снежи :) Дори с краката нагоре!
    Чудесна идея за задушено месце и хляба с него; поел ароматите на месото и с хрупкава коричка.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е от фотогеничните рецепти, но ти като виден познавач, надушваш аромата, нали? :)
      Благодаря ти, Пепи! Хубав ден!

      Изтриване
  4. Снежи, този твой стил на публикуване много го обичам, хем весело, хем вкусно, хем красиво и много, много приятно! Рецептата е фантастик, а снимките повече от съблазнителни. Приятна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Катенце, благодаря ти! Ако имах и твоето темпо :))?
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  5. Фантазия и за двата варианта съм, месцето е великолепно, а с юрганчето е още по! Винаги ми е много хубаво при теб! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Поли! И на мен ми е хубаво при теб - още ми се върти в главата оная шоколадова тортичка :) Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Снежи, чудно е и юрганчето и завитото от него!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Хубава да е и твоята седмица! Прегръдки!

      Изтриване
  7. It looks so nice and I am sure that tastes very good.

    ОтговорИзтриване
  8. Снежи, чудно месце под юрганче. Много оригинално и красиво поднесено. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Еее,пак изби рибата,Снежи!Това ветрило е тотален разкош,пък завито в погачата-кулинарен шедьовър,какъвто тук намирам не веднъж!Отново поздравления и бурни адмирации за прекрасните идеи и гозби!Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма страшно - Lidl пускат пъстърви :))
      Благодаря ти, Роси! Много обичам хлебчето и ястието в едно, и бих си напълнила блога с такива рецепти (май съм на път, де). Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  10. Снежи, това е страхотна идея! Сигурна съм в чудесния вкус! Правя подобно месно руло, но съвсем не под "юрганче" :) Ще пробвам твоето предложение и то наистина в топлия вариант :)
    Хубава и успешна седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако ти хареса, Албенче. И да, топлият задължително :) Плюс някоя нова добавка от теб :)) Поздрави и прегръдки! Успешна седмица!

      Изтриване
  11. Пу, с ''краката нагоре за мен''...страхотно ястие, Снежи! И аз обичам разни неща под юрганчета :)!
    Прегръдки :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е каква стана тя - под юрганче и с краката нагоре :)) ;)
      Хубав ден, Ив! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  12. Еха, пак чудесна и вкусна идея! А "с краката нагоре" ми заприлича на обърната гъбка!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

loading...