Хлебче, а в хлебчето кюфте и в кюфтето мини топче моцарела. Как ви звучи?
Първоначалната идея беше за кюфтенца със "сърце" от моцарела, сос фрикасе и червени нишки олио с пипер. Но после, вместо да се излежават "разголени" в сос, реших да им наметна по елече. И се получиха облечени кюфтенца.
loading...
Продукти:
За кюфтетата:
- 500 г кайма
- 1 гл. кромид лук
- 1 яйце
- 1 филия хляб
- 2 с.л. прясно (или кисело) мляко
- черен пипер
- лимонова трева (новото ми откритие сред подправките, което слагам почти навсякъде :), до омръзване или до откриване на нови)
- 125 г бейби моцарела на "ЖоСи"
За тестото (използвах рецептата за постната питка):
- 275 мл хладка вода
- 7 г суха мая
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. оцет
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. олио
- 450 г брашно
Приготвяне:
- Първо замесваме тестото. Слагаме маята в хладката вода и оставяме да постои 10-ина минути.След това добавяме солта, оцета, захарта и олиото. Ръсим брашното и оформяме на питка. Оставяме на топло да втаса, а през това време подготвяме кюфтетата.
- Накисваме филията хляб в малко вода, като добавяме и млякото в нея.
- Нарязваме лука на дребно.
- Към каймата добавяме яйцето, нарязания лук, добре изстисканата филия хляб и подправките. Омесваме с ръка до хубаво обединяване на съставките.
- След това оформяме кюфтета, като във всяко поставяме топче бейби моцарела.
- От тестото късаме малки топчета, които разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Правим четири срещуположни разрези.
- Поставяме едно кюфте в средата на питката и завиваме кюфтето с тестените "лисчета", като ги застъпваме. (Идеята, за този начин на завиване с тесто е някъде от нета, но в записките ми нямаше отметка и не знам точно от къде.)
(Изтеглих листчетата тесто под лек диагонал и единия край подпъхнах под кюфтето).
За да запазят формата си, тук-там видях, че имат нужда от фиксиране с клечка, за това направо ги нанизах на дървен шиш, по три. Ако ги подредите плътно в тава, може да избегнете шиша, но идеята, за този начин на сервиране, ми се видя по-красива.
- Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене.
- Дайте малко време на тестото да бухне и изпечете питките в предварително нагрята фурна, на температура около 180 (С) градуса.
После ми просветна идеята, че между питките, на шиша, може да се сложат гъби, лук и чушки. Ще опитам при някой следващ път и ще напиша допълнение, ако си струва.
За сервиране им подсигурете "шопска" компания :) (разбирайте салата). И ако от някъде ви подсвирне левурда, не се ослушвайте дълго - един чеснов сос ще им се отрази чудесно.
Вчера Лидл ме зарадваха с пресни връзки див чесън (първите за тази година).
Олио, сол, оцет и листа левурда, в робота става за секунди.
И както става с повечето рецепти - времето за приготвяне не е равно на онова, другото и тук мога да кажа "имало едно време, едни облечени кюфтенца с моцарела, които свършиха преди Лидл да пусне левурдата" :) Хубавото е, че винаги може да си направим повторение :)
Да ви е сладко и се радвайте на хубави почивни дни!
Прекрасни, прекрасни кюфтенца, прииска ми се да съм ти на гости, Снежи:)...много красиво и елегантно поднесени:*! А описанието на рецептата ме усмихна до последната запетайка :))!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубави почивни дни!
Хайде, Ив, идвай ми на гости! Да мога да те гушна на живо.
ИзтриванеХубаво настроение в днешния ден!
Снежи, направо ме запали, толкова добре изглеждат и са едни такива с настроение,направо за парти! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Поли! Прегръдка и от мен, с пожелание за хубав ден!
ИзтриванеСнежи, много обичам да се отбивам при теб. Гарантирани са ми и вкусотиите, и доброто настроение. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Радвам се, че се отбиваш с желание, Гери! Винаги ми е приятно да чета коментарите ти! Благодаря ти! Поздрави и прегръдки!
Изтриване"Как ми звучи?" -
ОтговорИзтриванеЗвучи като фантазия от вкусове, аромати и красива визия, Снежи,
като едно прекрасно продължение на разкошните воловани.
Много оригинални нови идеи с красиви снимки и пролетно настроение,
благодаря за удоволствието, поздрави и хубав уикенд!
Благодаря за милите думи, Дианче! Удоволствието е мое :) Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!
Изтриванестрахотни кюфтенца, Снежи! Особено с този сос от левурда (виж аз съм запасена) много апетитно звучат.
ОтговорИзтриванеПоздравления за оригиналната идея!
И хубав неделен ден на теб :)
Благодаря, Пепи! Много ще им отива сос с левурда, но късно я пуснаха в Лидъл. Завиждам за запасите :) Прегръдки и усмихнат ден!
ИзтриванеСнежи, усмивка сладка! Разголени, наметнати, облечени:))), тез кюфтенца с толкова сюрпризи около тях и в тях, няма начин да не ми се усладят. Страхотно презентиране! Прекрасна нова седмица, мерси, че сподели за Лидл и Левурдата:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Усмихна ме с коментара :) Прегръдки и хубав ден!
ИзтриванеСнежи, звучи ми много вкусно и примамливо, и си грабвам едничко-двечки, не мога да им устоя. Прекрасна седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Грабвай и да ти е сладко!
ИзтриванеПрегръдки, с пожелание за прекрасен ден!
Ми, Снежи, и на мен ми звучи много примамливо :) То, да си призная, правила съм подобно нещо, но като мъфини и пълнени с кашкавал и е много вкусно. Но тези определено много ми харесват - как добре си ги завила! Май ще приложа идеята :)
ОтговорИзтриванеСлънчев следобед! Поздрави!
Благодаря, Албенче! Ако се бях сетила за мъфини-формичките, нямаше да ги бодвам на шиш. Запомням тази идея :)
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Снежи,идва ми да изръкопляскам за прекрасната идея!Толкова апетитни рози си направила,оригинални,красиви....изобщо рецепта-фантастиш!И с тази вкусна плънка няма как да не са безкрайно вкусни!Много,много съм впечатлена!Прегръдки и пожелавам една успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеСнеже, такива красиви елечета си им направила и са се гушнали апетитно в тях! Чудесна идея!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Инче! Прегръдки и от мен!
Изтриване