Торта "Ябълката на Ева"

Изборът на торта за моя рожден ден се въртеше около няколко неща - да е плодова (въпреки, че в средата на зимата изборът не е много голям), да е лека и свежа, да ми звучи непознато, така, че способността ми да определям вкуса само по рецепта да бъде заблудена и да се радвам на някаква вкусова изненадка при първата хапка.

Успях да се зарадвам с тази торта "Ябълката на Ева"

Източник: povarenok.ru

Торта "Ябълката на Ева"


 
Продуктите са за торта с диаметър 20 см, порции 10-12

Продукти за блатовете:

  • 4 яйца
  • 100 г захар
  • 50 г брашно 
  • 16 г какао
  • 30 г олио
  • 35 г прясно мляко
Приготвяне на блатовете:
  1. Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
  2. Разбиваме жълтъците с 20 г от захарта до побеляване, около 10 минути
  3. Добавяме олиото и отново разбиваме.
  4. След това слагаме пресятото брашно и какаото.
  5. Разбиваме до гладко тесто.
  6. Накрая наливаме млякото и отново разбиваме сместа.
  7. Разбиваме белтъците на сняг с останалата захар.
  8. Добавяме белтъците в шоколадовата смес и обединяваме с помощта на шпатула, като се стремим да запазим въздушността на тестото.
  9. Подготвяме си две тавички с диаметър 20 см (може и по-големи и след това да изрежем от тестото две платки с диаметър 20 см. Аз използвах точно този метод, а останалите парчета блат, след изрязването на кръглите форми, сложих в крема)
  10. Слагаме хартия за печене на дъното на тавичките и разпределяме тестото.
  11. Печем в предварително нарята до 180⁰ С фурна около 10 минути.
  12. Изваждаме от тавичките и оставяме да изстинат.

Продукти за карамелените ябълки (и сливи):
  • 2 ябълки
  • 2 сини сливи (сложих ги за цвят, оригиналната рецепта е само с ябълки) 
  • 50 г захар
  • 25 г масло
  • 1 ч.л. канела
  • 1 с.л. портокалов или лимонов ликьор
Приготвяне на карамелените ябълки:
  1. Измиваме и нарязваме ябълките на кръгчета с дебелина около 0,7см. Изрязваме средата със семките.
  2. В тиган карамелизираме захарта до светъл карамел, без да разбъркваме.
  3. Слагаме маслото, канелата и разбъркваме карамела. Поставяме кръгчетата ябълки и ги оставяме до леко омекване (не трябва да омекват съвсем). 
  4. Наливаме ликьора и държим още 20 секунди.
  5. След това махаме от котлона и слагаме ябълките да се отцедят. Карамеления сироп запазваме за сиропиране на блатовете (той е съвсем малко, но достатъчно).
  6. На подходяща подложка (поднос или др.) поставяме ринг за торта, фиксиран на 20 см диаметър.
  7. Отцедените ябълки подреждаме на дъното. В средата на всяка ябълка слагаме кръгче от синя слива.(След обръщане това ще се падне лицето на тортата, за това се стараем подредбата да е красива).


Продукти за ябълковия мус:

  • 2 големи ябълки
  • 1 с.л. ром
  • 10 г желатин
  • 200 г течна сметана (ползвах животинска 30% масленост)
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 2 с.л. захар

Приготвяне на ябълковия мус:
  1. Обелваме и почистваме ябълките от семената. Нарязваме на парчета и смиламе с кухненски робот заедно със захарта и лимоновия сок.
  2. Желатинът накисваме в малко вода (1/4 ч.ч.) и оставяме да набъбне.
  3. Загряваме пюрето от ябълки до 60 градуса и добавяме набъбналия желатин. Разбъркваме и отстраняваме от котлона. 
  4. Добавяме рома и оставяме сместа да изстине до стайна температура.
  5. Разбиваме хубаво сметаната, която трябва да е силно охладена. Добавяме я към ябълковото пюре и обединяваме двете смеси с шпатула.
  6. Изсипваме ябълковия мус върху ябълките, в подготвения ринг.
  7. Заравняваме хубаво сместа и слагаме един от блатовете. Леко притискаме. Намазваме го с помощта на четка с отцедения сок, останал от карамелените ябълки.

Продукти за мус карамел:
  • 3 яйца
  • 40 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 10 г желатин
  • 100 г сметана животинска
Приготвяне на мус карамел:
  1. Накисваме желатина в 1/4 ч.ч. вода и оставяме да набъбне.
  2. Карамелизираме захарта с 2 с.л. вода до светъл карамел.
  3. Наливаме сметаната и разбъркваме на слаб котлон до пълното разтопяване на карамелизираната захар. Добавяме канелата и разбъркваме.
  4. Разбиваме яйцата със захарта и на тънка струйка добавяме към тях карамеления сос.
  5. Поставяме на котлона и варим, като внимаваме да не кипне (до температура 83 градуса). Кремът леко се сгъстява и започва, както се казва, да се хваща на лъжицата.
  6. Отстраняваме от котлона и поставяме съда в купа с ледена вода. Бъркаме и изчакваме да се охлади до 60⁰С. Слагаме набъбналия желатин и разбъркваме до неговото разтопяване. С пасатор или миксер разбиваме хубаво сместа.
  7. Оставяме да се охлади до стайна температура.
  8. Разбиваме сметаната и я добавяме към карамелената смес. Обединяваме с помощта на шпатула.
  9. Изсипваме тази смес върху блата. (Останалите ми изрезки от блата сложих тук-там в този крем).
  10. Отгоре поставяме втория блат и леко сиропираме с карамеления сос останал от изцеждането на ябълките.
  11. Прибираме в хладилник за около 4-5 часа.
  12. След това минаваме с нож по страните на формата, похлупваме с поднос и обръщаме тортата. Слоят с ябълките идва отгоре. Отстраняваме ринга, измиваме го и подсушаваме за следващата стъпка, тази с желето.



Продукти за желирания слой:
  • 100 г захар
  • 250 мл вода
  • 10 г желатин
  • 1 ч.л. лимонов сок
  1. Накисваме желатина в 1/4 ч.ч студена вода и оставяме да набъбне.
  2. Сваряваме сироп от захарта и водата, като оставяме да кипи 2 - 3 минути.
  3. След това отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
  4. Към хладкия сироп добавяме лимоновия сок.
  5. Набъбналия желатин разтопяваме  на водна баня.
  6. Слагаме го в хладкия сироп и хубаво разбъркваме.
  7. Стягаме отново тортата с ринг, като го оставяме да стърчи над нивото на тортата.
  8. Изсипваме сиропа и внимателно пренасяме в хладилник. Държим до пълното стягане на желето (оставих за цяла нощ).

По ръба на тортата може да наръсим по избор начукани ядки или кокосови стърготини.

Въпреки, че има много точки по технологията и изглежда досадно дълга за направа, то истината е, че не е чак толкова трудна. Вкусът е много приятен, лек и я препоръчвам на всеки, който иска да избяга от познатите вкусове, като в същото време се наслади на едно нежно вълшебство.
Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...