Крем парфе

 Това беше най-масовият десерт на лято 2021, а все още не съм го записала в блога. Харесва ми лекотата му, тази въздушност, както и това, че с една малка добавка и може да промениш вкуса му според настроението си - дали ще е с плодове, какао, ядки, кафе, карамел, кокос или букет от няколко взаимно допълващи се вкусове, всичко зависи от теб.

Крем парфе, вкус ванилия и какао


Продукти:

  • 1 л пълномаслено прясно мляко
  • 5 жълтъка
  • 5 с.л. захар
  • 5 с.л. брашно (с връх)
  • 3 пакетчета желатин на прах (30 г)
  • 30 г масло (не е задължително, по желание)
  • 5 белтъка
  • 10 с.л. захар за разбиване на белтъците
  • ванилия

Добавки (по желание) за вкус (някои изброих по-горе) и цвят :

  • 2 с.л какао
  • 1 ч.ч. орехи
  • ягоди

Начин на приготвяне:

  • Разбиваме жълтъците с 5 с.л. захар, добавяме брашното (5 хубаво напълнени супени лъжици) и разреждаме с прясно мляко, което добавяме на малки порции, за да се получи гладка кашичка. 
  • Кипваме останалото мляко и изсипваме в него подготвената кашичка. Варим, като бъркаме непрекъснато, за да не загори. Щом кипне повторно и кремът се сгъсти отстраняваме от котлона. Ако решим да сложим масло, тук е моментът. Слагаме в топлия крем и разбъркваме до пълното му разтопяване.
  • Слагаме желатина в чашка и го заливаме с 9 с.л. студена вода. Даваме му около 7-8 минути да набъбне.

Бележка: Обикновено слагам набъбналия желатин в топлия (но не горещ) крем. От топлината той се разтваря и така си спестявам разтварянето му на водна баня. Има обаче един важен момент - кремът трябва хем да е топъл, хем не чак много топъл, защото желатинът губи желиращите си свойства, ако се загрее над 60 ⁰ С. Т.е. трябва да съобразим температурата на крема, ако ще слагаме желатина направо в него. Но, за да не стане провал, моят съвет е да изчакате кремът да изстине, да разтворите желатина на водна баня и тогава да го сложите в крема. 

  • Изчакваме да изстине кремът, след това разтваряме желатинът на водна баня и го сипваме в крема. Разбъркваме много хубаво и прибираме в хладилник.
  • Разбиваме белтъците с 10 с.л. захар на твърд сняг. (Обикновено и това правя на водна баня, защото по-бързо става разбиването, снегът е лъскав и много устойчив, а и захарта се разтопява напълно (което е важно за качеството на десерта)).
  • Изваждаме крема от хладилника и разбиваме хубаво с миксер (дори да се е желирал това не пречи).
  • След това добавяме на порции от разбитите белтъци и разбъркваме с шпатула. Ароматизираме с ванилия.
  • Разделяме крема на 2 или 3 части. При мен на снимката 1/3 от крема е с какао, 2/3-ти са ванилия. Може да сложим в едната част чаша начукани или смлени орехи - т.е. да имаме 1/3 вкус ванилия + 1/3 с добавка на орехи + 1/3 с какао. Както казах и по-горе може да си направим различни комбинации според вкуса - карамел, кокос, кафе, шоколад, различни плодове и/или ядки.
Крем парфе ванилия и шоколад


Крем парфе с ягоди, кокос, ванилия и какао

  • В тавичка с диаметър 25 - 28 см слагаме фолио за свежо съхранение (ще помогне за по-лесното обръщане на сладкиша).
  • Ако искате да добавите плодов вкус, сложете нарязани на половинки пресни ягоди на дъното на тавичката., като ги подредите по ваш вкус.
  • Отгоре сипваме 1/3 крем ванилия, след това 1/3 какаов крем и най-отгоре пак 1/3 ванилия (или орехов).
  • Прибираме в хладилник за 6-8 часа. 
  • Обръщаме желирания крем парфе в палто, украсяваме по желание и сервираме с любов. 
Да ви е сладко!








2 коментара:

loading...