Кето торта с ягоди

 

Кето торта с ягоди

Преди време, когато за първи път направих облачния хляб, си представих една хубава солена торта с него (която все още не е видяла бял ден). Днес обаче си спретнах една диетична ягодова торта със същия този облачен хляб и се убедих, че е универсален. 


Продукти за блатовете (както вече казах те са по рецептата за облачния хляб, като тук добавих малко подсладител):

  • 3 яйца
  • 3 с.л. крем сирене (на стайна температура)
  • 1/4 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. еритритол
Приготвяне на диетичните блатове без брашно: 
  • Разделяме белтъците от жълтъците. 
  • Разбиваме белтъците на сняг, като към тях добавяме еритритола и бакпулвера.
  • Разбиваме жълтъците заедно с крем сиренето.
  • Добавяме белтъците към жълтъчната смес и разбъркваме с шпатула.
  • Загряваме фурната на 170 градуса (горен и долен + вентилатор)
  • В плитка тава слагаме хартия за печене.
  • Гребваме от сместа и сипваме върху хартията, като оформяме по-големи кръгчета, около 15 см в диаметър.
  • Печем ги в предварително нагрята фурна около 15 минути или до зачервяване.

От сместа изпичаме от 8 до 10 бр. кръгове с диаметър 15 см

Продукти за белия крем:
  • 200 мл течна сметана
  • 3 с.л. еритритол
  • 20 г масло
  • 5 г желатин на прах
  • 150 г крем сирене
  • аромат ванилия

Приготвяне на белия крем:
  • Поставяме желатина в керамична купичка и го заливаме с 3 с.л. вода. Оставяме го настрана, да набъбне.
  • Течната сметана изсипваме в метален съд с двойно дъно, добавяме еритритола, маслото и варим около 10-ина минути на умерено силен котлон (отчитаме времето след кипването на сметаната). Разбъркваме често. Сметаната ще се сгъсти при варенето, ще получи лъскавина и въпреки, че кремът ще е все още течен, то при изстиване ще се сгъсти. 
  • Махаме от котлона и оставяме да изстине. 
  • Слагаме в тенджерка или друг подходящ съд малко вода, във водата поставяме чашката с желатин и загряваме на средно силен котлон. Щом водата се нагрее почти до кипване (но не да кипи) разбъркваме хубаво желатина (той вече трябва да е тръгнал да се втечнява). Бъркаме до пълното му разтопяване (не трябва да се виждат никакви миниатюрни зрънца в него) и след това го изливаме в сметановия крем. Разбъркваме хубаво.
  • Накрая добавяме крем сиренето и ванилията. Разбиваме с миксер до гладък крем. Прибираме в хладилник


Продукти за ягодовия крем:
(В него не добавих подсладител, разчитах само на сладостта на плода и според мен се получи много свежа и лека тортичка. Все пак, ако обичате по-силно изразено сладко, може да добавите подсладител)
  • 200 г ягоди
  • 150 г крем сирене
  • 5 г желатин
Приготвяне на ягодовия крем:
  • Пасираме предварително почистените и измити ягоди.
  • Разбиваме крем сиренето с миксер и на малки порции добавяме ягодовото пюре.
  • Желатинът разтваряме на водна баня, както при белия крем и го добавяме към ягодовия.
  • Прибираме сместа в хладилник да се стегне.

Приготвяне на тортата:
  • Проверяваме двата крем в хладилника и ако са се стегнали преминаваме към сглобяване на тортата. Преди да нанасяме кремовете ги разбиваме с миксер.
  • Прехвърляме ги в два поша за по-лесно нанасяне.
  • На първия блат нанасяме бял крем в кръг по периферията и още едно кръгче малко по-навътре, както се вижда на снимката:


Върху така нанесения бял крем поставяме следващ блат отгоре. Сега на този блат нанасяме само ягодов крем, но така, че да не попада като място върху белия. На снимката по-долу се опитах да натисна блата, така че да се образува улей, който да показва къде се слага от розовия крем.

Редуваме последователно блат с бял крем, блат с розов крем и така, докато не свършат продуктите.


Отгоре намазах с ягодово желе и поръсих кокосови стърготини. За да се получи добра спойка е хубаво тортата да се остави за една нощ в хладилника.


От тези продукти се получава диетична празнична торта, с която може да почерпите 8 - 10 приятели (дори и да не са от диетуващите).
Да ви е сладко! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...