петък, 3 юни 2016 г.

Tорта с домашни бисквитени блатове и ягоди


Тънки медени блатове, домашен крем, на базата на оная любима рецепта, която преди време си взех от Дани (много съм ти благодарна за нея, приятелче :*), ягоди и заквасена сметана за свежест. Получи се нещо като бисквитена торта, но с домашни платки. Идеята за оформянето е от руски сайт , а името на десерта - "Цветной сон", но там е наистина цветен. Аз се ограничих до два цвята на блатовете и то бледи, не открояващи се. Идеята обаче ми хареса и си я записвам за следващи импровизации.

Торта с домашни бисквитени блатове



Продукти за блатовете:
  • 100 г масло
  • 1 ч.ч. (180 г) захар 
  • 2 с.л. какао
  • 2 пълни с.л. (около 60 г) мед
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.л. сода
  • 2 ч.ч. (260 г) брашно + 1 ч.ч. (може и малко повече) за омесване и разточване
Продукти за крема:
  • 600 мл прясно мляко
  • 1 нишесте "Ванилия" (за 600 мл мляко (прочетете указанието на пакетчето))
  • 8 - 10 с.л. захар 
  • 2 жълтъка
  • 200 г крем сирене
  • Около 150 - 200 г пресни ягоди

Крем за измазване:
  • 100 мл течна сметана
  • 150 - 200 г заквасена сметана
  • 2 с.л. захар (или на вкус)
  • 1 ванилия на прах
  • За декорация - пресни ягоди, шоколадови люспи, листа мента

Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на крема:
  • Разтворете нишестето в 100 мл мляко.
  • Жълтъците разбийте с вилица с 1 с.л. захар и сложете при нишестето.
  • Останалото 500 мл мляко кипнете заедно със захарта.
  • Сипете нишестето във врящото мляко и като бъркате непрекъснато изчакайте да кипне отново.
  • Отстранете от котлона и оставете малко да се охлади (не е нужно да се чака да изстине напълно, 10-ина минути са достатъчни).
  • Разбийте крем сиренето с миксер.
  • Сложете го в крема и всичко разбийте отново с миксер.
2. Приготвяне на блатовете:
  • Сложете в тенджерка с двойно дъно меда, захарта и маслото. (Може да ползвате и друг удобен за нагряване съд, но ако не е с двойно дъно, смятам, че ще е по-добре да работите на водна баня).
  • Загрейте на умерен котлон, докато маслото се разтопи.
  • Разбийте яйцата с вилица и ги добавете към сместа в тенджерката, като бъркате енергично.
  • Продължавайте да нагрявате смета, като бъркате непрекъснато. 
  • Щом стане гореща (почти пред кипване) сложете содата и разбъркайте бързо.
  • Отстранете от котлона и към горещата смес изсипете наведнъж 2 и 1/2 ч.ч. брашно.
  • Разбъркайте, да се оформи лепкаво тесто.
  • Наръсете 3 с.л. брашно и 2 с.л. какао на работния плот.
  • Извадете малко повече от половината тесто от тенджерката и го омесете с какаото и брашното. Оформете на топка (може да има нужда от още малко брашно).
  • Наръсете пак 3 с.л. брашно и изсипете останалото тесто от тенджерката.
  • Омесете на топка, като и тук може да добавите още брашно.
  • Какаовото тесто разделете на три и разточете тънки правоъгълни кори, директно върху хартия за печене (поръсена с брашно). Бялото тесто разделете на 2 и също разточете 2 тънки кори.

Бележка: По-удобно е първо да разточите тестото на тънко (директно върху хартия за печене, която сте поръсили с брашно) и след това да изрежете на правоъгълник (ориентировъчно 20 х 35 см).


  • Загрейте фурната на 180 (С) градуса и изпечете блатовете един след друг (стават много бързо, не мога да фиксирам време, но на 2 - та минута им хвърлете едно око).
След изпичането пристъпваме към сглобяването на десерта.
  • Сложете един какаов блат, намажете с крем и нахвърляйте отгоре нарязани пресни ягоди.


  • След това сложете бял блат, пак крем, ягоди и отгоре кафяв блат. Следва бял блат и за финал какаов. Всички блатове мажем с крем и слагаме ягодки.


  • Даваме 5 минутки на сладкиша, за да омекнат малко блатовете. След това нарязваме на ленти, с широчина равна на височината на сладкиша. Нарежете успоредно на късата страна, защото по дължина има вероятност при следващата стъпка (която ще видите по-долу) да се счупят.


Обръщаме през една нарязаните ленти, ето така:


Приготвяне на крема за измазване:
  • Разбийте течната сметана със захарта до стегнат крем.
  • Сложете заквасената сметана, ванилията и пак разбийте.
  • Намажете тортата от всички страни с крем, поръсете с шоколадова декорация (пръчици, люспи - няма значение), сложете няколко ягоди за украса.


Нарежете сладкиша така, че да се вижда различната подредба на блатовете.


Да ви е сладко!
Бележка: Тортата може да се направи и с готови бисквити, с правоъгълна форма, в два цвята - какаови и бели. Внимава се при подреждането - едните се слепват легнали, другите изправени.


3 коментара:

  1. Много, много отдавна гледах такава снимка из руските сайтове, мислех че е сложно, но като, че ли не е чак толкова, а:)? Страхотен избор на блатове и крем, а и толкова перфектно се е получил разреза. Браво, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катюшка! Не е сложно, ти със сигурност ще се справиш. Идеята може да се ползва с други блатове и друг крем. Аз си избрах мои любими. Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Прелестна домашна тортичка, Снежи!
    И интересна подредба:)

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")