Продукти:
- 5 - 6 бр картофи
- 2 - 3 моркова
- 1 глава кромид лук
- 600 г пилешко бонфиле
- 200 мл течна сметана за готвене
- 120 - 150 г топено сирене (от триъгълничетата)
- 70 г кашкавал
- 2 - 3 с.л. царевично нишесте
- олио
- сол, смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- Сварете картофите, обелете и оставете да изстинат.
- Запържете в малко олио до омекване настърганите моркови и нарязания кромид лук. Посолете, разбъркайте и отстранете от котлона. (По желание може да сложите и няколко гъбки)
- Посолете пилешкото месо и го поръсете със смлян черен пипер (ако има едри парчета ги нарежете предварително).
- Размийте нишестето с малко вода.
- Изсипете нишестето при пилешкото месо и разбъркайте.
- Загрейте в тиган малко олио и запържете в него пилешките хапки.
- Намажете с малко олио форма за торта или друга удобна тавичка.
- Настържете на едро ренде половината от сварените картофи.
- Отгоре сипете горе-долу 1/3 от сметаната.
- Сложете парчета топено сирене.
- След това сложете цялата смес с морковите.
- Залейте с половината от останалата сметана и сложете парчета топено сирене.
- Подредете парчетата пилешко месо, като между тях или отгоре може да сложите още топено сирене.
- Най-отгоре сложете останалите картофи, пак настъргани.
- Изсипете отгоре останалата сметана и поръсете с настърган кашкавал.
Бележка: На картофите не съм слагала сол, но ако обичате по-солено може да ги поръсите леко.
- Включете фурната на 230 (С) градуса и печете до зачервяване на кашкавала.
- След това извадете запеканката и оставете малко да изстине (около 10 минути), преди да я нарежете на парчета.
- Сервирайте топла поръсена със суха чубрица.
Бележка: Топлата запеканка се реже трудно на красиви парчета. По-лесно би било да се приготви на индивидуални порции, например в гювечета.
Рецептата е от тук и е предложена в самоделни купички от алуминиево фолио.
Вкусно!
ОтговорИзтриване