понеделник, 6 юни 2016 г.

Запеканка с картофи и пиле



Продукти:



  • 5 - 6 бр картофи
  • 2 - 3 моркова
  • 1 глава кромид лук
  • 600 г пилешко бонфиле
  • 200 мл течна сметана за готвене
  • 120 - 150 г топено сирене (от триъгълничетата)
  • 70 г кашкавал
  • 2 - 3 с.л. царевично нишесте
  • олио
  • сол, смлян черен пипер


Начин на приготвяне:

  • Сварете картофите, обелете и оставете да изстинат.
  • Запържете в малко олио до омекване настърганите моркови и нарязания кромид лук. Посолете, разбъркайте и отстранете от котлона. (По желание може да сложите и няколко гъбки)
  • Посолете пилешкото месо и го поръсете със смлян черен пипер (ако има едри парчета ги нарежете предварително).
  • Размийте нишестето с малко вода.
  • Изсипете нишестето при пилешкото месо и разбъркайте.
  • Загрейте в тиган малко олио и запържете в него пилешките хапки.




  • Намажете с малко олио форма за торта или друга удобна тавичка.
  • Настържете на едро ренде половината от сварените картофи.
  • Отгоре сипете горе-долу 1/3 от сметаната.
  • Сложете парчета топено сирене.
  • След това сложете цялата смес с морковите.
  • Залейте с половината от останалата сметана и сложете парчета топено сирене.
  • Подредете парчетата пилешко месо, като между тях или отгоре може да сложите още топено сирене.
  • Най-отгоре сложете останалите картофи, пак настъргани.
  • Изсипете отгоре останалата сметана и поръсете с настърган кашкавал.


Бележка: На картофите не съм слагала сол, но ако обичате по-солено може да ги поръсите леко.


  • Включете фурната на 230 (С) градуса и печете до зачервяване на кашкавала.
  • След това извадете запеканката и оставете малко да изстине (около 10 минути), преди да я нарежете на парчета.
  • Сервирайте топла поръсена със суха чубрица.


Бележка: Топлата запеканка се реже трудно на красиви парчета. По-лесно би било да се приготви на индивидуални порции, например в гювечета.
Рецептата е от тук и е предложена в самоделни купички от алуминиево фолио.




1 коментар:

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")