Наслаждавам се на лятото и нещо хич не ми се получават публикациите. Не от мързел. Напротив, кипя от енергия, но я пускам навън, да шари сред цветната градинка, да се изляга на хамака, да диша ранния свеж въздух в близката борова гора, да пърха на изгрев слънце, да композира мелодии с птиченцата, да се радва на лятото като безгрижно дете. Е, не мога да кажа, че ми е безгрижно, но в трудни моменти поливам енергията си с топъл летен дъжд, слънчеви лъчи и с десерти :)
Тирамису с ананас е днешният ми избор. Много лек, сочен и кремест десерт, който оформих като ананас. Но листата му окапаха от жегата, докато го снимах.
Рецептата взех от един любим блог, този на Ивана.
Продукти:
- 200 г бишкоти савоярди
- 250 г маскарпоне
- 2 яйца
- 120 г захар
- 200 мл течна сметана
- 1 малка консерва компот от ананас (560 г)
Начин на приготвяне:
- Разделете яйцата на жълтъци и белтъци, в две отделни сухи купи.
- Разбийте жълтъците с 2 с.л. до побеляване.
- Добавете маскарпонето и разбийте отново.
- Белтъците разбийте на сняг с останалата захар и щипка сол. Разделете сместа на две (едната за крема, другата за декорация).
- Разбийте и добре изстудената сметана на пухкав крем.
- Към крема с жълтъците добавете 1/2 от белтъците и обединете двете смеси с шпатула.
- След това сложете и разбитата сметана.
- Половината бишкоти топвайте в сока от компота и ги подредете в поднос (или малка тава).
- Намажете с крем, нахвърляйте отгоре малки резенчета от ананас.
- Сложете втори ред бишкоти, като предварително ги топвате в сока от ананас.
- Намажете с останалия крем, разпределете парченца ананас.
- Отгоре нанесете другата 1/2 от белтъците.
Бележка: Опуших (или карамелизирах е по-точно да се каже) моята белтъчна декорация с газовия поялник на мъжа ми :) Технологията е успешна!
- От разтопен шоколад направете листата на ананаса. (Намазвате шоколад под форма на листо върху хартия за печене и изстудявате в хладилник).
При мен от горещото време се разтопиха за секунди и окапаха.
Ама хич не приличаше вече на ананас :)
Много е лекичък и приятен на вкус.
Бележка: Ако ви притеснява ползването на сурови яйца може да работите на водна баня.
Към жълтъците пак сложете 2 с.л. захар, но добавете и малко вода (50 - 60 мл). Варете на водна баня почти до кипване, но не им давайте да кипнат. Щом се посгъстят и станат горещи ги отстранете от котлона.
За белтъците - сложете подходящ съд с вода на котлона да кипне, намалете температурата, така, че да не ври прекалено бурно. Отгоре сложете купата с белтъците, като е хубаво да се топли само от парата, т.е. да не докосва водата. Разбивайте непрекъснато с миксер, докато белтъците се затоплят. Станат ли на лъскав сняг може да ги отстраните.
Преди да ги ползвате в рецептата (и жълтъците, и белтъците) оставете да изстинат.
Да ви е сладко!
Това е повече от лятна фантазия, Снежи ...
ОтговорИзтриванестрахотна идея, свеж вкус и нежен аромат.
Благодаря ви, дами за удоволствието и разкошната рецепта,
комплименти, сърдечни поздрави и усмихнато лято!
Ама много лятно си го докарала, така морско и красиво и вкусно. Откъдето и да го погледнеш си лъха на моренце:). Много ми харесва, Снежи. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПодозирам, че е страхотен вкуса, а идеята да го оформиш така е фантастична, нищо, че е с повяхнали листа:)
ОтговорИзтриване