понеделник, 27 юни 2016 г.

Тирамису с ананас


Наслаждавам се на лятото и нещо хич не ми се получават публикациите. Не от мързел. Напротив, кипя от енергия, но я пускам навън, да шари сред цветната градинка, да се изляга на хамака, да диша ранния свеж въздух в близката борова гора, да пърха на изгрев слънце, да композира мелодии с птиченцата, да се радва на лятото като безгрижно дете. Е, не мога да кажа, че ми е безгрижно, но в трудни моменти поливам енергията си с топъл летен дъжд, слънчеви лъчи и с десерти :)


Тирамису с ананас е днешният ми избор. Много лек, сочен и кремест десерт, който оформих като ананас. Но листата му окапаха от жегата, докато го снимах.



Рецептата взех от един любим блог, този на Ивана.

Продукти:

  • 200 г бишкоти савоярди
  • 250 г маскарпоне
  • 2 яйца
  • 120 г захар
  • 200 мл течна сметана
  • 1 малка консерва компот от ананас (560 г)

Начин на приготвяне:

  • Разделете яйцата на жълтъци и белтъци, в две отделни сухи купи.
  • Разбийте жълтъците с 2 с.л. до побеляване. 
  • Добавете маскарпонето и разбийте отново.
  • Белтъците разбийте на сняг с останалата захар и щипка сол. Разделете сместа на две (едната за крема, другата за декорация).
  • Разбийте и добре изстудената сметана на пухкав крем.
  • Към крема с жълтъците добавете 1/2 от белтъците и обединете двете смеси с шпатула. 
  • След това сложете и разбитата сметана.
  • Половината бишкоти топвайте в сока от компота и ги подредете в поднос (или малка тава).
  • Намажете с крем, нахвърляйте отгоре малки резенчета от ананас.




  • Сложете втори ред бишкоти, като предварително ги топвате в сока от ананас.




  • Намажете с останалия крем, разпределете парченца ананас.
  • Отгоре нанесете другата 1/2 от белтъците.

Бележка: Опуших (или карамелизирах е по-точно да се каже) моята белтъчна декорация с газовия поялник на мъжа ми :) Технологията е успешна!

  • От разтопен шоколад направете листата на ананаса. (Намазвате шоколад под форма на листо върху хартия за печене и изстудявате в хладилник).



При мен от горещото време се разтопиха за секунди и окапаха.
Ама хич не приличаше вече на ананас :)


Много е лекичък и приятен на вкус.

Бележка: Ако ви притеснява ползването на сурови яйца може да работите на водна баня.
Към жълтъците пак сложете 2 с.л. захар, но добавете и малко вода (50 - 60 мл). Варете на водна баня почти до кипване, но не им давайте да кипнат. Щом се посгъстят и станат горещи ги отстранете от котлона.
За белтъците - сложете подходящ съд с вода на котлона да кипне, намалете температурата, така, че да не ври прекалено бурно. Отгоре сложете купата с белтъците, като е хубаво да се топли само от парата, т.е. да не докосва водата. Разбивайте непрекъснато с миксер, докато белтъците се затоплят. Станат ли на лъскав сняг може да ги отстраните.
Преди да ги ползвате в рецептата (и жълтъците, и белтъците) оставете да изстинат.


Да ви е сладко!





3 коментара:

  1. Това е повече от лятна фантазия, Снежи ...
    страхотна идея, свеж вкус и нежен аромат.
    Благодаря ви, дами за удоволствието и разкошната рецепта,
    комплименти, сърдечни поздрави и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Ама много лятно си го докарала, така морско и красиво и вкусно. Откъдето и да го погледнеш си лъха на моренце:). Много ми харесва, Снежи. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Подозирам, че е страхотен вкуса, а идеята да го оформиш така е фантастична, нищо, че е с повяхнали листа:)

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")