В сезона на червените сочни плодове, ще ви сюрпризирам с тиквен пай. Последна оцеляла тиква и... какво като на пазара се разнася ягодово ухание. Не мога да я хвърля, от градината на татко е. Никога до сега не съм оставяла тиквите до юни. Тази обаче се инатеше, упорито настояваше да посрещне лятото. И такъв хубав тиквен пай се получи, че не запиша ли рецептата сега, може и да забравя за моята лятно-тиквена фантазия.
Цялата технология базирах на семплата кухня, като селската - просто, лесно, вкусно. И видът му стана такъв непретенциозен, небрежно разрошен, напомнящ на загорелите от слънцето ръце на селските отрудени хора. Не го украсих нарочно. Просто асоциацията, която извика не ми се връзваше с пудри, гримове и фондьотени.
Продукти за блата (основата):
- 80 мл светла бира
- 140 мл олио
- 60 г сирене
- 1/2 равна ч.л. сода
- 340 г брашно
За плънката:
- 500 г настъргана тиква (средно или дребно настъргана)
- 10 г ванилена захар
- 1 с.л. канела
- 10 с.л. захар
- 3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
- Сложете в купа сиренето и го намачкайте с вилица.
- Добавете олиото, бирата и разбъркайте.
- Сложете брашното заедно със содата.
- Полученото тесто сложете във форма за пай и с ръце разстелете по дъното и стените на формата.
- Настърганата тиква разбъркайте с ванилената захар, канелата, захарта и олиото.
- Разпределете тиквата върху кората и сложете да печете пая в предварително нагрята до 180 (С) фурна. (времето е около 1 час или час и малко повече - ако е нужно намалете температурата и печете по-дълго. Тиквата трябва да омекне и да стане с кехлибарен цвят, като в същото време блатът не трябва да се препича).
За да не пусне тиквата много вода първо си загрейте фурната до нужната температура, след това разбъркайте тиквата с продуктите за плънката, сложете я веднага върху блата и веднага след това във фурната.
А пък при мен има още тиква не само за пай, ами и за супа и за какво ли още не. Просто тази година тиквата наистина беше доста. Чудно пайче, Снежи!
ОтговорИзтриванеНе знам, Мъхче. И друг път ми е оставала тиква, но затопли ли се отива на боклука. Скапва се. Тази оцеля, инатчиийка тиква ще да е била :) Хубава нова седмица и благодаря!
ИзтриванеИнтересно сладко-солено съчетание.
ОтговорИзтриванеХа така...и сега от къде да търся тиква?!?
Друга година си замразявам, ама тази - не...
И как оцелява толкова дълго твоята?
Как оцеля и аз не знам, Весе. Беше забравена, на студено. Като я видях и мислех, че ще иде на боклука, ама тя здрава се оказа. Пайчето е с леко солен блат, много хрупкав и си го запиши за новия сезон на тиквите. На мен много ми допадна, надявам се и на теб така. Поздрави и хубава нова седмица!
Изтриване