вторник, 14 юни 2016 г.

Тиквен пай


В сезона на червените сочни плодове, ще ви сюрпризирам с тиквен пай. Последна оцеляла тиква и... какво като на пазара се разнася ягодово ухание. Не мога да я хвърля, от градината на татко е. Никога до сега не съм оставяла тиквите до юни. Тази обаче се инатеше, упорито настояваше да посрещне лятото. И такъв хубав тиквен пай се получи, че не запиша ли рецептата сега, може и да забравя за моята лятно-тиквена фантазия.

Цялата технология базирах на семплата кухня, като селската - просто, лесно, вкусно. И видът му стана такъв непретенциозен, небрежно разрошен, напомнящ на загорелите от слънцето ръце на селските отрудени хора. Не го украсих нарочно. Просто асоциацията, която извика не ми се връзваше с пудри, гримове и фондьотени.






Продукти за блата (основата):

  • 80 мл светла бира
  • 140 мл олио
  • 60 г сирене
  • 1/2 равна ч.л. сода
  • 340 г брашно

За плънката:

  • 500 г настъргана тиква (средно или дребно настъргана)
  • 10 г ванилена захар
  • 1 с.л. канела
  • 10 с.л. захар
  • 3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  • Сложете в купа сиренето и го намачкайте с вилица.
  • Добавете олиото, бирата и разбъркайте.
  • Сложете брашното заедно със содата. 
  • Полученото тесто сложете във форма за пай и с ръце разстелете по дъното и стените на формата.




  • Настърганата тиква разбъркайте с ванилената захар, канелата, захарта и олиото.
  • Разпределете тиквата върху кората и сложете да печете пая в предварително нагрята до 180 (С) фурна. (времето е около 1 час или час и малко повече - ако е нужно намалете температурата и печете по-дълго. Тиквата трябва да омекне и да стане с кехлибарен цвят, като в същото време блатът не трябва да се препича). 


Готовият пай е с много хубава хрупкава основа. Тиквата е като прозрачна, подобно на рачел, мека, сладка, златиста. Заслужава си да се опита.


За да не пусне тиквата много вода първо си загрейте фурната до нужната температура, след това разбъркайте тиквата с продуктите за плънката, сложете я веднага върху блата и веднага след това във фурната.


4 коментара:

  1. А пък при мен има още тиква не само за пай, ами и за супа и за какво ли още не. Просто тази година тиквата наистина беше доста. Чудно пайче, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам, Мъхче. И друг път ми е оставала тиква, но затопли ли се отива на боклука. Скапва се. Тази оцеля, инатчиийка тиква ще да е била :) Хубава нова седмица и благодаря!

      Изтриване
  2. Интересно сладко-солено съчетание.
    Ха така...и сега от къде да търся тиква?!?
    Друга година си замразявам, ама тази - не...
    И как оцелява толкова дълго твоята?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как оцеля и аз не знам, Весе. Беше забравена, на студено. Като я видях и мислех, че ще иде на боклука, ама тя здрава се оказа. Пайчето е с леко солен блат, много хрупкав и си го запиши за новия сезон на тиквите. На мен много ми допадна, надявам се и на теб така. Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")